Published on Familie Journal (https://www.familiejournal.dk)

Hjem > Rugbrød og maltrugbrød

Rugbrød og maltrugbrød

Written by Anonym (ikke efterprøvet) On the 09/04/2012 - 09:21

150 g surdej (stuetemperatur)
3½ dl vand
10 g gær
300 g rugmel
150 g groft eller sigtet speltmel
2 tsk. salt

Bland vandet med gær, rugmel og spelt og rør det sammen. Tilsæt surdej og salt og ælt, til dejen er blød og smidig. Læg dejen i en form (1½ l) og pensl med vand. Lad brødet hæve lunt 4-5 timer med et fugtigt klæde over. Bag brødet på nederste rille ved 200° ca. 1¼ time. Lad brødet stå på bagerist 5-6 timer, inden det skæres i skiver.

 

TIP

Fuldkornsmel
Fuldkornsmel kan være hele eller forarbejdede kerner, f.eks. knækkede, skårne eller malet til ful dkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kernerne er taget med, også skaldele og kimen, hvor de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre sidder. Det er altså ikke nødvendigt at bruge hele kerner for at få et fuldkornsbrød eller groft brød.

Salt
Saltet forlænger brødets holdbarhed og giver bedre smag. En tommelfingerregel siger, at vægten af salt kun skal udgøre 1-2% af melets vægt.

Stenkværnet mel
Stenformalet mel er en ældgammel teknik, hvor kernerne knuses mellem 2 store sten. Kornets bestanddele adskilles ikke så effektivt som på stålvalser, derfor er der altid kim og noget klid med i melet, og det højner indholdet af mineraler og vitaminer. Stenmalet, sigtet hvedemel er derfor ofte gyldent, og brødene bliver sundere med mere smag end brød bagt af mel, der kun består af frøhvide.

Maltrugbrød med surdej

1 pose Tørsleffs tørret surdej til mørke deje 1½ dl varmt vand
1 flaske maltøl
25 g gær
80 g skårne el. knækkede rugkerner
1½ tsk. salt
50 g solsikkekerner
400 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel

Bland vand, maltøl og surdej i en skål og smuldr gæren i. Tilsæt rugkerner og lad det stå 10 min., så kernerne kan opsuge væden. Tilsæt salt, solsikkekerner og rugmel. Rør dejen igennem og kom hvedemelet i ad et par gange. Det er lidt forskelligt, hvor meget mel, dejen kan tage, den skal helst være lidt klistret, da rugmelet suger væde under hævningen og gør dejen fastere. Lad dejen hæve tildækket i en skål ca. 2 timer. Form den til et brød og læg det i en smurt form (1½ l). Lad det efterhæve 2 timer. Bag rugbrødet ca. 1 time ved 200° på ovnens nederste rille. Afkøl brødet på en bagerist og lad det helst stå til næste dag, inden det skæres i skiver.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

Find masser af opskrifter på brød i det store galleri nedenfor...

Masser af godt brød

Godt brød med havregryn
Find opskriften her... Godt brød med havregryn
Find opskriften her...

Havrebrød med malt og honning

Godt brød med havregryn
Find opskriften her... [1]

1 / 26
Skønt hjemmbagt brød, der kan stå til hævning natten over
Find opkriften her... Skønt hjemmbagt brød, der kan stå til hævning natten over
Find opkriften her...

Ciabattabrød

Skønt hjemmbagt brød, der kan stå til hævning natten over
Find opkriften her... [2]

2 / 26
Små, sprøde brød til suppe og ost
Find opskriften her... Små, sprøde brød til suppe og ost
Find opskriften her...

Små speltbrød

Små, sprøde brød til suppe og ost
Find opskriften her... [3]

3 / 26
10 hjemmebagte mini-baguetter
Find opskriften her... 10 hjemmebagte mini-baguetter
Find opskriften her...

Nathævede nøddebaguetter

10 hjemmebagte mini-baguetter
Find opskriften her... [4]

4 / 26
Et dejligt, krydret madbrød, som kan bruges på en buffet
Find opskriften her... Et dejligt, krydret madbrød, som kan bruges på en buffet
Find opskriften her...

Stort, krydret landbrød

Et dejligt, krydret madbrød, som kan bruges på en buffet
Find opskriften her... [5]

5 / 26
Super til sandwiches
Find opskriften her... Super til sandwiches
Find opskriften her...

Nemme minirugbrød

Super til sandwiches
Find opskriften her... [6]

6 / 26
Dejlige med smør og ost eller syltetøj
Find opskriften her... Dejlige med smør og ost eller syltetøj
Find opskriften her...

