Vil du gerne være gammel?

Torsdag, 23. januar 2014
af Mette Skøtt Foto: AOP
Hvis svaret er ja, så skal du sørge for at skabe dig et liv fyldt med glæde og gode ting, for ny forskning peger på, at jo mere du nyder livet jo større mulighed har du for at blive en af de sunde gamle.

Vi passer sådan på med at spise for meget, for lidt, forkert eller noget helt fjerde. Vi må ikke ryge, drikke, dyrke for meget eller for lidt sex og tusind andre ting, som vi forpustet prøver at leve op til for at leve det "rigtige" liv længe.

Men nu skriver The Telegraph, at ny undersøgelser fra University College London viser, at du grundlæggende skal nyde livet for at blive gammel på den gode måde.

LÆS OGSÅ: Hvorfor du skal gå en tur mod kræft

Er du glad går det nemmere

Hvis bare du er glad og nyder livet, så bliver din alderdom sundere, viser undersøgelsen. Den peger også på, at glade folk er sundere og mere raske.

Er du pensionist vil du også opleve, at er du glad for livet og ikke deprimeret, så er det nemmere at komme ud af sengen, få tøj på og tage et bad.

LÆS OGSÅ: Din kost er vigtig, hvis du har diabetes 1 og 2. Se hvordan du får styr på den

Som modsætning viser undersøgelsen at ikke-glade mennesker har dobbelt så stor risiko for at udvikle sundhedsmæssige problemer som dårligt hjerte, kræft, slagtilfælde, diabetes og gigt.

En glad gammel trives

Doktor Andrew Steptoe fra University Colle London, hvor studierne er foretaget, siger:

-Undersøgelsen viser, at ældre mennesker som er glade og nyde livet mere, ældes langsommere fysik."

Han forklarer, at de glade ældre blandt andet er mindre tilbøjelige til at skære ned på dagligdagens aktiviteter og at de faktisk også holder et højere gå-tempo end de, der ikke er særlig glade.

LÆS OGSÅ: Om hvordan gigt og din kost hænger sammen

De mennesker som har været med i undersøgelsen har gennemgået en masse tests, spørgsmål og interviews. Og det understøtter altså hvad også tidligere undersøgelser har vist, at glade ældre har større overlevelsesevne end de ikke-glade.

-vores resultater er yderlig et bevis for, at livsnydelse er relevant for de ældres handicap og mobilitet…og bestræbelser på at forbedre deres trivsel kan være en fordel for samfundet og sundhedssystemer, siger doktor Andrew Steptoe.