Han blev mesterkok i kartoffellandet og fandt kærligheden

Mandag, 31. januar 2011
af Redaktion
Min kone er en gave. Og vores børn er min investering, smiler vietnamesiske Vinh Quoc Du. Han kom til Danmark som bådflygtning for 33 år siden, og det eneste, han havde med sig, var en drøm. Nu har han sin egen gourmetrestau¬rant på Aalborgs nye havnefront
Vinh overlader gerne det hjemlige køkken til sin hustru, Le Chung. Foto: Lars Horn
Vinh overlader gerne det hjemlige køkken til sin hustru, Le Chung. Foto: Lars Horn

Der er koldt - og så spiser man mange kartofler! Akkurat så meget - eller lidt - vidste den syvårige vietnameser Vinh Quoc Du om Danmark, da han og familien i 1979 skulle vælge deres kom­mende hjemland. Nu har han åbnet Restaurant Fusion på Aalborgs nye hav­nefront.

Endte i Danmark
Sammen med 300 andre flygtninge var Vinh stuvet sammen i den båd, der fik dem til Malaysia, hvor de tilbragte to år i en flygtningelejer. Senere kom de til Danmark og havnede i Aalborg.

Lykkelig integrering
Det blev begyndelsen til en lyk­kelig integrering af ikke blot denne lille familie, der udover forældrene og Vinh også talte tre døtre. Men desuden var hans mormor, morfar og tre onkler - hver med deres familie - flygtet sammen med dem over havet fra Saigon.

Lån til grillbar
De mange bådflygtninge fik udpeget danske kontaktfami­lier. På den måde lærte Vinh og hans familie en erhvervsrådgiver i Spar Nord at kende. Hun hjalp faderen til et lån, som i 1984 gjorde ham i stand til at åbne en grillbar i Aalborg, så han kunne forsørge sin kone og sikre sine fire børn en uddannelse. Da han i 1996 blev blind på det ene øje, var det naturligt, at den kokkeuddannede søn tog over. Vinh udvidede grillbarens akti­viteter og drømte videre om fusionsrestauranten.

Driver gourmetrestaurant
Nu har han satset 60 pct. af de tre millioner, som det kostede at indrette gourmetrestaurant i Havnehuset i Aalborg - med sushi-kok, hentet fra Hiroshima, og fusion mellem østlige og vestlige madkulturer som den røde tråd.

Barndomskæreste
Vinh Quoc Du taler forelsket om madkunst og æstetik. Men en ganske anden forelskelse spirede måske allerede, da han som syv­årig kendte en lille pige i Saigon. Ligesom han blev hun bådflygtning - ganske vist i en anden båd end hans - og ved et tilfælde havnede også hun i Danmark. Her har de genfundet hinanden, giftet sig og fået to sønner.

Grillbaren fortsætter
- Min kone er en gave - en lykke. Hun er min opbakning. Børnene er min investering, siger Vinh Quoc Du.
Og faderens danske livsværk - grillbaren? Den fortsætter natur­ligvis - med en nyansat, daglig chef.

Af Birthe Lauritsen

Få mere at vide Vinh Quoc Dus restaurant her

Læs mere her

Nu bestyrer de restauranten

Gammel kærlighed blev til sød musik

Tårnhøj kærlighed