Lines kæreste arbejder i krigszoner

Tirsdag, 17. juni 2014
af Bettina Sønderskov, foto: Torkel Dyrting
Kun en uge efter, at Lines kæreste Andreas var rejst til Afghanistan som soldat fandt hun ud af, at hun var gravid med deres første barn. Det kastede hende ud i et virvar af følelser. Hun begyndte at skrive sine tanker ned, og alt dette er blevet til et teaterstykke.

Det følelsesmæssige drama, familier til udsendte soldater må gennemgå, oplevede 32-årige Line Østergaard for to år siden på sin egen krop og sjæl.

Hun opdagede, at hun var gravid, blot en uge efter at kæresten Andreas Lyman var rejst til Afghanistan. Ensomheden og angsten blev startskuddet til teaterforestillingen "I Afghanistan skyder de med vandpistoler".

Da graviditetstesten viste sig at være positiv, oplevede Line en orkan af følelser.

Hun var overrasket, fordi det først var meningen, at hun og kæresten Andreas skulle arbejde på en familieforøgelse, når han kom hjem fra sin udstationering .

Lykkelig, fordi hun skulle være mor for første gang.

Bange, fordi hun få dage tidligere havde taget afsked med barnets far i lufthavnen i Roskilde.

Læs også om Anja, som er mor til en Afghanistan-udsendt og om hendes angst og usikkerhed

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

Væk med de dystre tanker

I et forsøg på at tømme hovedet for dystre tanker begyndte Line at skrive dem ned på papir.

Imens hun gjorde det, kom hun til at tænke på de historier, som hun havde hørt familiemedlemmer til andre soldater fortælle om under et pårørende-arrangement.

Line fik lyst til at skabe opmærksomhed om sin egen og andres situation igennem en teaterforestilling, så hun sendte spørgeskemaer ud til koner og kærester til udsendte soldater og fik 50 rørende besvarelser tilbage.

Der var rigeligt materiale til en hel teaterforestilling, og i løbet af kort tid fik hun i samarbejde med nogle kolleger stablet teaterkompagniet Teaterkorpset på benene.

Efter næsten to års arbejde var der premiere på forestillingen "Sitrep fra hjemmefronten/I Afghanistan skyder man med vandpistoler" i foråret.

Vil ikke leve i angst

Sønnen Oscar er i dag er 16 måneder. Andreas kom efter fire hårde måneder hjem fra Afghanistan som planlagt. Han var hjemme i Danmark, i tiden op til og efter at Oscar blev født.

De næste udstationeringer kommer til at foregå i Adén-bugten, hvor han skal jage pirater.

Oscars far har i en alder af 36 år allerede for flere år siden skrevet testamente. Han er også blevet opfordret til at skrive afskedsbreve til sine nærmeste og til at skrive sin sidste vilje.

- Jeg blev helt kold, da vi sad og kiggede på det en dag. Jeg er nødt til at skubbe tanken om, at han kan dø af det, væk, for jeg kan ikke leve et liv i angst.

Læs også: Kirsten befinder sig i krigens centrum


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.