Grove hvedeknopper

Dejlige med smør og ost eller syltetøj
Find opskriften her... [7]

7 / 26
Et dejligt, ganske let sødligt brød med valnøddesmag, som passer både som madbrød og til ost og pølse
Find opskriften her... Et dejligt, ganske let sødligt brød med valnøddesmag, som passer både som madbrød og til ost og pølse
Find opskriften her...

Valnøddebrød med porter

Et dejligt, ganske let sødligt brød med valnøddesmag, som passer både som madbrød og til ost og pølse
Find opskriften her... [8]

8 / 26
Lige til at snuppe med i farten på de travle dage
Find opskriften her... Lige til at snuppe med i farten på de travle dage
Find opskriften her...

Alt i en-boller

Lige til at snuppe med i farten på de travle dage
Find opskriften her... [9]

9 / 26
En god variation til morgenbrødet
Find opskriften her... En god variation til morgenbrødet
Find opskriften her...

Grovbagels med tranebær

En god variation til morgenbrødet
Find opskriften her... [10]

10 / 26
Skønt fransk bagværk
Find opskriften her... Skønt fransk bagværk
Find opskriften her...

Baguette

Skønt fransk bagværk
Find opskriften her... [11]

11 / 26
Godt brød med lavendel og krydderurter
Find opskriften her... Godt brød med lavendel og krydderurter
Find opskriften her...

Lavendelbrød

Godt brød med lavendel og krydderurter
Find opskriften her... [12]

12 / 26
Velsmagende boller - fyldt med fibrer
Find opskriften her... Velsmagende boller - fyldt med fibrer
Find opskriften her...

Grove morgenbrød

Velsmagende boller - fyldt med fibrer
Find opskriften her... [13]

13 / 26
Lækre brød til den lille sult
Find opskriften her... Lækre brød til den lille sult
Find opskriften her...

Fladbrød med courgetter

Lækre brød til den lille sult
Find opskriften her... [14]

14 / 26
Godt og fyldigt brød
Find opskriften her... Godt og fyldigt brød
Find opskriften her...

Langtidshævet grovflute

Godt og fyldigt brød
Find opskriften her... [15]

15 / 26
God opskrift på hjemmebagt rugbrød
Find opskriften her... God opskrift på hjemmebagt rugbrød
Find opskriften her...

Rugbrød

God opskrift på hjemmebagt rugbrød
Find opskriften her... [16]

16 / 26
Godt brød med kartofler i
Find opskriften her... Godt brød med kartofler i
Find opskriften her...

Kartoffel-durumkrans

Godt brød med kartofler i
Find opskriften her... [17]

17 / 26
Boller med bid - dejen skal æltes længe så brug æltekroge eller røremaskine
Find opskriften her... Boller med bid - dejen skal æltes længe så brug æltekroge eller røremaskine
Find opskriften her...

Speltboller med yoghurt

Boller med bid - dejen skal æltes længe så brug æltekroge eller røremaskine
Find opskriften her... [18]

18 / 26
Lækkert og smagfuldt italiensk madbrød, der er et godt alternativ til de traditionelle flutes
Find opskriften her... Lækkert og smagfuldt italiensk madbrød, der er et godt alternativ til de traditionelle flutes
Find opskriften her...

Foccacia med hvidløg og rosmarin

Lækkert og smagfuldt italiensk madbrød, der er et godt alternativ til de traditionelle flutes
Find opskriften her... [19]

19 / 26
Bollerne holder sig lækre saftige i flere dage pga. de revne æbler
Find opskriften her... Bollerne holder sig lækre saftige i flere dage pga. de revne æbler
Find opskriften her...

Æbleboller med tranebær

Bollerne holder sig lækre saftige i flere dage pga. de revne æbler
Find opskriften her... [20]

20 / 26
Sprøde brød med krydderi
Find opskriften her... Sprøde brød med krydderi
Find opskriften her...

Knækbrød med ramsløg

Sprøde brød med krydderi
Find opskriften her... [21]

21 / 26
Meget lækre brød med porøs krumme og sprød skorpe
Find opskriften her... Meget lækre brød med porøs krumme og sprød skorpe
Find opskriften her...

Femkornsbrød

Meget lækre brød med porøs krumme og sprød skorpe
Find opskriften her... [22]

22 / 26
Bollerne formes og hæver, inden de fryses ned. Så skal de bare en tur i ovnen, mens morgenkaffen laves
Find opskriften her... Bollerne formes og hæver, inden de fryses ned. Så skal de bare en tur i ovnen, mens morgenkaffen laves
Find opskriften her...

