Jeg fik min ridder

Mandag, 22. november 2010
af Redaktion
Kirstine Hansen rejser gerne langt for kærligheden. Faktisk rejser hun helt tilbage til middelalderen, så hun kan julehygge sammen med sin kæreste på Nykøbing Falsters Middelaldercenter
Foto: Birger Storm
Foto: Birger Storm

Det er som at træde ud af en tidsmaskine, når man sætter sine gamle vinterstøvler på den våde, flisbelagte jord. Foran sig har man middelalderen med stråtækte huse og åbne værksteder, hvor smeden kan smede, og kogekonen koge.

Nykøbing Falsters Middelaldercenter
Musik og stemning er der ikke en mangel på julemarkedet i Nykøbing Falsters Middelaldercenter, hvor lirekassemanden spiller med synlig fornøjelse. - Glædelig jul! råber han, og smilet fylder hele hans ansigt. Ved hans side står en utrolig køn nissepige med store, røde æblekinder. Med deres ungdom skiller de to sig særligt ud fra middelalderens andre borgere.

Ung kærlighed
Kirstine Hansen hedder den søde nissepige. Hun er 21 år og både bor og arbejder mere end 250 kilometer væk, i Fredericia. Lirekassemanden er 24-årige Thomas Jacobsen, som resten af året er middelalderridder. Til daglig er han elektrikerlærling, men han er nærmest vokset op her i Middelaldercenteret, hvor han både kommer sommer og vinter.

Spillemanden Flemming Kjær har selv lavet sin fløjte efter bedste middelalderoverbevisning. Han spiller i middelaldercenteret på 19. år med nogle lidt renere toner, end den gamle lirekasse kan klare

Interesseret i historie - og i Thomas…
For et par år siden valgte Kirstine at drage alene mod Nykøbing Falster for at være frivillig. Hun kendte ingen, men der skulle ske noget.

- Jeg har altid været meget interesseret i historie, og jeg syntes, det både var en god chance for at blive lidt klogere og møde nye mennesker. Og så fandt jeg jo min ridder. Kirstine griner og klasker Thomas let på skulderen.

Kæresteparret spreder juleglæde
Parret er blevet kærester og har denne decemberdag valgt at bruge langdistanceforholdets dyrebare weekend på at sprede juleglæde. Og det virker. Sammenhold og den dejlige stemning er generelt det, der får hestevognenes hjul til at dreje.

Nisser i stedet for våbenkampe
I julen må alle besøgende dog undvære de seje våbenkampe, imponerende bombardementer med blider og turneringer med riddere til hest. Til gengæld kan man få en stor tallerken dampende risengrød af kogekonen Elfi Jansen på 71 år eller et glas varm gløgg, hvis kendte, sødmefulde duft varmer godt på en kold dag i december. Den får man serveret af den 73-årige Gurli Hansen

Middelalderens juleby
Nu skal der spilles op til jul, og så betyder det ikke noget, hvis lirekassens toner ikke lige passer sammen med fløjtens eller omvendt - det allervigtigste er den glæde, de sammen skaber i middelalderens juleby.

Af Jannie Øberg

LÆS OGSÅ:

Hold varmen i julerød strik

10 tips til en sundere julefrokost

Med kajakklubben på juletur

Billedtekster: Primær: 2