Vores danske farmor hjælper med lektierne

Onsdag, 13. maj 2015
af Anette Lillevang Kristiansen, foto: Alex Tran
Da 93-årige Bente Møller-Nielsen fik fem nye naboer fra Syrien, faldt det hende helt naturligt at banke på og byde velkommen.

- Vi kalder Bente for vores farmor, siger Karim og smiler kærligt til sin nabokone på 93, da de alle er samlet en solbeskinnet forårsdag på terrassen til stærk syrisk te og kardemommekaffe.

Der er meget langt fra krig, bomber og menneskelige tragedier i Syrien til den lille fredfyldte landsby Brobyværk på Sydfyn. Ikke desto mindre danner byen ramme om en helt særlig historie, som tog sin begyndelse for godt en måned siden, da den pensioneret handelsskolelærer Bente Møller-Nielsen fik et brev fra kommunen.

Læs også om Allberte, der er danmarks førende numerolog med stor succes

- Vi fik besked om, at der ville flytte nogle syriske flygtninge ind i de tomme pensionistboliger her ved siden af, hvor jeg bor. Da dagen så oprandt, gik jeg over og bankede på hos en af dem og hilste velkommen, fortæller Bente.

Nye venner

I døren stod 43-årige Abdulkarim Zein (kaldet Karim) og blev ganske forbløffet over at få besøg af sin nabokone, der oven i købet tilbød sin hjælp med det svære, danske sprog og de genstridige æ'er, ø'er og å'er.

- Jeg har ikke tid til at lære arabisk, så I er nødt til at lære dansk, hvis vi skal snakke sammen, og I er heldige, at jeg har undervist unge i sprog før i tiden, sagde Bente og smiler skælmsk til Karim, Hani, Talal, Wasim og Abboud, der til gengæld af lutter glæde luger hendes havebede og vander blomsterne.

Læs også om Per, der driver en ninja-skole, hvor børn bliver modige krigere

Bente bliver opvartet og behandlet som en dronning af sine fem nye venner, og selv om det kun er Karim, der taler engelsk, så har de ingen problemer med at forstå hinanden. Man kan komme langt med tegn, fagter og masser af smil og latter.

Knokler med lektier

Flere gange om ugen går de syriske mænd til danskundervisning i Fåborg, og bagefter står den på lektielæsning og træning i de knap så mundrette, danske gloser hos Bente. Men de taler også om andre ting.

- Her i Brobyværk er der fred og ro efter de frygtelige oplevelser, de har haft under krigen og flugten derfra. Når de fortæller om deres børn og familier, og hvordan de har siddet ude midt på havet i små både, er der aldrig langt til tårer, og de har jo ingenting her. Da de flyttede ind, kom de bare med en seng og sengetøj, fortæller Bente, der sørger for at puffe de fem mænd i den rigtige retning, så de kan falde godt til i Danmark.

Læs også om Patricia, som fik hjælp, så hendes søn kunne få en konfirmationsfest

- Jeg har sagt til dem, at hvis de vil have deres familier hertil, så bliver de nødt til at lære dansk, det kan ikke nytte andet, så vi knokler med lektierne. Jeg klapper dem ikke på håret. De må tage det her i stiv arm. Sådan er livet, men de kalder mig for deres bedstemor, og det er jeg da stolt af, siger Bente.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.