Max trodsede lægernes dødsdom

Torsdag, 5. marts 2015
af Jesper Møller. Foto: Søren Lamberth
For 27 år siden fik Max Buus at vide, at han højst havde et halvt år tilbage at leve i, medmindre han fik en hjertetransplantation. Dengang transplanterede man ikke hjerter i Danmark, så udsigterne for overlevelse var ikke gode. Men så kom Max med i et forsøg.
Max glæder sig til at kunne komme på landevejen til foråret igen.
Max glæder sig til at kunne komme på landevejen til foråret igen.

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

Alting tegnede lyst, og eventyret lurede i horisonten for den 38-årige Max Buus tilbage i foråret 1988. Et par måneder forinden havde han solgt sin snedkervirksomhed og var i fuld gang med de sidste forberedelser til sit store eventyr, hvor han skulle sejle sin båd til først Middelhavet og siden til Caribien.

Men så slog lynet pludselig ned. Det skete i form af en uforklarlig forpustethed, når han gik på trapper eller løftede noget.

Kunne ikke pumpe

Det viste sig, at Max' såkaldte EF-værdi, der angiver hjertets pumpefunktion, lå under 15. Hos raske mennesker er tallet mellem 55 og 75. Med så lav en værdi havde Max' hjerte i længden ikke kapacitet til at pumpe blod rundt i kroppen, og det ville inden længe stå helt af.

- Jeg kan stadig huske, hvordan en læge så mig i øjnene og sagde, at jeg kun havde mellem tre og seks måneder tilbage at leve i, medmindre jeg fik en hjertetransplantation.
Det store problem for Max var, at man på daværende tidspunkt ikke foretog hjertetransplantationer i Danmark, så lægernes diagnose var derfor tæt på en dødsdom.

Læs også: Peter fik ro i sit hjerte

Kostede dyrt

Max blev fundet egnet til transplantation i først England, her var der bare mange englændere på listen før ham - og dernæst i USA, her kostede operationer bare tusindvis af dollars. Max begyndte at indsamle penge, men tog samtidig afsked med familie og venner.
- Det var en meget forvirrende tid for mig. Jeg vidste, at hver dag kunne blive min sidste, og mine følelser var et stort kaos.
Max' redning kom fra en uventet front - nemlig selvsamme Rigshospital, der i første omgang havde udstedt hans "dødsdom".

Nyt stof

En hjertelæge havde hørt en amerikansk professor i biokemi anbefale stoffet Q10 til patienter med nedsat pumpefunktion, og med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen begyndte hjertelægen på forsøgsbasis at ordinere stoffet til nogle af Rigshospitalets hjertepatienter.

Max var en af disse patienter, og det priser han sig lykkelig for i dag. I de følgende måneder begyndte han nemlig gradvist at få det bedre. Hans stakåndethed og træthed blev reduceret, hvilket Max kunne måle på sin egen måde.

- Dengang boede jeg på fjerde sal, og lige efter min udskrivelse fra hospitalet kunne jeg ikke gå bare en enkelt etage op uden at blive forpustet. Men i løbet af et år kunne jeg gå forsigtigt hele vejen op uden at blive forpustet, fortæller han.

Nyder hver dag

Efter et par år fik Max målt, at hans EF-pumpeværdi var oppe på 25, og der har den holdt sig nogenlunde stabilt lige siden. I lægesprog er Max gået fra at have svært nedsat pumpefunktion til moderat nedsat.
Altså har Max nu i foreløbig 27 år har han snydt lægernes oprindelige "dødsdom", og i dag er han lykkelig for, at han var blandt de patienter, der fik ordineret Q10. Et stof, som han har taget lige siden.

- Jeg er overbevist om, at dette stof reddede mit liv, siger han.
Og de mange ekstra år har Max nydt hver en dag af.
- Når man er ude at balancere på dødens rand, lærer man efterfølgende i langt højere grad at sætte pris på livet.

Læs også: Jeg kan takke en donor for mit liv


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.