Det behøver absolut ikke at være kedeligt og trist at lave lækker mad for få penge. Spar på kødet og brug i stedet for sæsonens mættende grønsager og lidt krydderier. En lækker kage skal der også være råd til, så du kan sagtens invitere gæster på lækker mad til en sparemiddag.
Mangler du gode idéer til aftensmaden på de travle hverdage?
Klik her og vælg mellem 20 retter, som kun tager 15-20 minutter at lave!
Du finder masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop
Nem og billig mad


Kalvekæber med rodfrugtmos
Lækre kalvekæber, der skal simre i 3-4 timer
Ingredienser til kalvekæber med rodfrugtmos
(4 pers.)
800 g kalvekæbe
1 spsk. groft salt
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
4 dl vand
1 laurbærblad
1 bdt. persille
1 selleriknold
500 g lyse rødder (persillerødder, pastinak, kartofler)
50 g smør
100 g rygeost, krydret
flødeost eller cremefraiche
Fremgangsmåde
Skær kæberne i tykke skiver, drys dem med salt og brun dem i olie. Hæld eddike og vand ved, tilsæt laurbær og to persillekviste. Læg låg på og lad det simre i 3-4 timer. Hold øje med væskemængden og tilsæt mere væde, hvis den er ved at fordampe. Skræl rødder og knolde, skær dem i mindre stykker og kog dem helt møre i saltet vand i ca. 20 min. Mos dem med 50 g smør og smag til med rygeost, flødeost eller cremefraiche. Skyl og hak resten af persillebundtet og vend det i mosen. Server kæberne med mos og den indkogte sky.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Pasta med ost,persille og peber
Kornotto med persille og svampe


Indisk linsesuppe
Den krydrede linsesuppe mætter godt, og så er den en billig spise
Ingredienser til linsesuppe
(3-4 pers.)
2 cm frisk ingefær
5 fed hvidløg
2 tsk. spidskommenfrø
3-4 kardemommekapsler
2 spsk. olie
2 spsk. karry
200 g røde linser
1 l vand
4 hakkede tomater
1 grøn chili
Salt og peber
Tilbehør
1 dl drænet yoghurt
3-4 kviste koriander
½ usprøjtet citron
Fremgangsmåde
Skræl ingefæren, skær den i mindre stykker og knus den godt i en morter sammen med pillede hvidløg, spidskommen og kardemommekapsler, til du har en fast mos. Varm olien i en gryde og svits mosen sammen med karry. Det må ikke brænde på. Tilsæt linser, vand og tomater og bring det i kog. Krydr med salt og peber, læg låg på og lad retten simre på lavt blus, til linserne moser ud. Hvis der er for meget væde, kan den dampes væk inden servering. Tag gryden af varmen og pynt med yoghurt, koriander og revet citronskal.
Tip: Hvis du vil have suppen mere cremet, kan du røre yoghurt i til sidst.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Norsk fiskesuppe
Oksehalesuppe
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop


Groft madbrød
Lækkert brød, der kan fryses ned
Ingredienser til groft madbrød
25 g gær
5 dl vand
1½ spsk. olie
2 dl A38
2 tsk. salt
400 g speltmel
150 g græskarkerner
400 g hvedemel
Evt. 1 bdt. krydderurter
Fremgangsmåde
Rær gæren ud i vandet. Tilsæt olie, A38, speltmel og salt. Tilsæt de hakkede krydderurter og græskarkerner eller anden smagsvariant. Tilsæt så meget hvedemel, at dejen bliver grødagtig. Ælt dejen 200 gange eller på maskine i 10 min. Sæt dejen til hævning med et fugtigt viskestykke over i ca. 30 min. Hæld dejen ud i en lille bradepande beklædt med bagepapir og lad den efterhæve i 30 min. Mas knoerne ned i dejen, pensl med olie, drys med groft salt og bag brødet ved 190° i 45 min. Drys flere krydderurter på og skru op til 220° i ca. 5-10 min., til skorpen er lysebrun. Lad brødet sætte sig, før det serveres til f.eks supper eller salat.
Tip: Kan fryses i mindre stykker.
Tip: Du kan variere brødet med 1 revet rødbede, 2 store, revne gulerødder, ½ pose hakkede valnødder, 2 spsk. stødt kanel.
Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Italiensk brød med kerner
Indisk linsesuppe
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop


Kornotto med persille og svampe
Det behøver ikke at være kedeligt at lave mad for få penge. Server gerne retten med en lækker tomatsalat til
Ingredienser til kornotto med persille og svampe
(2 pers.)
1 løg
2 fed hvidløg
300 g svampe
120 g perlebyg eller perlespelt
4 dl hønsesuppe
1 klat smør
½ bdt. bredbladet persille
100 g fine, frosne ærter
Tilbehør
Tomatsalat
Fremgangsmåde
Pil og hak løg og hvidløg. Steg løg og hvidløg i en gryde, kom svampene i og steg dem lysebrune. Tag svampene op, kom kornene i og tilsæt 1 dl suppe ad gangen, til kornene er mættet. Kogetiden er ca. 25 min. i alt. Skyl og hak persillen. Kom smør og persille i og vend svampene og ærterne i. Servér en tomatsalat til.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Indisk linsesuppe
Pasta med ærter og bacon


Radicchiosalat med stegt blomkål
Ingredienser til radicchiosalat med stegt blomkål
(2 pers.)
1 radicchiosalat
1 blomkålshoved
30 g smør
1 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
3 spsk. olie
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. honning
Salt og peber
50 g hasselnødder
1 æble
½ citron
Fremgangsmåde
Del blomkålen i buketter og gem ca. halvdelen af de pæneste. Kog resten i vand med salt, til de er helt møre og kan moses med smør. Del resten af de pæne buketter i små buketter og steg dem gyldne i olie. Skyl radicchiosalaten og skær den i mindre stykker. Anret den som bund med mosen over. Pisk eddike, olie, dijonsennep, honning, salt og peber sammen til en dressing, vend den med de stegte blomkål og læg dem over mosen. Skær æblet i både og vend dem med citrosaft. Pynt mosen med æbler og hakkede hasselnødder. Serveres f.eks. med det grove madbrød til.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Risotto med svampe, rejer og krydderurter
Couscous med pærer og blue cheese dressing
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop


Pasta med ost, persille og peber
Simpel og billig aftensmad med pasta
Ingredienser til pasta-ret
(4 pers.)
500 g linguini pasta (tørret spaghetti-lign.)
50 g smør
1 tsk. friskkværnet, sort peber
½ dl pastakogevand
100 g hel parmesan eller grana
100 g anden fast ost (f.eks Vesterhavsosten fra Thiese)
1 bdt. persille
Tilbehør
Grøn salat (hjertesalat)
Fremgangsmåde
Kog pastaen i rigeligt vand med salt i ca. 9 min., til den er lige i underkanten af kogt. Skyl og hak persillen. Riv ostene fint. Smelt smørret i en stor pande, uden det bruner, og drys peberet i, uden at smørret koger. Hæld vandet fra den kogte pasta, men gem ½-1 dl af kogevandet. Hæld pastaen i smørret, rør rundt og kom kogevandet ved sammen med revet ost og hakket persille. Rør godt, så ostesovsen kan sætte sig som creme på alle pastaerne. Server med grøn salat til.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Spaghetti bolognaise
Indisk linsesuppe


Crostata di Limone (Citrontærte)
Uhm! Skøn, syrligsød kage
Ingredienser til citrontærte
(10 pers.)
Bund
200 g hvedemel
80 g koldt smør i tern
50 g flormelis
Lidt koldt vand
Fyld
3 usprøjtede citroner
170 g sukker
3 æg
3 æggeblommer
100 g blødt, usaltet smør
Fremgangsmåde
Hak smørret i mel og flormelis og saml dejen hurtigt med lidt vand. Læg dejen koldt i ca. 20 min. Rul dejen ud på bagepapir, kom den i en tærteform med løs bund og læg alufolie på dejkanten. Bag bunden i ca. 20 min. ved 180 °, til den er lysebrun.
Lav imens fyldet. Kom citronsaft og fintrevet citronskal, sukker, æg og æggeblommer i en gryde og pisk det sammen ved svag varme. Når det er luftigt, piskes smørret i lidt ad gangen – cremen skal være meget tyk, som bearnaise, men den må ikke koge. Tag den af varmen og fortsæt med at piske, til cremen er lunken.
Skru ovnen op til 230° grader og kom fyldet i den forbagte bund uden alufolie. Bag tærten i ca. 5 min., til cremen lige bliver lysebrun.
Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen/Foto: Carina Krüger
Find flere opskrifter her...
Mandelkage
Citron-halvmåne
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop