Udlåner Den lille havfrue til Tivoli

Mandag, 12. april 2010
af Redaktion
Når Tivoli i denne uge slår dørene op for en ny sæson, kan gæsterne opleve et stykke magisk danmarkshistorie, som ellers for tiden er udlånt til Kina. Alice Eriksen – barnebarn af kunstneren og hans hustru – har nemlig stillet sit private eksemplar af Den lille Havfrue til rådighed.
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

58-årige Alice Eline Eriksen fra Skovshoved nord for København er ikke hvem som helst: Hun er barnebarn af Den lille havfrue. Eller helt præcist af kvinden, der har lagt krop til figuren. Og dermed også af kunstneren, der skabte hende. Kunstneren, Edvard Eriksen, brugte nemlig sin hustru, Eline, som model, da han skabte det værk, som siden 1913 har været en af landets største turistattraktioner.

Den ene i Kina, den anden i Tivoli
Skulpturen er som bekendt netop blevet sendt til Kina for at deltage i verdensudstillingen Expo 2010. Til manges fortrydelse. Men takket være Alice kan både danskere og turister fortsat nyde havfruen. Tilmed i samspil med hovedstadens andet store trækplaster, Tivoli. For i den gamle have kan gæsterne nemlig beskue den kopi af havfruen, som Alice normalt har stående i et hjørne af sit hjem.

Det er faktisk ikke svært at se slægtskabet mellem havfruen og hendes lyslevende "efterkommer"

Lidt mindre end Langelinies
- Den er lidt mindre end den, der hører til på Langelinie, og som efter farfars ønske er den eneste i sin størrelse. Denne 80 pct. udgave så dagens lys for 20 år siden. Det var japanerne, der gerne ville have en kopi, ligesom de f.eks. også har en tro kopi af hele Tivoli, fortæller Alice, som er et af kunstnerparrets i alt otte børnebørn.

Måtte ikke blive fattig som farfar
- Det gælder dog for hele familien, at ingen af os er blevet kunstnere som farfar. Jeg tror, det bunder i, at allerede farmor var meget oppe på mærkerne omkring, at alle hendes og farfars fire sønner skulle have en uddannelse. Det var barske tider og bestemt ingen dans på roser at være kunstner i begyndelsen af sidste århundrede. Og i perioder havde de ikke salt til et æg.

Unge Eline Eriksen havde helt tydeligt træk til fælles med sit senere barnebarn og navnesøster Alice Eline Eriksen

Besøg fra nær og fjern
- Havfruen er jo en verdensberømt dame, og når folk har besøg fra udlandet, spørger de altid, om de må kigge forbi. Så jeg har haft et utal af spændende gæster i huset. Den største oplevelse har dog uden tvivl været at møde Victor Borge, som efter sin kones død fik den idé, at han ville have en kopi af Den lille Havfrue på sit gravsted. Og i den forbindelse var han på besøg her i huset.

Victor Borge på besøg 5 dage før sin død
- Han var frisk og munter og lignede ikke en mand, der var døden nær. Bare fem dage senere var han død. Han må instinktivt have fornemmet hvad vej, det gik, filosoferer Alice Eriksen.

Af Johan Isbrand

HISTORIEN BAG HAVFRUEN

Selve figuren Den lille havfrue er hentet fra H.C. Andersens eventyr af samme navn. Den er udført af billedhuggeren Edvard Eriksen på foranledning af brygger Carl Jacobsen, der ønskede at skænke statuen til København som gave. Som model brugte kunstneren sin hustru Eline. Skulpturen blev den 23. august 1913 opstillet permanent på Langelinie. Og hertil vender den tilbage i december, når kineserne er færdige med at låne Danmarks uden tvivl mest berømte kvinde.

LÆS OGSÅ:
Vind Tivoli-tur
Tør du? Tag Tivoli-quizzen her