Opskrifter

Luciaboller og brød

Tirsdag, 13. december 2016af Helle Brønnum Carlsen
I dag er det d. 13 december, hvilket er dagen hvor svenskerne fejre lysfest traditionen med luciaoptog og luciaboller.

Det skal du bruge til luciaboller:

50 g gær
4 dl lun mælk
1 æg
1 dl sukker
2 tsk. salt
100 g smeltet smør
½-1 g safran (afh. af styrken)
Ca. 800 g stærkt bagehvedemel (f.eks. Gluten Blue Star)
Æg og rosiner

Luciaboller kaldes også lussekatte, du kan finde opskriften på lussekatte her

Historien bag luciabrød

De kommer fra Sverige, hvor man siden kong Knud for tusind år siden har fejret denne gamle lysfesttradition den 13. december - men derfor kan man jo fint spise dem i hele perioden op til jul. Lucia betyder lys og var også navnet på en martyr, der blev dræbt i 304 i Syrakus, fordi hun skaffede mad til de skjulte og straffede kristne. Da de var skjult i mørke tunneller, havde hun lys på hovedet for at kunne se, idet hun jo bar maden i hænderne. Hun er således symbolet på den, der bringer lys og håb i mørket. Men der er mere i historien, for man bager også lussekatte, og disse katte henviser til Freja (hende fra nordisk mytologi) og hendes to djævlekatte, der trak hendes vogn. Djævlen, der jo oprindeligt hed Lucifer (lysets engel), symboliseres stadig den dag i dag med en sort kat. Således spiser vi os ofte gennem kultur og religionshistorien.

Sådan laver du luciabrødene

Opløs gæren i mælken.

Tilsæt æg, sukker, salt, smør og safran.

Kom halvdelen af hvedemelet i og rør grundigt.

Forsæt med melet til dejen er smidig.

Ælt i mindst 10 min.

Lad hæve tildækket til dobbelt størrelse.

Slå ned og form til rundede svastikategn, præstens hår eller bare kattene, der er det dobbelte s.

Lad dem efterhæve i 1 time. Bages ved 210° i 12-15 min.

Spises lune eller nybagte.

Hvis du ikke skal spise dem straks, skal de fryses, da her er tale om en fed gærdej, som hurtigt bliver smuldret, hvis den opbevares ved stue eller køletemperatur.

Mere hyggeligt bagværk...
Klementinmuffins med birkes
Hjertekager
Nemt rosinbrød