Jette fik kræft: Jeg valgte livet

Onsdag, 21. oktober 2015
af Caroline Grønne Wigdal, Foto: Carina Krüger
Ikke mindre end 44 scanninger, 30 kemobehandlinger og fem operationer har Jette Lyngholm været igennem, før hun endelig er erklæret fri for kræft.
Jette fik kræft, men valgte livet
I 2010 fik Jette Lyngholm, på det tidspunkt 50, konstateret endetarmskræft. Hun havde en svulst i endetarmen, som ikke kunne opereres væk, for det viste sig kort tid efter, at kræften havde bredt sig til leveren. Læs også: Lille My på 4 år har kæmpet mod kræft hele sit liv Jette stod foran et hårdt behandlingsforløb for kræft, og risikoen for ikke at klare den var stor. – Men jeg tænkte med det samme: Jeg laver min egen statistik. Jeg er født to en halv måned for tidligt og er tvilling. Det overlevede jeg. Så overlever jeg også kræft, fortæller Jette.

Læste om kræft

Jette var ansat som projektchef i Vestjysk Bank i Lemvig, og hun brugte al sin erfaring fra sit arbejde, da hun efter at have fået konstatereret kræft besluttede sig for et ”Projekt Jette”. Hun læste mange bøger om kræft og om at helbrede sig selv for kræft. Hun lavede en projektvæg med billeder, som flere gange dagligt skulle minde hende om, hvorfor hun skulle kæmpe.

Vil du hjælpe os med at knække cancer?

Gik ture hver dag

– Da jeg blev syg med kræft, opsøgte jeg en psykoterapeut, som også havde hjulpet mig i forbindelse med min skilsmisse. Hun kiggede mig dybt i mine øjne og sagde: ”Jette, du står ude over kanten, og du har to valg: livet eller døden.” Jeg valgte livet, og derfor trak jeg stikket 100 procent arbejdsmæssigt, så jeg kunne blive rask, forklarer Jette. Læs også: Janne blev ramt af kræft, mens hun var gravid Så hun begyndte at meditere, havde meget fokus på kosten og gik ture hver dag. – Nogle gange kunne jeg bruge en time på at sparke mig selv ud på min gåtur rundt om søen. Men jeg gjorde det, for en læge havde sagt til mig, at jeg skulle sørge for at få noget motion, for nogle dør af træthed og ikke af kræft

Op- og nedture

Jette kom i gang med kemo-behandlingerne, som hun tog godt imod. Så godt, at hun i 2011 efter otte kemobehandlinger kunne få opereret svulsten væk og få en stomi. Desværre viste en scanning senere samme år, at kræften havde spredt sig til lungerne. Hun fik igen kemobehandling efter kemobehandling, men kræften ville ikke slippe sit tag, og den fik Jette til at sidde oppe om natten og planlægge sin egen begravelse. Læs også: Jette fik brystkræft og forfulgte sin drøm – Jeg blev skubbet ud over kanten, siger hun i dag, og sætningen får hendes øjne til at blive blanke. I sit indre blev hun ved med at sige sin sætning: Du laver din egen statistik, Jette.

Den gode patient

For Jette var det hele tiden vigtigt at være ”den gode patient.” – Vi skal samarbejde med lægerne, siger hun. Derfor forberedte hun sig grundigt til samtaler igennem hele forløbet og havde altid mange spørgsmål til sygdommen og behandlingen. De gange, hun følte i kroppen, at noget ikke var i orden, gjorde hun opmærksom på det med det samme. – Og jeg brugte virkelig meget tid på at sætte mig ind i min sygdom. Det gav mig noget ro, og jeg følte igen, at jeg havde lidt kontrol. Man skal tage ansvar for sig selv, siger Jette. Læs også: Signe fik brystkræft, men ville blive ved med at arbejde

Uerstatteligt liv

I begyndelsen af 2014 viste scanningerne endelig en kræftfri Jette. Og i kontrolscanningerne i de efterfølgende måneder var der stadig ingen kræft at spore. Det var der stadig ikke i juli 2015. Jettes logbog vidner om, at hun i alt var igennem 10 RFA-behandlinger, tre i lungerne og syv i leveren, 44 scanninger, fem operationer og 30 kemobehandlinger. – Efter at jeg har været igennem årene med kræft, irriteres jeg ikke længere over småting. Hidser mig ikke længere op over ligegyldige ting i trafikken. Jeg går heller ikke op i materielle ting, for det er døde ting, som kan erstattes. Det vigtigste er, at jeg er i live. Et liv kan ikke erstattes, siger hun.