Tobias har fået en ny bedste

Onsdag, 12. januar 2011
af Redaktion
Tobias elskede sin farmor og var ulykkelig, da hun døde. Hans højeste ønske var en ny bedste. Det har han fået nu gennem Projekt Bedste Ven
Tobias har alle muligheder for at udfolde sig i Hennys store have. Foto: Alex Tran
Tobias har alle muligheder for at udfolde sig i Hennys store have. Foto: Alex Tran

Tobias på ni år er på besøg hos Henny. Det er han en gang om ugen, så han kender alt til kattenes gemmesteder, havens bedste klatretræer og Hennys formidable æblekage. Henny Mazanti på 70 er hans reservebedstemor. De har fundet hinanden gennem Projekt Bedste Ven, et landsdækkende projekt, som formidler venskaber mellem voksne over 60 år og sårbare børn.

Tobias har en god og tryg familie derhjemme, men med fem børn i alderen nul til ni kniber det nogle gange for hans far og mor - Thomas og Maja Skov - at have lige meget tid og overskud til dem alle.

Ønskede sig ny bedstemor
Indtil for to år siden havde Tobias sin farmor lige i nærheden, men da hun døde, blev Tobias meget ulykkelig, og det, han ønskede sig allermest, var en ny bedstemor. Det har han fået nu. Henny bor på et nedlagt husmandssted ved Ringe på Fyn. Udenfor er der 7.000 kvadratmeter have med gamle træer, drivhus og gode kroge til hemmelige huler. Det er altid hyggeligt at være hos Henny, synes Tobias.

Uden for i klassen
Tobias kan lide at nørkle med garn. Han er ved at fingerstrikke et langt, orange bånd, der måske kan blive til et halstørklæde. Drengene i klassen interesserer sig mest for fodbold, men det er overhovedet ikke noget for Tobias, så han føler sig tit udenfor og bliver drillet i skolen, fordi han er lidt anderledes. Han synes, det er meget sjovere at lave noget med hænderne, og det er der gode muligheder for hos Henny.

Også givende for bedste
- Egentlig havde jeg forestillet mig, jeg skulle være bedsteven for et lille barn. En på to-tre år, for det er så utroligt vigtigt, at børn i den alder får al den tryghed og kærlighed, de har brug for, siger Henny, men hun har ikke et øjeblik fortrudt, at hun sagde ja til Tobias i stedet for.
- Jeg har været pensioneret i ti år, men når jeg selv skal sige det, har jeg stadig mange ressourcer, og når man har det, synes jeg også, man skal bruge dem.

Henny Mazanti synes, hun får en masse igen ved at være sammen med Tobias. Det er en fornøjelse at se, hvor godt det gør ham at have den ugentlige dag hos hende med alt det hyggelige, man kan dele med en rigtig bedste.

Af Ulla Skovsbøl

Læs mere om projekt Bedste Ven her

Læs også:

Sej bedstemor og
nyslået livredder

Venskab kender
ingen alder

Jeg fik en ny
datter juleaften