Published on Familie Journal (https://www.familiejournal.dk)

Hjem > Hvid gløgg

Hvid gløgg

Written by Anonym (ikke efterprøvet) On the 11/13/2012 - 12:58

Det skal du bruge til hvid gløgg:

 

80 g rørsukker
1 dl vand
15 g ingefær
1 usprøjtet lime
1 lakridsrod
2 stænger kanel
3 stjerneanis
1 vaniljestang
75 g mandelsplitter
75 g rosiner
7 dl hvidvin

 

Hvid gløgg og æbleskiver, så bliver det ikke bedre. Find opskriften på æbleskiver her.  [1]

 

Sådan laver du hvid gløgg

 

Kog rørsukker og vand op, skær ingefæren i strimler og skær skallen af limefrugten med en kartoffelskræller.

Kom limeskal, ingefær, lakridsrod, kanel, anis og den flækkede vaniljestang i sukkerlagen og lad det småsimre i et par min.

Tag gryden af varmen og lad det trække mindst 15 min.

Tilsæt hvidvin, rosiner og mandler og varm gløggen forsigtigt op til lige under kogepunktet.

I gang med julekonfekten

Skal du i gang med julens knas og konfekt, finder du her masser af gode opskrifter, der får dig godt i gang...

Lav konfekt og knas til jul

Cognacfigner i marcipan (20 stk.)Ingredienser7 tørrede figner½ dl cognac350 g marcipan250 g mørk chokolade 70%KakaoPyntMandelsplitterFremgangsmådeHak fignerne og læg dem i cognac. Ælt hakkede figner, cognac og marcipan sammen. Tril til små aflange pølser der trilles i kakao. Vendes i smeltet, tempereret chokolade og pyntes med mandelsplitter.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager Cognacfigner i marcipan (20 stk.)Ingredienser7 tørrede figner½ dl cognac350 g marcipan250 g mørk chokolade 70%KakaoPyntMandelsplitterFremgangsmådeHak fignerne og læg dem i cognac. Ælt hakkede figner, cognac og marcipan sammen. Tril til små aflange pølser der trilles i kakao. Vendes i smeltet, tempereret chokolade og pyntes med mandelsplitter.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

Cognacfigner i marcipan (20 stk.)
Ingredienser

7 tørrede figner
½ dl cognac
350 g marcipan
250 g mørk chokolade 70%
Kakao

Pynt
Mandelsplitter

Fremgangsmåde

Hak fignerne og læg dem i cognac. Ælt hakkede figner, cognac og marcipan sammen. Tril til små aflange pølser der trilles i kakao. Vendes i smeltet, tempereret chokolade og pyntes med mandelsplitter.

Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

1 / 15
Marcipan-roulade med hindbærtrøffel (1 stk.)Ingredienser400 g marcipan100 g lys chokolade½ dl purerede hindbær (fra frost)½ dl sukker25 g usaltet smørOvertræk150 g mørk chokoladeNødder og guldstøvFremgangsmådeBlend hindbærrene og kom sukker i. Bring dem i kog og hak den lyse chokolade fint. Rør det forsigtigt sammen, så den varme masse kan smelte chokoladen, uden at opvarme den mere end højst nødvendigt (hastige små omrøringer). Rør smørret i, så det også smelter. Rul marcipanen ud til et rektangel på 15 x 20 cm og smør hindbærtrøflen på. Rul til roulade. Stil koldt. Overtræk med tempereret mørk chokolade, lav striber med den lyse og drys med nødder og guldstøv.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager Marcipan-roulade med hindbærtrøffel (1 stk.)Ingredienser400 g marcipan100 g lys chokolade½ dl purerede hindbær (fra frost)½ dl sukker25 g usaltet smørOvertræk150 g mørk chokoladeNødder og guldstøvFremgangsmådeBlend hindbærrene og kom sukker i. Bring dem i kog og hak den lyse chokolade fint. Rør det forsigtigt sammen, så den varme masse kan smelte chokoladen, uden at opvarme den mere end højst nødvendigt (hastige små omrøringer). Rør smørret i, så det også smelter. Rul marcipanen ud til et rektangel på 15 x 20 cm og smør hindbærtrøflen på. Rul til roulade. Stil koldt. Overtræk med tempereret mørk chokolade, lav striber med den lyse og drys med nødder og guldstøv.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

Marcipan-roulade med hindbærtrøffel (1 stk.)
Ingredienser

400 g marcipan
100 g lys chokolade
½ dl purerede hindbær (fra frost)
½ dl sukker
25 g usaltet smør

