Er du også vild med klassiske retter? Familie Journals faste madskribent, Helle Brønnum Carlsen, har været i køkkenet og tryllet nogle skønne, klassiske retter frem. Det er der kommet fem madvideoer ud af. Se med her...
Mørbradgryde
I denne video viser Helle Brønnum Carlsen, hvordan du laver en lækker mørbradgryde.
Opskrift på mørbradgryde
(2-3 pers.)
1 svinemørbrad (ca. 400 g)
10 g smør
1 spsk. olivenolie
1 tsk. sød paprika
1 tsk. røget, kraftig paprika
Salt og peber
250 g champignoner
1 rød peberfrugt
1 tsk. dijonsennep
1 dl piskefløde
100 g små pølser
50 g bacon i tern
Tilbehør
Grøn salat og flutes
Fremgangsmåde til mørbradgryde
Skær mørbraden i små bøffer, bank dem let flade og brun dem i en blanding af olie og smør i en tykbundet gryde ved høj varme ca. 2 min. på hver side.
Kom paprika, salt og peber ved. Tag bøfferne op. Rens og snit peberfrugt og champignoner og kom dem i samme gryde. Tilsæt bacon og pølser og lad det hele stege i 5-10 min. Til sidst vendes kød og fløde i gryden. Der kan evt. tilsættes væde, hvis retten er blevet for tør. Lad retten småsimre i 5 min. og servér med grøn salat og flutes.
SE OGSÅ:15 opskrifter på retter med svinemørbrad [1]
Boller i karry
Helle laver en dejlig familieklassiker: boller i karry.
Opskrift på boller i karry
(4 pers.)
800 g hakket, magert kalvekød
1 tsk. stødt allehånde
Salt og peber
2 æggehvider
250 g ris
20 g smør
2 løg
1 spsk. kraftig karry
20 g hvedemel
2 dl kogevand
1 dl piskefløde
Salt og peber
Evt. persille
Fremgangsmåde til boller i karry
Rør kødet med krydderier og saml farsen med æggehvider. Bring 1 liter vand i kog og form boller i størrelse med en spiseske og kog dem i ca. 5 min., til de er gennemkogte. Kog risen efter anvisningen på pakken.
Skær løg i tern og steg dem forsigtigt i smørret i en gryde. Tilsæt karryen og lad den stege med, så det opsuger lidt fedtstof. Drys med mel og spæd med ca. 2 dl af kogevandet fra kødet. Smag til med salt og peber og rund af med lidt fløde. Servér med kogte ris pyntet med hakket persille.
SE OGSÅ: Er du til mormormad? Her får du 35 klassiskere at vælge i mellem. [2]
Porretærte
I denne video laver Helle en skøn porretærte.
Opskrift på porretærte
(2-3 pers.)
Dej
120 g hvedemel
60-100 g groft mel
40 g smør
Salt
Vand
Fyld
3 porrer
Ca. 50 g bacon
Top
3 æg
1 dl tykmælk eller lign.
Salt og peber
40 g revet ost
Tilbehør
Grøn salat
Fremgangsmåde til porretærte
Kom mel, groft mel og smør i en køkkenmaskine og saml dejen med vandet eller saml den med hænderne. Rul dejen ud, beklæd en smurt tærteform og forbag den med baconternene i bunden, så de bliver stegt, mens bunden forbages. Forbag bunden i 10 min. ved 200º. Rens, snit og kog porrerne i letsaltet vand 1 min. Kom porrerne i tærtebunden.
Pisk æg, tykmælk, salt og peber sammen, hæld det over porrerne og drys med revet ost til sidst. Bag tærten ved 200º i 25-30 min. Servér tærten lun med salat.
SE OGSÅ: De lækreste tærter til hverdag og fest [3]
Sprøde flæskesvær med guacamoledip
Her viser Helle dig, hvordan du laver en lækker snack, som sagtens kan serveres for dine gæster.
Opskrift på flæskesvær
200 g svær af svinekam eller skank
50 g groft salt
Guacamole
1 avocado
1 hvidløg
Saften af ½ citron
Salt og peber
Evt. chili
Fremgangsmåde til flæskesvær
Snit den afpudsede svær i ensartede strimler i ca. 1 cm's tykkelse. Læg dem i en bradepande og vend dem med salt. Det er vigtigt, at alle stykkerne ligger adskilt. Steg dem i ovnen ved 160º i 20 min. Hæld fedtet fra og steg igen 20 min. Hæld fedtet fra. Steg en sidste gang i 20 min. Mens sværene er i ovnen, kan du evt. røre en guacamole. Pil og udsten avocadoen. Blend avocado med fintrevet hvidløg, citronsaft, salt og peber og servér den til de lune svær.
SE OGSÅ: Hjemmelavede flæskesvær med chili [4]
Risengrød og risalamande
Selvom det ikke er december, kan vi sagten nyde den skønne dessert.
Opskrift på risengrød
(4 pers.)
2 dl vand
1½ -2 dl grødris
1 l sødmælk
¼ tsk. salt
Tilbehør
Stødt kanel
Sukker
Smør
Fremgangsmåde til risengrød
Kom vand og ris i en stor kasserolle og bring det i kog, så brænder det ikke så let på.
Tilsæt mælken og bring det i kog. Skru ned til lidt under middelvarme og rør i gryden, mens grøden småkoger. Lad den småkoge i ca. 45 min., husk at røre i gryden af og til. Servér grøden varm med kanel, sukker og smør.
Opskrift på risalamande
½ l piskefløde
1 vaniljestang
ca. 40 g sukker
100 g smuttede mandler
Fremgangsmåde til risalamande
Pisk fløden til skum og rør den op med vaniljekorn udrørt i lidt sukker. Fold flødeskummet i den kolde risengrød sammen med grofthakkede mandler og én hel mandel. Servér med kirsebærsovs.
SE OGSÅ: 17 lækre lagkager [5] [6]
Se flere skønne klassisker i galleriet herunder