Blev ’søskende’ efter transplantation

Mandag, 19. oktober 2009
af Redaktion
Fra den samme donor fik Lis en rask lunge og Erik et nyt hjerte. De så hinanden første gang på intensivafdelingen, og siden har han været hendes lungesøster og hun hans hjertebror
 Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

59-årige Lis Kjær Kristensen 60-årige Erik Ramsing var til sidst så medtagne af sygdom, at ingen af dem fandt livet værd at leve. De havde begge en sjælden blodtype, der gjorde, at det var vanskeligt at finde den rette donor til dem.

Turde ikke transplantation
Lis' lungesygdom blev konstateret i år 2000. - Jeg var bange for at blive transplanteret og trak tiden ud, selv om min læge flere gange rådede mig til at komme på venteliste, mens tid var, siger Lis.
Det var først, da hun næsten intet kunne, at Lis kom på lungeafdelingens venteliste. Det første halve år skete der ingenting. - Til sidst tror jeg nok, jeg blev enig med mig selv om, at nu nåede jeg det alligevel ikke. Men det kunne også være lige meget, for jeg orkede ikke at leve længere, siger Lis. Hun bliver transplanteret i foråret 2007.

Nu er vi søskende for livet

Døde hele tiden
Erik har samme nat fået et rask hjerte fra den samme donor, og ligesom Lis er også hans liv blevet reddet på målstregen. - Jeg fik en blodprop i hjertet som 40-årig, for det viste sig at jeg havde en medfødt hjertefejl, jeg intet anede om. Jeg nåede at slide to pacemakere op, og i de sidste år før transplantationen faldt jeg død om hele tiden, fortsætter Erik, som under hvert anfald kun blev reddet af stød fra pacemakeren. - Ligesom Lis havde jeg også dage, hvor jeg sagde til mig selv, at nu kunne det hele bare være lige meget, fortæller Erik, der var på Rigshospitalets aktive venteliste i fire måneder.

Bliv organdonor

Tilmeldingsblanketter til Donorregistret fås på apoteker, biblioteker og hos de privatpraktiserende læger. Du kan også tilmelde dig direkte på Sundhed

Hjertebror og lungesøster
- Det er jo almindeligt, at folk, som får organer fra den samme donor, bagefter opfatter sig som en slags organ-søskende. Mens vi var indlagt, holdt Erik meget øje med, hvordan jeg havde det, og jeg gjorde det samme med ham, så det varede ikke ret længe, før jeg sagde til Erik, at nu var han jo min hjertebror, siger Lis. Og Erik kaldte samtidig Lis sin lungesøster.
- Det giver os altså en følelse af samhørighed på én eller anden måde. Lis og jeg har også været snyde heldige, og derfor vil vi meget gerne slå et slag for at flest muligt tilmelder sig Donorregistret, siger Erik.

Af Erik Pedersen

Læs også:
Jes kan takke donor for livet