Opskrifter

Traditionel juleand med timiankartofler

Mandag, 12. december 2011af Redaktion
Sprød and med lækkert tilbehør

(4 pers. )

1 friskslagtet and på godt 3 kg
Salt og peber
1-2 syrlige æbler
16-18 svesker uden sten
½ l vand

Sauce
Vingespidser, hals, kråse, hjerte og lever
Lidt andefedt
3 dl vand
2 løg
2 gulerødder
Evt. kulør
Saucejævner

Skær de yderste vingespidser og halsen af anden. Gå anden efter udvendig for fjerrester og indvendig for indmadsrester. Fjern løst fedt og tør den godt med køkkenrulle. Gnid anden med salt og peber ind- og udvendig. Skræl æblerne og del dem i mindre stykker. Fyld anden med æblestykker og svesker.
Brun vingespidser, indmad og hals i en gryde i lidt af andefedtet. Pil løget og skræl gulerødderne. Skær dem i mindre stykker. Hæld vand ved, tilsæt løg og gulerod og lad det simre ca. ½ time. Hæld skyen gennem en sigte og gem den til sauce.
Læg anden på rist over bradepanden med ryggen opad. Sæt den i ovnen ca. 15 min. ved 225°. Vend anden, hæld ½ l vand ved og steg den ca. 2 timer ved 160°. Stik i den tykke del af låret, kød-saften skal være klar.
Anden skal evt. efterbrunes ca. 10 min. ved 250° eller under grill. Hæld skyen i en skål og lad den stå lidt, til fedtet har samlet sig for oven. Hæld forsigtigt fedtet fra og bland skyen med skyen fra vinger og indmad. Kog det lidt ind, så smagen koncentreres, og jævn saucen, tilsæt kulør og smag til med salt og peber.

And stegt i forvejen
Køl den stegte and af og del den i de to hele bryststykker og lårene. Læg de fire stykker tæt i et ildfast fad, så kun skindet er frit. Stil anden koldt. Lige før middagen pensles skindet med lidt andefedt, som er skummet af skyen. Sæt fadet højt i ovnen 5-7 min. ved 225°, til skindet er sprødt.

Timiankartofler

750 g små, pillede kartofler
20 g smør
2 spsk. honning
1 spsk. friske timianblade

Varm smør, honning og timian på en pande. Hæld kartoflerne på, og lad dem simre gyldenbrune.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

Mere flyvende julemad...


Fyldte vagtler med
sherrysauce og
pæresalat


Andebryststeg med
blåbærsauce


Andeconfit










SØDE KAGEDÅSER

Vidunderlig dåse med retro motiv. Uden tvivl et dekorativt indslag på køkkenbordet til te eller kaffe - eller bare fyldt med godter. Dåserne koster 119 kr. og kan købes i Familie Journals Shop

Få tjek på al julemaden her...

Gå ikke glip af årets julekalender - præmier for over 75.000 kr.












Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop