Lene fra Frederikshavn valgte at flytte til Svalbard med sin søn

Mandag, 6. oktober 2014
af Christine Rytter, foto: Gregers Overvad
Lene måtte lokke sin søn med, at han ville få isbjørne at se på Svalbard. Det er ikke sket endnu, men begge elsker livet på den norske ø

- Jeg prøvede at lokke Frederik herop ved at sige, at der kun var tale om højst 11 uger, og at der var en god skole, han kunne gå på, men han bed ikke rigtig på. Så sagde jeg: "Der er isbjørne!" Så var han klar. Det har jeg det lidt dårligt med i dag, for han har ikke set en eneste isbjørn endnu, smiler Lene.

Læs også om Lis, der er isbjørnevagt på Svalbard

Mor for de unge

Frederik på 16 er ikke den eneste, hun er mor til. Man skal ikke snakke længe med byens unge, før man forstår, hvem deres Svalbard-mor er. Hver og en, vi har talt med, svarer, at Lene på et eller andet tidspunkt har gjort noget for dem.

Derudover er hun også Natteravn - "for en sikkerheds skyld" - fordi de nogle gange om vinteren oplever, at unge bliver så fulde, at de lægger sig til at sove i sneen.

Huset, Lene bor i, er udlejet af hendes arbejdsgiver, Store Norske, og har to etager. Når det er sommer og derfor midnatssol på Svalbard, har Lene, som mange andre, klistret sølvpapir på sit soveværelsesvindue.

Den øverste etage er udelukkende køkken-alrum og stue med store vinduer, der giver en fantastisk udsigt til bjergene lige udenfor.

Hun beskriver sin rejse fra Danmark som forsøget på at starte på en frisk.

- Jeg rodede rundt og kunne ikke rigtig finde mig selv. Jeg havde nogle sambo-forhold, og det ene var ikke ret godt. Så tænkte jeg, at jeg skulle tage mig sammen, og så tog jeg til Norge.

Da hun efter nogle år fortsatte længere mod nord, havde hun ikke været mere end fire uger i Longyearbyen, før hun begyndte at søge job.

Læs også om Rikke og Jesper, som valgte ø-livet på danske Samsø

Et helt nyt liv

- Vi har fået et helt nyt liv ved at komme hertil. Da vi boede i Oslo, kunne Frederik ikke tage nogen steder hen selv. Her på Svalbard kunne han lave ting selv fra starten, og dengang var han kun 9 år.

Lene er med i forskellige foreninger, og nu har hun med egne ord næsten ikke tid til at være hjemme. Listen over hendes frivillige foretagender er meget lang, men hun er blandt meget andet medlem af et ukulele-band, lokalpolitiker, Svalbards arrangør af Røde Kors' tv-indsamling og frivillig for ture med unge.
Det eneste, mor og søn stadig savner, er at Frederik får en isbjørn at se.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på en anderledes æblekage
Opskrifter på nordisk strikSjov video: udbryder hesten Mariska


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.