Overtræk
150 g mørk chokolade
Nødder og guldstøv

Fremgangsmåde
Blend hindbærrene og kom sukker i. Bring dem i kog og hak den lyse chokolade fint. Rør det forsigtigt sammen, så den varme masse kan smelte chokoladen, uden at opvarme den mere end højst nødvendigt (hastige små omrøringer). Rør smørret i, så det også smelter. Rul marcipanen ud til et rektangel på 15 x 20 cm og smør hindbærtrøflen på. Rul til roulade. Stil koldt. Overtræk med tempereret mørk chokolade, lav striber med den lyse og drys med nødder og guldstøv.

Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

2 / 15
Valnøddestykker (40 stk.)Ingredienser100 g valnødder300 g marcipan100 g blød nougat1 spsk. portvinOvertræk:150 g mørk chokoladeHak halvdelen af nødderne og ælt i marcipanen med portvin. Rul marcipanen ud og læg nougat på halvdelen. Læg den anden halvdel over. Stik små horn eller stænger ud og overtræk med chokolade og pynt med valnødder.Kokosstykker25 stk:100 g kokos100 g flormelis1-1½ spsk. vand5 dråber citronolieEvt. lidt romOvertræk:10 g hvid chokoladehakkede pistacierRør flormelis med vand, til det er som fast glasur. Rør kokos i og smag til med rom og citronolie. Tril til kugler og tryk flade. Overtræk med hvid chokolade og drys med pistacie eller tynde lyse striber chokolade.Konfektopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. VesteragerValnøddestykker og kokosstykker Valnøddestykker (40 stk.)Ingredienser100 g valnødder300 g marcipan100 g blød nougat1 spsk. portvinOvertræk:150 g mørk chokoladeHak halvdelen af nødderne og ælt i marcipanen med portvin. Rul marcipanen ud og læg nougat på halvdelen. Læg den anden halvdel over. Stik små horn eller stænger ud og overtræk med chokolade og pynt med valnødder.Kokosstykker25 stk:100 g kokos100 g flormelis1-1½ spsk. vand5 dråber citronolieEvt. lidt romOvertræk:10 g hvid chokoladehakkede pistacierRør flormelis med vand, til det er som fast glasur. Rør kokos i og smag til med rom og citronolie. Tril til kugler og tryk flade. Overtræk med hvid chokolade og drys med pistacie eller tynde lyse striber chokolade.Konfektopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. VesteragerValnøddestykker og kokosstykker

Valnøddestykker (40 stk.)

Ingredienser
100 g valnødder
300 g marcipan
100 g blød nougat
1 spsk. portvin

Overtræk:
150 g mørk chokolade

Hak halvdelen af nødderne og ælt i marcipanen med portvin. Rul marcipanen ud og læg nougat på halvdelen. Læg den anden halvdel over. Stik små horn eller stænger ud og overtræk med chokolade og pynt med valnødder.

Kokosstykker
25 stk:
100 g kokos
100 g flormelis

1-1½ spsk. vand
5 dråber citronolie
Evt. lidt rom

Overtræk:
10 g hvid chokolade
hakkede pistacier

Rør flormelis med vand, til det er som fast glasur. Rør kokos i og smag til med rom og citronolie. Tril til kugler og tryk flade. Overtræk med hvid chokolade og drys med pistacie eller tynde lyse striber chokolade.

Konfektopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. VesteragerValnøddestykker og kokosstykker

3 / 15
Cognactrekanter (30 stk.)Ingredienser300 g marcipan75 g smuttede fintmalede mandler2-3 spsk. cognacOvertræk:Ca. 150 g mørk chokoladesølvstøvFremgangsmådeÆlt marcipanen med mandler og cognac. Rul det ud på bagepapir og skær i trekanter. Læg dem evt. koldt 30 min. Temperer den mørke chokolade som beskrevet, overtræk trekanterne og drys med sølvstøv.Skaller med orangemarcipan og nougat (20 stk.)Ingredienser20 små chokoladeskaller (købes i specialbutikker)Ca. 200 g blød ganache af 21/2 dl fløde og 100 g chokolade100 g marcipan2 spsk. finthakket syltet appelsinskalEvt. lidt Grand MarnierHalve sukrede appelsinskiver til pyntFremgangsmådeGanache laves af fløde, som lunes med chokolade, til chokoladen er smeltet. Sættes køligt et par timer eller på køkkenbordet natten over. Ælt marcipanen med orangeskal og Grand Marnier og kom en lille teskefuld i hver chokoladeskal. Kom den piskede afkølede ganachecreme i en sprøjtetylle med smalt hoved og lav en ring på hver skålekant, så marcipanen holdes inde. Luk med appelsinskive.Konfektopskrifter: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager Cognactrekanter (30 stk.)Ingredienser300 g marcipan75 g smuttede fintmalede mandler2-3 spsk. cognacOvertræk:Ca. 150 g mørk chokoladesølvstøvFremgangsmådeÆlt marcipanen med mandler og cognac. Rul det ud på bagepapir og skær i trekanter. Læg dem evt. koldt 30 min. Temperer den mørke chokolade som beskrevet, overtræk trekanterne og drys med sølvstøv.Skaller med orangemarcipan og nougat (20 stk.)Ingredienser20 små chokoladeskaller (købes i specialbutikker)Ca. 200 g blød ganache af 21/2 dl fløde og 100 g chokolade100 g marcipan2 spsk. finthakket syltet appelsinskalEvt. lidt Grand MarnierHalve sukrede appelsinskiver til pyntFremgangsmådeGanache laves af fløde, som lunes med chokolade, til chokoladen er smeltet. Sættes køligt et par timer eller på køkkenbordet natten over. Ælt marcipanen med orangeskal og Grand Marnier og kom en lille teskefuld i hver chokoladeskal. Kom den piskede afkølede ganachecreme i en sprøjtetylle med smalt hoved og lav en ring på hver skålekant, så marcipanen holdes inde. Luk med appelsinskive.Konfektopskrifter: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

Cognactrekanter (30 stk.)
Ingredienser

300 g marcipan
75 g smuttede fintmalede mandler
2-3 spsk. cognac

Overtræk:
Ca. 150 g mørk chokolade
sølvstøv

Fremgangsmåde
Ælt marcipanen med mandler og cognac. Rul det ud på bagepapir og skær i trekanter. Læg dem evt. koldt 30 min. Temperer den mørke chokolade som beskrevet, overtræk trekanterne og drys med sølvstøv.

Skaller med orangemarcipan og nougat (20 stk.)
Ingredienser

20 små chokoladeskaller (købes i specialbutikker)
Ca. 200 g blød ganache af 21/2 dl fløde og 100 g chokolade
100 g marcipan
2 spsk. finthakket syltet appelsinskal
Evt. lidt Grand Marnier
Halve sukrede appelsinskiver til pynt

Fremgangsmåde
Ganache laves af fløde, som lunes med chokolade, til chokoladen er smeltet. Sættes køligt et par timer eller på køkkenbordet natten over. Ælt marcipanen med orangeskal og Grand Marnier og kom en lille teskefuld i hver chokoladeskal. Kom den piskede afkølede ganachecreme i en sprøjtetylle med smalt hoved og lav en ring på hver skålekant, så marcipanen holdes inde. Luk med appelsinskive.

Konfektopskrifter: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Jette M. Vesterager

4 / 15
Berlinerpfannkuchen med kanel (Ca. 10 stk.)Ingredienser¼ pakke gær, 12 g40 g smør1½ dl mælk2 spsk. sukker¼ tsk. saltCa. 250 g melDrys50 g sukker1 tsk. kanelOlie til kogningFremgangsmådeSmelt smørret og tilsæt mælken. Smuldr gæren og rør den ud i mælkeblandingen. Rør sukker, salt og mel i lidt ad gangen. Ælt dejen smidig ca. 5 min. Rul dejen ud på mel-drysset bord ca. 1½ cm tyk. Udstik cirkler ca. 6 cm og lav et lille hul midt i hver. Lad dem hæve tildækket 10-15 min. Bland sukker og kanel. Varm olie op til 170°. Kog bollerne 2-3 ad gangen ca. 5 min., vend dem halvvejs. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle og tril dem i sukkerblandingen. Spis dem nybagte til kaffe, te eller gløgg.Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager Berlinerpfannkuchen med kanel (Ca. 10 stk.)Ingredienser¼ pakke gær, 12 g40 g smør1½ dl mælk2 spsk. sukker¼ tsk. saltCa. 250 g melDrys50 g sukker1 tsk. kanelOlie til kogningFremgangsmådeSmelt smørret og tilsæt mælken. Smuldr gæren og rør den ud i mælkeblandingen. Rør sukker, salt og mel i lidt ad gangen. Ælt dejen smidig ca. 5 min. Rul dejen ud på mel-drysset bord ca. 1½ cm tyk. Udstik cirkler ca. 6 cm og lav et lille hul midt i hver. Lad dem hæve tildækket 10-15 min. Bland sukker og kanel. Varm olie op til 170°. Kog bollerne 2-3 ad gangen ca. 5 min., vend dem halvvejs. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle og tril dem i sukkerblandingen. Spis dem nybagte til kaffe, te eller gløgg.Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

Berlinerpfannkuchen med kanel (Ca. 10 stk.)
Ingredienser

¼ pakke gær, 12 g
40 g smør
1½ dl mælk
2 spsk. sukker
¼ tsk. salt
Ca. 250 g mel

Drys
50 g sukker
1 tsk. kanel
Olie til kogning

Fremgangsmåde
Smelt smørret og tilsæt mælken. Smuldr gæren og rør den ud i mælkeblandingen. Rør sukker, salt og mel i lidt ad gangen. Ælt dejen smidig ca. 5 min. Rul dejen ud på mel-drysset bord ca. 1½ cm tyk. Udstik cirkler ca. 6 cm og lav et lille hul midt i hver. Lad dem hæve tildækket 10-15 min. Bland sukker og kanel. Varm olie op til 170°. Kog bollerne 2-3 ad gangen ca. 5 min., vend dem halvvejs. Læg dem til afdrypning på køkkenrulle og tril dem i sukkerblandingen. Spis dem nybagte til kaffe, te eller gløgg.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

5 / 15
Tranebærbolde (30 stk.)Ingredienser10 g gær1½ dl mælk1 æg200 g mel1 tsk. kardemomme100 g tranebær1 kg palmin til kogningFlormelisFremgangsmådeRør gæren ud i mælken og tilsæt ægget. Tilsæt mel, kardemomme og tranebær, rør dejen godt igennem og stil den til hævning i 1 time. Varm olien op til den syder om enden af en tandstik, form bolde af dejen med to skeer og kog dem i olien. Lad boldene dryppe af på et stykke køkkenrulle og server dem drysset med flormelis.Opskrift: Kristina Marckmann, Jette M. Vesterager Tranebærbolde (30 stk.)Ingredienser10 g gær1½ dl mælk1 æg200 g mel1 tsk. kardemomme100 g tranebær1 kg palmin til kogningFlormelisFremgangsmådeRør gæren ud i mælken og tilsæt ægget. Tilsæt mel, kardemomme og tranebær, rør dejen godt igennem og stil den til hævning i 1 time. Varm olien op til den syder om enden af en tandstik, form bolde af dejen med to skeer og kog dem i olien. Lad boldene dryppe af på et stykke køkkenrulle og server dem drysset med flormelis.Opskrift: Kristina Marckmann, Jette M. Vesterager

Tranebærbolde (30 stk.)
Ingredienser

10 g gær
1½ dl mælk
1 æg
200 g mel
1 tsk. kardemomme
100 g tranebær
1 kg palmin til kogning
Flormelis

Fremgangsmåde
Rør gæren ud i mælken og tilsæt ægget. Tilsæt mel, kardemomme og tranebær, rør dejen godt igennem og stil den til hævning i 1 time. Varm olien op til den syder om enden af en tandstik, form bolde af dejen med to skeer og kog dem i olien. Lad boldene dryppe af på et stykke køkkenrulle og server dem drysset med flormelis.

Opskrift: Kristina Marckmann, Jette M. Vesterager

6 / 15
Appelsinstænger (Ca. 70 stk.)Ingredienser150 g smør200 g mel50 g appelsinskal i tern50 g sukkerFremgangsmådeSmuldr smør og mel. Tilsæt appelsinskal og sukker og ælt dejen sammen. Lad den hvile i køleskab 2-3 timer. Rul dejen ud med kagerulle i 1/2 cm tyk plade og skær den i stænger på ca. 5 x 2 cm. Læg dem på plade med bagepapir, og bag dem ca. 10 min. ved 200° på midterrillen.Her er en god, gammel opskrift, hvor dejen kan formes og trilles til alle mulige figurer. Den er nem at rulle ud, så børn kan nemt deltage. Antal afhænger af kagernes størrelse, men her er til godt og vel 2 bageplader, når kagerne ligger tæt.Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager  Appelsinstænger (Ca. 70 stk.)Ingredienser150 g smør200 g mel50 g appelsinskal i tern50 g sukkerFremgangsmådeSmuldr smør og mel. Tilsæt appelsinskal og sukker og ælt dejen sammen. Lad den hvile i køleskab 2-3 timer. Rul dejen ud med kagerulle i 1/2 cm tyk plade og skær den i stænger på ca. 5 x 2 cm. Læg dem på plade med bagepapir, og bag dem ca. 10 min. ved 200° på midterrillen.Her er en god, gammel opskrift, hvor dejen kan formes og trilles til alle mulige figurer. Den er nem at rulle ud, så børn kan nemt deltage. Antal afhænger af kagernes størrelse, men her er til godt og vel 2 bageplader, når kagerne ligger tæt.Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager 

