Livsnettet er vores fælles barn

Mandag, 14. september 2009
af Johan Isbrand Foto: Birger Vogelius
Et socialt netværk på internettet for syge, handicappede og deres pårørende på tværs af diagnoser, aldersgrupper og andre skel er ikke set før. Men Janne Wind og Kenneth Pallier så behovet og kastede sig ud i det. Og det giver dem glade og rørende oplevelser dagligt
 Janne og Kenneth mødtes for tre år siden og bor i dag med deres sammenbragte familie et stenkast fra Søerne i København
Janne og Kenneth mødtes for tre år siden og bor i dag med deres sammenbragte familie et stenkast fra Søerne i København

36-årige Janne Wind og Kenneth Pallier, 45, er enige: I deres daglige færden på Livsnettet bliver de rørt på måder, de aldrig havde forestillet sig. - Det er jo noget, der sætter vores egen tilværelse i perspektiv og får os til at prise os lykkelige over, at vi har hinanden og er sunde og raske. Jeg vil gå så langt som til at sige, at Livsnettet har forandret mit liv, filosoferer Kenneth.

Parret bag Livsnettet bruger mange timer i
selskab med deres "barn", og det giver dem
et utal af glade oplevelser

Makkerparret bag Livsnettet
Janne og Kenneth er ikke blot makkerparret bag hjemmesiden Livsnettet. De er også kærester, bor sammen på Østerbro og har i alt tre børn: Isabel og Mateo på 13 og syv år er Kenneths, mens Janne er mor til femårige Rumle. Herudover omtaler parret gerne spøgefuldt Livsnettet som deres fælles barn. Og noget er der om snakken. Netportalen for syge, handicappede og deres pårørende er nemlig tydeligvis parrets hjertebarn.

Er selv ramt af sygdom
Det er et halvt år siden, parret slog deres respektive talenter sammen i det projekt, der blev døbt Livsnettet. Og idéen om et netværk for mennesker, der har voldsomme forandringer tæt inde på livet, er ikke opstået af den blå luft: - Som yngre fik jeg konstateret PCO eller Polycystisk Ovariesyndrom, en hormonel ubalance, som bl.a. forringer chancerne for at få børn. Lykkeligvis har den ikke afskåret mig fra at blive mor. Til gengæld har jeg en for øget risiko for at udvikle diabetes. Det stiller strenge krav til min livsstil, når det gælder sund kost og motion, fortæller Janne.

- Personlig udvikling er en hjørnesten i alt,
hvad vi har beskæftiget os med. Nu har vi
forenet vores talenter og skabt Livsnettet,
fortæller Janne og Kenneth

Udgangspunkt i mennesker frem for sygdom
- Når alvorlig sygdom eller handicap kommer ind i ens liv, medfører det store forandringer, som man har behov for at tale med andre om. Vi har længe talt om, at der manglede et socialt forum, der går på tværs af diagnoser. Som tog udgangspunkt i mennesket frem for sygdommen, forklarer parret. Det er der, Livsnettet kommer ind i billedet. Og her handler det ikke om, hvorvidt man har den ene eller den anden sygdom til fælles, men slet og ret om kemi mellem mennesker, siger Janne.

Stolte forældre
- Forleden var der en kvinde, der loggede på og lagde ud med at fortælle, at hun havde en rigtig dårlig dag. Men da hun havde chattet i tre kvarter, meddelte hun begejstret, at hun nu havde det meget bedre. Chatten havde givet hendes humør et løft, fortæller Janne stolt. - Ja, et eller andet sted er jeg vel nok en slags mor. Og det falder jo ganske godt i tråd med, at vi betragter Livsnettet som vores baby, griner Janne Wind.

Livsnettet er vores fælles barn

Af Johan Isbrand, Foto: Birger Vogelius

Læs også:
Velvære hjalp i kampen mod brystkræft

ET NETVÆRK FULD AF LIV

Mindre end et halvt år efter, at Livsnettet gik i luften, rundede man de 1.000 medlemmer helt uden annoncering, men udelukkende via mund til mundmetoden, og et par hundrede mere er allerede kommet til. Brugerne tæller både ældre med cancer, teenagere med spiseforstyrrelser og ensomme, der blot ønsker selskab og hygge. Fremtidige aktiviteter omfatter bl.a. seminarer, hvor medlemmerne kan mødes i virkeligheden. Endvidere vil Janne og Kenneth gerne med tiden uddanne et korps af "livsmentorer", der har overskud og lyst til at bidrage med en ekstra indsats. Se mere på Livsnettets hjemmeside.

HISTORIE FRA LIVSNETTET

Den kræftramte kvinde havde ingen stor omgangskreds. Men inden hun tabte kampen mod den frygtede sygdom, nåede hun at være tilknyttet det sociale netværk Livsnettet i halvanden måned. Her udvekslede hun tanker, følelser og livshistorier med andre brugere til alle parters glæde og berigelse. Og da det gik så meget tilbage med helbredet, at hun ikke længere havde overskud til at gå på nettet, tog hendes voksne datter over. Datteren kunne nu fortælle de mange brugere, der havde lært hendes mor at kende, om moderens sidste tid og hendes afsked med familien. Og den støtte og hjertevarme fra netværkets medlemmer, som strømmede hende i møde til gengæld, var netop, hvad hun i sin aktuelle sorg havde allermest behov for.