Diabetes skal ikke slå mig ud

Tirsdag, 14. april 2015
af Helle Lyngbo. Foto: Poul Anker
Dig kan jeg godt klare! Det var Kirsten Andersens indstilling, da hun fik diabetes for syv år siden. Hunden kom på længere traveture, og kosten blev grønnere og lettere. For selv om Kirsten i dag er klejn af udseende, har hun en viljestyrke i str. XL.
Kirsten har den fineste lille have bag huset i Videbæk.
Kirsten har den fineste lille have bag huset i Videbæk.

Set ude fra Rosenvænget er Kirstens hus ikke noget særligt, men indenfor åbner huset sig. Det er stort og rummeligt, og bagved ligger den dejligste have med drivhus, ølbænk og frugtbuske.
Sådan er det også med Kirsten selv. Udadtil gør hun ikke meget væsen af sig. Men inde i hendes spinkle krop må der bo en sværvægtsbokser. Sådan en toptrimmet type, der af princip ikke lader sig knockoute.

Læs også: Mange har diabetes uden at vide det

En lige højre

Da Kirsten for syv år fik diabetes, sagde hun "kom bare an, dig kan jeg godt klare" til den livsstilssygdom, hun nu havde til fælles med en kvart million danskere. Og så gav hun ellers sukkersygen en lige højre ved at trave længere ture med hunden og ved at spise grønnere og lettere. Hun indkodede sin hjerne til at fortælle hende, at det, hun ikke måtte spise, kunne hun heller ikke li'. Basta.
- Jeg ved ikke, hvordan jeg gør det, men det virker, siger hun med et stort smil.

Mindre medicin

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

I starten var der otte piller i hendes medicinglas - men allerede efter halvandet år havde hun ændret sin livsstil så kraftigt, at hun kunne nøjes med en fjerdedel af medicindosen, og den holder hun sig på nu.
- I starten målte jeg blodsukkeret hver dag, men det gør jeg slet ikke mere, nu ved jeg, at det er, hvor det skal være.
- Jeg tabte mig også. Da jeg var størst, vejede jeg, 86 kilo - nu er jeg nede på 54-55 kilo og skal ikke længere ned, siger Kirsten, der i øvrigt hedder Andersen til efternavn, er 56 år og bor i vestjyske Videbæk.

Sådan får du styr på diabetes-kosten

Et arbejdsjern

Når det kommer til at holde sygdomme nede, er Kirsten ekspert. Faktisk kan det synes, som om hun er i gang med at slå hele lægeleksikonnet ned fra en ende af. Siden hun var 12, har hun lidt af epilepsi - den sygdom blev endelig lagt ned i år 2000, hvor hun sluttede med medicinen. Diabetesen er under kontrol - og det er den leukæmi, som hun fik konstateret for et lille års tid siden, også.

Læs også: Diabetes stopper ikke Josephine


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.