Dronning farmor fylder 70

Mandag, 12. april 2010
af Redaktionen
Hun er vores alle sammens dronning Margrethe II, men blandt sine fem børnebørn er monarken slet og ret: farmor! Og de fire prinser og den ene prinsesse spiller en større og større rolle for fødselaren
Foto: All Over og DR
Foto: All Over og DR

FLOT ROYALT GALLERI

Klik her, og se alle de skønne billeder af majestæten og hendes familie i det flotte galleri!

Ingen var i tvivl om, at såvel dronningen som prinsgemalen var lykkelige den sene augustdag i 1999, da deres yngste søn gjorde regentparret til bedsteforældre for første gang. I dag kan majestæten glæde sig over, at prins Joachim og prinsesse Marie sidste år gjorde hende til farmor for femte gang. Og mon ikke hun er ekstra stolt over, at de unge mennesker opkaldte deres førstefødte efter prins Henrik?

Prins Christian
Og så er der jo prins Christian Valdemar Henri John, der kom til verden den 15. oktober 2005. Og hvordan man end vender og drejer det, er det af alle dronningens børnebørn især lille prins Christian, de fleste danskeres øjne vil hvile på. Som kronprinsparrets ældste søn skal han jo engang efterfølge sin far på tronen og bære navnet Christian XI. Og vi skulle kende denne uges kongelige fødselar svært dårligt, hvis hun ikke under drengens opvækst vil hviske sønnesønnen mangt et godt råd i øret.

Fædrelandets absolutte førstedame
De mange års erfaring på danernes trone har ikke blot gjort hende elsket og respekteret langt ud over royalisternes rækker. Men også udviklet dronningen til et eksempel til efterfølgelse, når det gælder den svære balanceakt at styre helskindet gennem et konstitutionelt monarki og samtidig være sit fædrelands absolutte førstedame.

Prinsesse Isabella
Det kan heller ikke undgå at virke som en inspiration for prinsesse Isabella - eneste pige blandt lutter drenge - der ud over mellemnavnene Henrietta Ingrid også hedder Margrethe. Ikke blot som en gestus over for farmor, men også fordi lille Isabella indgår i arvefølgen til tronen efter sin storebror.

Men nu gælder det først og fremmest 70 års fødselsdagen på fredag. Og da er det hverken dronningen, Margrethe II eller Hendes Majestæt de fire børnebørn vil styrte i møde for at sige til lykke. Det er slet og ret: farmor.

Af Ole V. Hansen

LÆS OGSÅ:
Vind filmen De vilde svaner, som dronningen har lavet scenografi og kostumer til her!
Deltag i den store Danmarksquiz