Opskrifter

Julesild og snaps

Mandag, 2. december 2013af Redaktion
Imponer dine julegæster med hjemmelavet snaps og silderetter

Ingredienser til timiansnaps

1 dl frisk timian
1 flaske klar Brøndum

Fremgangsmåde til timiansnaps

Bland timian og Brøndum i et glas med låg og lad det trække 2-3 døgn. Filtrér snapsen. Det er en blød snaps, der er god til sild og retter med timian. Den kan også laves med rosmarin, merian eller salvie.

Ingredienser til julesnaps

1 usprøjtet citron
1 usprøjtet appelsin
¼-½ g safran
½ tsk. sukker
1 flaske vodka el. Brøndum

Fremgangsmåde til julesnaps

Skær appelsin og citron i tynde både og læg dem i et glas. Stød safran og sukker i en morter og hæld det i glasset. Hæld vodka eller snaps over og lad det trække et par dage. Filtrér snapsen.
Snapsen er en anelse sødlig, så citrus- og safransmagen fremhæves, og den er især god til ost.

Ingredienser til svenske sennepssild

(6-8 pers.)

4 tykke, gammeldags, marinerede sildefiléter

Sauce
½ spsk. grov dijonsennep
½ spsk. sød sennep
1 tsk. sukker
½ spsk. vineddike
3 spsk. olie
1 dl cremefraiche

Pynt
Purløg

Fremgangsmåde til svenske sennepssild

Del sildefiléterne på midten og læg dem på et fad. Bland sennep, sukker og vineddike. Pisk olien i i en fin stråle og vend cremefraichen i. Hæld saucen over sildene. Pynt med rødløg og agurk og klip purløgen over. Servér sildene med rugbrød eller som i Sverige med kogte kartofler.

Ingredienser til akvavitsild

(6-8 pers.)

4 tykke marinerede sildefiléter

Lage
3 dl eddike
175 g sukker
½ tsk. salt
½ tsk. kommen
1 tsk. dildfrø
1 rødløg
1 lille gulerod
½ dl klippet dild

Til servering
½-¾ dl Rød Aalborg
Snittet dild

Fremgangsmåde til akvavitsild

Kog lagen op og køl den af. Skær rødløg og gulerod i meget tynde skiver. Kom grønsager og sild lagvis i et glas. Hæld lagen over og lad sildene trække mindst 2 døgn i køleskab. Når sildene skal på bordet, tages de op af lagen og dryppes med snaps.

Tip: Sukkermængden i sildelage er i høj grad en smagssag, så smag på lagen, når den er kølet lidt af.

Opskrifter: Anne Skovgaard-Petersen

Find flere opskrifter her...
Alkoholfri gløg og glühwein
Hvidløgssild

Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop