Opskrifter

Spis på spansk

Lørdag, 8. marts 2014af Redaktion
Noget af det bedste at spise i Spanien er de fantastiske tapas. Udvalget er enormt, og der findes ligeså mange forskellige tapas specialiteter, som der er tapas-barer. Men der er nogle klassiske retter, der ikke er til at komme uden om: den lækre salmorejo med rygende varme, friturestegte auberginer, seranoskinken, olivenolien og de store, grønne oliven. Tapas måltidet skal selvfølgelig afsluttes med lidt sødt, måske med arme riddere med olivenolieis.

Tapas-retter

  • Serranoskinke og oliven
  • Tomatsalat med ansjoser
  • Friteret aubergine med salmorejo
  • Arme riddere med olivenolieis

Vil du have flere tapas at vælge i mellem?
Lækre tapas fra baskerlandet

Seranoskinke og oliven

(6 pers.)

12 skiver seranoskinke
100 g grønne, store oliven
Spansk olivenolie
Brød

Fremgangsmåde

Kom olivenolien i en lille skål. Anret seranoskinken, oliven og olivenolien på et fad. Skær brødet i skiver.
I Spanien kommer man lidt olie på tallerkenen og drypper brødet i det.

Tomatsalat med ansjoser

(6 pers. )

500 g tomater
1 spsk. groft salt
½ dl olivenolie
1 lille dåse ansjoser
Citron

Fremgangsmåde

Skær tomaterne i store både og halvér dem. Anret dem på et fad og drys dem med salt. Hæld en tynd stråle olivenolie over. Det må gerne være en olie med kraftig smag. Lad ansjoserne dryppe af. Læg dem rundt om på tomaterne. Pres lidt citron ud over dem.

Friteret aubergine

(6 pers.)

1-2 auberginer
Groft salt
100 g hvedemel
1½ dl koldt øl
1 l fritureolie (majsolie)

Fremgangsmåde

Skær auberginen i stænger som til pommes frites. Drys med groft salt og lad dem trække i 20 min. Skyl dem og dup dem godt tørre. Pisk melet med koldt øl, til det har en konsistens som en lind pandekagedej. Varm olien op til 170º. Dyp et par auberginer i dejen og frituresteg dem, til overfladen er gylden og sprød. Servér dem varme med kold salmorejo sovs.

Salmorejo

(6 pers.)

1 dåse flåede, hakkede tomater
2 fed hvidløg
2 skiver daggammelt brød
2 tsk. hvidvinseddike
1 dl olivenolie
Salt og peber

Fremgangsmåde

Blend tomaterne med pillede hvidløg, eddike og lidt salt og peber. Udblød brødet i lidt vand, blend det i tomaterne og tilsæt olien i en tynd stråle. Når suppen har den rette, tykke konsistens, smages den til med salt og peber. Servér salmorejo som en kold eller varm suppe, eller som her som dip til friturestegte grønsager.

Arme riddere med olivenolieis

(6 pers. )

2 dl piskefløde
2 dl sødmælk
100 g sukker
½ stang vanilje
4 æggeblommer
½ dl god olivenolie

6 skiver daggammelt brød
2 dl mælk
2 spsk. kanel
2 spsk. sukker
50 g smør

Tilbehør
Appelsiner

Fremgangsmåde

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og gem dem. Bring sødmælk, fløde, halvdelen af sukkeret og den tomme, flækkede vaniljestang i kog. Pisk æggeblommerne lyse og luftige med resten af sukkeret og vaniljekornene. Si flødemælken og hæld den hurtigt over blommerne under kraftig piskning. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op til 80º under konstant omrøring. Stop videre opvarmning ved at sætte gryden i et isbad, mens der stadig røres rundt. Tilsæt olivenolien og rør rundt. Køl cremen helt af og frys den under omrøring - gerne på ismaskine.

Læg brødskiverne i mælk 5-6 min. Tag dem op, drys dem med sukker og kanel og steg dem gyldne i smør. Servér dem lune med en stor kugle is. Pil appelsinerne, fjern hinderne og skær dem i smalle både.

Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen

Mere tapas...
Tapas til et helt måltid

Se også galleriet med aftensmad på 15-20 minutter herunder