Gintberg i Slesvig

Mandag, 13. oktober 2014
af Greta Johannsen foto: Mette M. Nielsen
Den store nye serie på TV hedder 1864. Serien handler om dengang, Danmark tabte en stor del af Danmark til Tyskland, så mange danskere med et slag pludselig blev tyskere. Jan Gintberg har besøgt det danske mindretal i Tyskland. Her handler det om hjerteblod eller måske bare om, at danskerne i Slesvig lever med det bedste fra både Danmark og Tyskland.

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på en anderledes æblekage
Opskrifter på nordisk strikSjov video: udbryder hesten Mariska

Hvad kendetegner det danske mindretal? En statue af en løve, der blev lavet til minde om et for længst glemt slag ved Isted, billige dåseøl, det danske flag eller den kendsgerning, at mindretallet er i stand til at synge mange flere danske sange end danskere på den anden side af grænsen?

Der er 50.000 danskere i Sydslesvig, der kan kalde sig det danske mindretal. De fleste kender ikke så meget til Istedløven, mange foretrækker en god tysk øl eller en kop kaffe, og faktisk er de nok, som folk er flest - men hvorfor
flytter de så ikke bare hjem til Danmark?

Læs mere om 1864 og det sønderjyske kaffebord

På kanten

Den nye store serie på DR1 "1864" er i fuld gang. Den handler om dengang Danmark var i krig med Preussen og Østrig. Danmark tabte som bekendt, og med et slag var tusindvis af danskere pludselig blevet til tyskere. De blev til det danske mindretal, hvoraf mange drømte om at vende tilbage til Danmark.
Jan Gintberg besøgte Flensborg og det danske mindretal. Resultatet kan ses på DR1 i "Gintberg på kanten - Sydslesvig". Her mødte blandt andre han journalisten Marc Peetz, generalsekretær for Sydslesvigsk Forening, Jens A. Christiansen og guide på Dybbøl Centret, Kirsten Broe-Richter og mange andre, der alle kom under kærlig behandling af Jan Gintberg - og fælles for dem er, at de alle er danske og trives på kanten.