50 år med Dansktoppen 1998 - 2008 (del 1)

Mandag, 5. februar 2018
af Carsten Michael Laursen, Dansktop-ekspert og jurymedlem af Dansktop Prisen, foto: All Over Press
Ved indgangen til det nye årtusinde gik dansktopmusikken en usikker tid i møde. Men Brødrene Olsen stod for periodens dansktophit med deres vindersang i Melodi Grand Prix. Siden mistede Dansktoppen sin indflydelse i den gamle sangdyst. Det var nye tider.

Dansktoppen indledte det nye årtusinde med et smukt stjerneskud i det danske Melodi Grand Prix. Brødrene Olsen vandt med en sang, der ikke kun funklede på Dansktoppen, men også ude i Europa. ”Smuk som et stjerneskud” blev Danmarks første vindersang i Eurovision-finalen i 37 år. Det gav oprejsning efter nogle magre Grand Prix-år op gennem 90'erne.

Det blev samtidig et overvældende comeback til Brødrene Olsen, der fik karrierens største hit på dansk. ”Smuk som et stjerneskud” favnede den danske folkelighed. Det viste en afstemning, som analyseinstituttet YouGov lavede så sent som i 2016. Her blev danskerne spurgt om, hvilken dansk grand prix-sang de ville vælge som en eventuel ny nationalsang. ”Smuk som et stjerneskud” vandt suverænt med en femtedel af stemmerne.

Stjernefald og nedtur

”Smuk som et stjerneskud” blev et lysglimt i mørket i en periode, hvor den danske slager fik det sværere. Dansktoppens optur i 90'erne fortsatte nemlig ikke ind i det nye årtusinde.

Snart var det også slut med danske grand prix-melodier, der blev sunget på dansk. Endnu i begyndelsen af det nye årtusinde var det fortsat det danske sangsprog, man kunne høre i Melodi Grand Prix. Og en del af sangene blev derfor også dansktophits.

Samme år, hvor Brødrene Olsen vandt med ”Smuk som et stjerneskud”, sikrede Sanne Gottlieb sig en tredjeplads med disko-slageren ”Uden dig”, skrevet af Lise Cabble og Mette Mathiesen. Den formåede endda at ligge flere uger på Dansktoppen end Brødrene Olsens vindersang.

Også duoen Rollo & Kings vindersang fra 2001, ”Der står et billede af dig på mit bord”, var dansktop med et moderne tvist. Søren Poppe fra samme duo stod desuden for en vindersang i en helt anden sammenhæng. Året efter vandt han nemlig en seer-afstemning om kåring af den danske slagsang til VM i fodbold. Poppes sang hed ”Danmarks drenge” og blev fremført sammen med Sofie Lassen-Kahlke.

Den mere traditionelle dansktop havde også fortsat sine indslag i Melodi Grand Prix. I 2001 stillede Johnny Hansen fra Kandis op som solist med sangen ”Lidt efter lidt”, og i 2005 stillede hele gruppen op med ”Lonnie fra Berlin”. Også Helge Engelbrecht gjorde sig gældende med flere iørefaldende bidrag. I 2001 deltog han som solist assisteret af Tommy Rasmussen med ”Som om det var i går”, der forenede slagertoner med folkemusik. Og med gruppen Neighbours blev det også til pæne placeringer med ”Solens sang” og balladen ”Alt mellem himmel og jord”.

Stem og vind: Hvem skal have Familie Journals Læserpris?

Dansktoppens farvel til Grand Prix

Fortsættelsen blev ikke så munter. Siden 1957, hvor Danmark første gang deltog i den europæiske sangdyst, havde de danske refræner båret præg af vores slagertradition. Men musikken ændrede sig. Og nu forsvandt også de lokale sprog fra den internationale finale. De fleste bidrag blev efterhånden fremført på engelsk eller et af de øvrige hovedsprog.

Danmark var ingen undtagelse. Jakob Sveistrups ”Tænder på dig” fra 2005 er til dato den sidste vindersang, der er blevet sunget på dansk i det danske Melodi Grand Prix. Selv om der fortsat kommer bidrag med danske tekster til den danske finale, så er det i dag en overvejende engelsksproget affære.

Dansktopscenen mistede derfor forbindelsen til Melodi Grand Prix og dermed et vigtigt sted at markedsføre nye sange på dansk. Det var et tab, der kunne mærkes, for tv var fortsat af stor betydning for markedsføring. Det nye årtusinde begyndte ellers lovende for dansktop på tv. Man kunne høre og opleve slagere i tv-programmer som ”Fællessang på Bakken”, ”Hit med sangen” og ”Musikbutikken”.

Dansktop ud på radioens sidespor

Men på radiosiden gik det mindre godt. Programmet ”Dansktoppen” kørte stabilt med Leif Wivelsted ved mikrofonen. Men de øvrige udsendelser, med undtagelse af ”Giro 413”, var fattige på dansktoprefræner. Danmarks Radio fjernede dansktopmusik fra hovedkanalen P4 og henviste den til en nyoprettet DAB-kanal med dansktop og slagermusik. Dansktop var ved at blive en niche, påstod daværende musikchef Alex Nyborg Madsen og også hans efterfølger Ole Mølgaard. Og ved at fjerne dansktop helt fra hovedkanalerne blev det en selvopfyldende profeti. Dansktoppen blev ført ud på et sidespor.

Også i provinsen blev det sværere at lancere dansktopsange. Fra midten af 90'erne faldt antallet af lokalradioer. Nærradioerne havde siden midten af 80'erne haft stor andel i, at sange som ”Rigtige venner”, ”Hjem til Århus” og ”Tak fordi vi er venner” var blevet store folkelige hits. Dermed blev markedet mindre for de mange lokale sangere, der havde nydt godt af de mange små og store nærradioer. Danmarks Radio derimod havde erobret mange lyttere tilbage og kunne nu igen skalte og valte med dansktopmusikken, som den ville.

Læs også: 50 år med Dansktoppen: Da det hele begyndte

Tålmodighed og flid

Alt dette betød, at slagermusikken fik sværere betingelser. Der blev også længere mellem de store folkelige slagere. Men de var der heldigvis. ”Smuk som et stjerneskud” var ét af dem. Et andet var Trine Dyrholms smukke country-hymne ”Avenuen” fra 2004 med melodi af Kim Larsen og tekst af Anders og Peter Lund Madsen. Den ramte et bredt publikum, solgte godt og blev tilmed en favorit i ”Giro 413”.

Også den tidligere Walkers-sanger Torben Lendager fik succes på dansktop-gyngerne. I 90'erne havde han haft stor succes som komponist bag Richard Ragnvalds store træffer ”Kære lille mormor”. I 2007 bød Lendager selv ind med en familieslager, ”Mors sang”. Det var en moderne hyldest, der videreførte den tradition, som Victor Cornelius i sin tid havde succes med i sange som ”Violer til mor” og ”Mor er den bedste i verden”.

Torben Lendagers sang blev ikke et omgående hit, men den bed sig alligevel fast hos lytterne. Og den bliver stadig spillet. De tider, hvor man blev landskendt fra den ene dag til den anden, hvis man fik et nummer ét-hit på Dansktoppen, var forbi. Nu krævede det tålmodighed, flid og mange radioafspilninger, før en succes var hjemme.

Læs også: Disse kunstnere optræder til Dansktop Prisen 2018

Læs del 2 af 50 år med Dansktoppen 1998 – 2008 her

Har du lyst til at fejre Dansktoppens jubilæum, så kom med til Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen Herning d. 14. april. Køb dine billetter her: