Her er ingen kræsne børn

Torsdag, 24. juli 2014
af Kirsten Cedray, foto: Carina Krüger
Et landsdækkende projekt Fra haver til maver lærer børn at dyrke køkkenhaver og tilberede afgrøderne

For nu flokkes de om køkkenbordene i det fri. En skal lige hentes ud af multtoilettet, der også står på bakketoppen.

De eneste med multlokum

- Vi er de eneste "Haver til Maver" med multlokum, griner Louise Køster, som ejer Rabarbergården og sammen med gartner Kristina i dag leder flokken af ivrige poder.

- Det er så skønt at se alle børnene tage aktiv del i både havearbejdet og madlavningen - og se deres glubende appetit, når de sætter tænderne i alt det grønne. Sjovt nok er der ingen kræsne børn her, siger den glade Rabarberbondekone.

Mads Emil og pigerne går i gang med at snitte kål.

Vi elsker kål

- Jo, vi elsker kål, siger de alle tre og prøvesmager kålen, inden de putter den i gryderne. Her skal den svitses med løg og soja - og hvidløg.

De andre hold laver salaten med friske ærter fra haverne.

Koncentreret står hele flokken sammen med gartneren og bondekonen og holder ilden blussende i udendørskomfurerne og skærer og snitter og prøvesmager.

Køkkenholdet får fremkaldt skønne dufte i den frie luft, og nu er salat- og kålretten færdige.

Hapser grøntsager

Alle stimler sammen med gartneren og Rabarbergårdbondekonen, og så sidder 14 børn og hapser grønsager i sig, så man skulle tro, at det var en børnefødselsdag på en burger-restaurant.

Kristina, gartneren, nikker med munden fuld af børnenes salat: tallerkensmækker med vandmelon og egeblad.

- Vi oplever, at alle de her pragtfulde børn kommer med et fantastisk gå-på-mod og stor, stor interesse. Og vi giver dem viden om, hvordan planter fungerer, og at næsten alle blomster er spiselige og gør maden kønnere.

Økologisk dyrehold

- Og vi ser, hvordan de kan nørde totalt over en bille, som jeg så skal forklare dem om, og de spørger og spørger og selv om nogle af dem ikke er ret gamle, så ved de allerede nu, at flerårige planter har dybere rødder og derfor kan hente mere næring og derfor er sundere at spise.

Om fire timer bliver børnene hentet. I morgen tidlig kommer de igen, for så skal de besøge Rabarbergårdens dyr og lære alt om økologisk dyrehold, og der bliver nok også tid til et insektvæddeløb og selvfølgelig mere madlavning med nyttehavernes lækkerier.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.