Boller fra fryseren

Bollerne formes og hæver, inden de fryses ned. Så skal de bare en tur i ovnen, mens morgenkaffen laves
Find opskriften her... [23]

23 / 26
Et superlækkert brød der holder sig frisk i flere dage viklet i et rent viskestykke
Find opskriften her... Et superlækkert brød der holder sig frisk i flere dage viklet i et rent viskestykke
Find opskriften her...

Godmorgenbrød

Et superlækkert brød der holder sig frisk i flere dage viklet i et rent viskestykke
Find opskriften her... [24]

24 / 26
Lækkert brød - kan serveres som tilbehør til middagen
Find opskriften her... Lækkert brød - kan serveres som tilbehør til middagen
Find opskriften her...

Majsbrød

Lækkert brød - kan serveres som tilbehør til middagen
Find opskriften her... [25]

25 / 26

Relaterede artikler

 brød og kager [26]

Hjemmebagte tyske fristelser: brød og kager [26]

Det kan godt lade sig gøre at bage uden ovn. Her er tre opskrifter på scones, boller og fladbrød, du kan lave på pande, bål eller grill. [27]

Hjemmebag: 3 slags kager og brød, der kan bages uden en ovn [27]

 3 slags brød, du nemt kan bage [28]

Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage [28]

3 slags runde brød, du nemt kan bage [29]

3 slags runde brød, du nemt kan bage [29]

Nyeste artikler

  • Sundere snacks: 3 søde fristelser med nødder [30]
  • Katrine står bag slikleksikon på nettet [31]
  • Mistede sin mand: Jeg får det bedre, når jeg taler om det [32]
  • Puks brevkasse: Han bebrejder os sin situation [33]

brød [34]

Skønne hjemmelavede rugbrød med surdej

bagværk [35]
Mandag d. 3. september 2012 - af Redaktion
Image icon 36-rugbroed-og-maltrugbroed-362.jpg [36]
Landscape 1
1
0

Source URL: https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/rugbroed-og-maltrugbroed

Links
[1] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-27-Havrebroed-med-malt-og-honning.aspx
[2] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/02/02-Ciabattabroed.aspx
[3] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/01/05-Smaa-speltbroed.aspx
[4] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/02/09-Nathaevede-noeddebaguetter.aspx
[5] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/03/11-Stort-krydret-landbroed.aspx
[6] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-12-Nemme-minirugbroed.aspx
[7] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-17-Grove-hvedeknopper.aspx
[8] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/02/08-Valnoeddebroed-med-porter.aspx
[9] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-18-Alt-i-en-boller.aspx
[10] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-28-Grovbagels-med-tranbaer.aspx
[11] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-32-Baguette.aspx
[12] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-32-Lavendelbroed.aspx
[13] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-35-Grove-morgenbroed.aspx
[14] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-36-Fladbroed-med-courgetter.aspx
[15] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2009-38-Langtidshaevet-grovflute.aspx
[16] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2009-38-Rugbroed.aspx
[17] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-39-Kartoffel-durumkrans.aspx
[18] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-13-Speltboller-med-yoghurt.aspx
[19] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-37-Foccacia-med-hvidloeg-og-rosmarin.aspx
[20] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-42-Aebleboller-med-tranebaer.aspx
[21] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/04/14-Knaekbroed-med-ramsloeg.aspx
[22] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/04/14-Femkornsbroed.aspx
[23] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/04/14-Boller-fra-fryseren.aspx
[24] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2011/02/08-Godmorgenbroed.aspx
[25] https://www.familiejournal.dk/Mad/Bagvark/2010-31-Majsbroed.aspx
[26] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/hjemmebagte-tyske-fristelser-broed-og-kager
[27] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/hjemmebag-3-slags-kager-og-broed-der-kan-bages-uden-en-ovn
[28] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/hjemmebag-3-slags-broed-du-nemt-kan-bage
[29] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/3-slags-runde-broed-du-nemt-kan-bage
[30] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/sundere-snacks-3-soede-fristelser-med-noedder
[31] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/katrine-staar-bag-slikleksikon-paa-nettet
[32] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/mistede-sin-mand-jeg-faar-det-bedre-naar-jeg-taler-om-det
[33] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/puks-brevkasse-han-bebrejder-os-sin-situation
[34] https://www.familiejournal.dk/tags/broed
[35] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk
[36] https://dk-drupaller-prod-s3bucket-ymg73fqfni8n.s3.amazonaws.com/familiejournal/s3fs-public/media/websites/familiejournalen-dot-dk/website/mad/bagvark/2012/09/36-rugbroed-og-maltrugbroed-362.jpg