Appelsinstænger (Ca. 70 stk.)
Ingredienser

150 g smør
200 g mel
50 g appelsinskal i tern
50 g sukker

Fremgangsmåde
Smuldr smør og mel. Tilsæt appelsinskal og sukker og ælt dejen sammen. Lad den hvile i køleskab 2-3 timer. Rul dejen ud med kagerulle i 1/2 cm tyk plade og skær den i stænger på ca. 5 x 2 cm. Læg dem på plade med bagepapir, og bag dem ca. 10 min. ved 200° på midterrillen.

Her er en god, gammel opskrift, hvor dejen kan formes og trilles til alle mulige figurer. Den er nem at rulle ud, så børn kan nemt deltage. Antal afhænger af kagernes størrelse, men her er til godt og vel 2 bageplader, når kagerne ligger tæt.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

 

7 / 15
Hvid julekageBund:300 g fintknuste amaretti-småkager el. anden god småkage (cookies kan også bruges)50 g smør300 g hvid chokolade2½ dl piskeflødeSovs:100 g mørk chokolade1 dl piskefløde2-3 spsk. sukkerFremgangsmådeSmelt smørret i en kasserolle og tilsæt de knuste småkager. Lad det blande sig godt. Pres det i en foret springform og stil i fryseren. Smelt forsigtigt den hvide chokolade over vandbad.Bland den op med lidt af fløden. Afkøl let og pisk resten af fløden til skum, der foldes i. Lægges over kiksebunden. Stilles i fryseren igen. Mørk chokolade, fløde og sukker smeltes forsigtigt sammen i en kasserolle over lav varme. Afkøles til lillefingerlunt. Dryppes på den frosne kage i små og store drypper, der straks vil stivne. Serveres køleskabskold.Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard Hvid julekageBund:300 g fintknuste amaretti-småkager el. anden god småkage (cookies kan også bruges)50 g smør300 g hvid chokolade2½ dl piskeflødeSovs:100 g mørk chokolade1 dl piskefløde2-3 spsk. sukkerFremgangsmådeSmelt smørret i en kasserolle og tilsæt de knuste småkager. Lad det blande sig godt. Pres det i en foret springform og stil i fryseren. Smelt forsigtigt den hvide chokolade over vandbad.Bland den op med lidt af fløden. Afkøl let og pisk resten af fløden til skum, der foldes i. Lægges over kiksebunden. Stilles i fryseren igen. Mørk chokolade, fløde og sukker smeltes forsigtigt sammen i en kasserolle over lav varme. Afkøles til lillefingerlunt. Dryppes på den frosne kage i små og store drypper, der straks vil stivne. Serveres køleskabskold.Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

Hvid julekage
Bund:
300 g fintknuste amaretti-småkager el. anden god småkage (cookies kan også bruges)
50 g smør
300 g hvid chokolade
2½ dl piskefløde

Sovs:
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
2-3 spsk. sukker

Fremgangsmåde
Smelt smørret i en kasserolle og tilsæt de knuste småkager. Lad det blande sig godt. Pres det i en foret springform og stil i fryseren. Smelt forsigtigt den hvide chokolade over vandbad.

Bland den op med lidt af fløden. Afkøl let og pisk resten af fløden til skum, der foldes i. Lægges over kiksebunden. Stilles i fryseren igen. Mørk chokolade, fløde og sukker smeltes forsigtigt sammen i en kasserolle over lav varme. Afkøles til lillefingerlunt. Dryppes på den frosne kage i små og store drypper, der straks vil stivne. Serveres køleskabskold.

Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

8 / 15
ÆblebradepandekageIngreidenser500 g æblerSaften af ½ citron225 g blødt smør280 g sukker4 æg2 tsk. vaniljeekstrakt350 g hvedemel2½  tsk. bagepulverLidt sukker og evt. mandelsplitter tilat drysse overFremgangsmådeSkræl, udkern og skær æblerne i både. Dryp citronsaft over. Rør smørret med sukker og tilsæt æggene et ad gangen. Vend mel, vanilje og bagepulver i. Kom dejen i en bagepapirforet bradepande og fordel æblerne jævnt over dejen. Drys med sukker og mandelsplitter. Bag ved 180° i 45-50 min. Server lun med flødeskum eller vaniljeis.Tip: Vaniljeekstrakt er flydende ekstrakt af ægte vanilje, findes i supermarkederne.Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard ÆblebradepandekageIngreidenser500 g æblerSaften af ½ citron225 g blødt smør280 g sukker4 æg2 tsk. vaniljeekstrakt350 g hvedemel2½  tsk. bagepulverLidt sukker og evt. mandelsplitter tilat drysse overFremgangsmådeSkræl, udkern og skær æblerne i både. Dryp citronsaft over. Rør smørret med sukker og tilsæt æggene et ad gangen. Vend mel, vanilje og bagepulver i. Kom dejen i en bagepapirforet bradepande og fordel æblerne jævnt over dejen. Drys med sukker og mandelsplitter. Bag ved 180° i 45-50 min. Server lun med flødeskum eller vaniljeis.Tip: Vaniljeekstrakt er flydende ekstrakt af ægte vanilje, findes i supermarkederne.Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

Æblebradepandekage
Ingreidenser

500 g æbler
Saften af ½ citron
225 g blødt smør
280 g sukker
4 æg
2 tsk. vaniljeekstrakt
350 g hvedemel
2½  tsk. bagepulver
Lidt sukker og evt. mandelsplitter tilat drysse over

Fremgangsmåde
Skræl, udkern og skær æblerne i både. Dryp citronsaft over. Rør smørret med sukker og tilsæt æggene et ad gangen. Vend mel, vanilje og bagepulver i. Kom dejen i en bagepapirforet bradepande og fordel æblerne jævnt over dejen. Drys med sukker og mandelsplitter. Bag ved 180° i 45-50 min. Server lun med flødeskum eller vaniljeis.

Tip: Vaniljeekstrakt er flydende ekstrakt af ægte vanilje, findes i supermarkederne.

Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

9 / 15
AppelsinkageIngredienser2 usprøjtede appelsiner5 æg250 g sukker75 g polentamel (majsmel, ikke majsstivelse)175 g blendede mandler1 tsk. bagepulverAppelsinsirup:4 appelsiner (usprøjtede)100 g sukker4 kardemommebælge1 stang kanelFremgangsmådeVask appelsinerne og kog dem, lige dækket af vand, i 1 time. Afkøl. Skær dem igennem og fjern evt. kerner. Blend dem til en grov masse. Pisk æg og sukker i 8 min. ved høj hastighed, til det er helt lysegult og fint. Fold appelsinmos, polentamel, blendede mandler og bagepulver i dejen og kom den i en smurt og sukkerdrysset springform. Bages i 1 time ved 180°.Skræl 2 af de 4 appelsiner til kagen med en kartoffelskræller og skær den tynde skræl i julienne. Giv disse strimler et kort opkog i vand. Pres saften af alle 4 appelsiner. Kom sukker i en gryde med 2-3 spsk. vand. Lad det komme i kog og lad sukkeret blive lysebrun karamel. Tilsæt så appelsinsaften (pas på, det sprøjter) og flækkede kardemommer og kanel. Lad det småkoge, til det hele er en jævn karamelsovs igen. Lad sovsen trække med krydderierne, og hvis den er for tynd, kan den koge lidt ind, inden der slukkes. Ved servering overhældes kagestykkerne enkeltvis med sovsen.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard AppelsinkageIngredienser2 usprøjtede appelsiner5 æg250 g sukker75 g polentamel (majsmel, ikke majsstivelse)175 g blendede mandler1 tsk. bagepulverAppelsinsirup:4 appelsiner (usprøjtede)100 g sukker4 kardemommebælge1 stang kanelFremgangsmådeVask appelsinerne og kog dem, lige dækket af vand, i 1 time. Afkøl. Skær dem igennem og fjern evt. kerner. Blend dem til en grov masse. Pisk æg og sukker i 8 min. ved høj hastighed, til det er helt lysegult og fint. Fold appelsinmos, polentamel, blendede mandler og bagepulver i dejen og kom den i en smurt og sukkerdrysset springform. Bages i 1 time ved 180°.Skræl 2 af de 4 appelsiner til kagen med en kartoffelskræller og skær den tynde skræl i julienne. Giv disse strimler et kort opkog i vand. Pres saften af alle 4 appelsiner. Kom sukker i en gryde med 2-3 spsk. vand. Lad det komme i kog og lad sukkeret blive lysebrun karamel. Tilsæt så appelsinsaften (pas på, det sprøjter) og flækkede kardemommer og kanel. Lad det småkoge, til det hele er en jævn karamelsovs igen. Lad sovsen trække med krydderierne, og hvis den er for tynd, kan den koge lidt ind, inden der slukkes. Ved servering overhældes kagestykkerne enkeltvis med sovsen.Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

Appelsinkage
Ingredienser

2 usprøjtede appelsiner
5 æg
250 g sukker
75 g polentamel (majsmel, ikke majsstivelse)
175 g blendede mandler
1 tsk. bagepulver

Appelsinsirup:
4 appelsiner (usprøjtede)
100 g sukker
4 kardemommebælge
1 stang kanel

Fremgangsmåde
Vask appelsinerne og kog dem, lige dækket af vand, i 1 time. Afkøl. Skær dem igennem og fjern evt. kerner. Blend dem til en grov masse. Pisk æg og sukker i 8 min. ved høj hastighed, til det er helt lysegult og fint. Fold appelsinmos, polentamel, blendede mandler og bagepulver i dejen og kom den i en smurt og sukkerdrysset springform. Bages i 1 time ved 180°.

Skræl 2 af de 4 appelsiner til kagen med en kartoffelskræller og skær den tynde skræl i julienne. Giv disse strimler et kort opkog i vand. Pres saften af alle 4 appelsiner. Kom sukker i en gryde med 2-3 spsk. vand. Lad det komme i kog og lad sukkeret blive lysebrun karamel. Tilsæt så appelsinsaften (pas på, det sprøjter) og flækkede kardemommer og kanel. Lad det småkoge, til det hele er en jævn karamelsovs igen. Lad sovsen trække med krydderierne, og hvis den er for tynd, kan den koge lidt ind, inden der slukkes. Ved servering overhældes kagestykkerne enkeltvis med sovsen.

Opskrift: Helle Brønnum Carlsen, Foto: Martin Tanggaard

10 / 15
Jødekager (40 stk.)Ingredienser250 g mel100 g sukker150 g smør2 æggeblommer1 æggehvide1 spsk. sukker2 tsk. kanel25 g mandelsplitterFremgangsmådeBland mel og sukker og hak smørret ud heri. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen. Tril dejen til en 6 cm tyk pølse og læg den på køl i mindst 1 time. Skær pølsen i 2 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med en blanding af sukker og kanel og tryk et par mandelsplitter fast i kagerne. Bag kagerne ved 200° i 6-8 min. og lad dem afkøle på en bagerist.Opskrift: Kristina Marckmann, Foto: Jette M. Vesterager Jødekager (40 stk.)Ingredienser250 g mel100 g sukker150 g smør2 æggeblommer1 æggehvide1 spsk. sukker2 tsk. kanel25 g mandelsplitterFremgangsmådeBland mel og sukker og hak smørret ud heri. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen. Tril dejen til en 6 cm tyk pølse og læg den på køl i mindst 1 time. Skær pølsen i 2 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med en blanding af sukker og kanel og tryk et par mandelsplitter fast i kagerne. Bag kagerne ved 200° i 6-8 min. og lad dem afkøle på en bagerist.Opskrift: Kristina Marckmann, Foto: Jette M. Vesterager

Jødekager (40 stk.)
Ingredienser

250 g mel
100 g sukker
150 g smør
2 æggeblommer
1 æggehvide
1 spsk. sukker
2 tsk. kanel
25 g mandelsplitter

Fremgangsmåde
Bland mel og sukker og hak smørret ud heri. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen. Tril dejen til en 6 cm tyk pølse og læg den på køl i mindst 1 time. Skær pølsen i 2 mm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl med æggehvide, drys med en blanding af sukker og kanel og tryk et par mandelsplitter fast i kagerne. Bag kagerne ved 200° i 6-8 min. og lad dem afkøle på en bagerist.

Opskrift: Kristina Marckmann, Foto: Jette M. Vesterager

11 / 15
Saltkager (160 stk.)Ingredienser200 g smør200 g sukker400 g mel1½ spsk. sirup1 tsk. salt1 tsk. natron1-2 spsk. koldt vandFremgangsmådeKom ingredienserne i foodprocessor og kør, til dejen begynder at hænge sammen. Saml dejen og tril den i 2 tykke pølser. Læg dem i køleskab, til de er skærbare. Skær dem i tynde skiver og bag ved 200° på øverste rille ca. 6 min.Tip: Dejen kan ligge adskillige dage i køleskab eller frysesBageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen Saltkager (160 stk.)Ingredienser200 g smør200 g sukker400 g mel1½ spsk. sirup1 tsk. salt1 tsk. natron1-2 spsk. koldt vandFremgangsmådeKom ingredienserne i foodprocessor og kør, til dejen begynder at hænge sammen. Saml dejen og tril den i 2 tykke pølser. Læg dem i køleskab, til de er skærbare. Skær dem i tynde skiver og bag ved 200° på øverste rille ca. 6 min.Tip: Dejen kan ligge adskillige dage i køleskab eller frysesBageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

Saltkager (160 stk.)
Ingredienser

200 g smør
200 g sukker
400 g mel
1½ spsk. sirup
1 tsk. salt
1 tsk. natron
1-2 spsk. koldt vand

Fremgangsmåde
Kom ingredienserne i foodprocessor og kør, til dejen begynder at hænge sammen. Saml dejen og tril den i 2 tykke pølser. Læg dem i køleskab, til de er skærbare. Skær dem i tynde skiver og bag ved 200° på øverste rille ca. 6 min.

Tip: Dejen kan ligge adskillige dage i køleskab eller fryses

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

12 / 15
Kandiserede æblerIngredienser8 små, røde æbler350 g sukker2 dl vand3 spsk. flydende glukose1 tsk. eddikeHakkede mandler el. kokosmelFremgangsmådeFlydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.Bland sukker, vand, sirup og eddike i en gryde. Varm op og lad det simre, til karamellen er lysebrun, uden at røre rundt, ellers kan karamellen krystallisere. Tag gryden fra varmen og stil den i en skål iskoldt vand. Stik en blomsterpind i hvert æble. Dyp æblerne i karamellen og dernæst i mandler eller kokos. Lad dem stivne på bagepapir.Tip: Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager Kandiserede æblerIngredienser8 små, røde æbler350 g sukker2 dl vand3 spsk. flydende glukose1 tsk. eddikeHakkede mandler el. kokosmelFremgangsmådeFlydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.Bland sukker, vand, sirup og eddike i en gryde. Varm op og lad det simre, til karamellen er lysebrun, uden at røre rundt, ellers kan karamellen krystallisere. Tag gryden fra varmen og stil den i en skål iskoldt vand. Stik en blomsterpind i hvert æble. Dyp æblerne i karamellen og dernæst i mandler eller kokos. Lad dem stivne på bagepapir.Tip: Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

Kandiserede æbler
Ingredienser

8 små, røde æbler
350 g sukker
2 dl vand
3 spsk. flydende glukose
1 tsk. eddike
Hakkede mandler el. kokosmel

Fremgangsmåde
Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.

Bland sukker, vand, sirup og eddike i en gryde. Varm op og lad det simre, til karamellen er lysebrun, uden at røre rundt, ellers kan karamellen krystallisere. Tag gryden fra varmen og stil den i en skål iskoldt vand. Stik en blomsterpind i hvert æble. Dyp æblerne i karamellen og dernæst i mandler eller kokos. Lad dem stivne på bagepapir.

Tip: Flydende glukose findes i SuperBrugsen og er godt til konfekt – især karameller og bolsjer.

Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

13 / 15
Æble-gærtærteDej:150 g smør325 g mel½ dl håndvarmt vand25 g gær2 spsk. sukker2 ægFyld:3-4 æbler1 spsk. citronsaft2 spsk. syltet, hakket ingefær el. 1 spsk. friskrevet ingefær100 g blødt smør100 g sukkerFremgangsmådeSmuldr smør og mel. Rør vand og gær glat og tilsæt det sammen med sukker og æg. Ælt dejen sammen og lad den hæve lunt i godt 1 time i skålen.Fyld:Riv æblerne groft og bland dem med citronsaft og ingefær. Rør smør og sukker sammen. Rul 2/3 af dejen ud i en cirkel, som skæres til efter en stor tallerken. Læg den på plade medbagepapir. Smør fyldet på og fordel de revne æbler. Rul godt halvdelen af resten af dejen ud og skær den i strimler. Læg dem som gitter over fyldet. Tril resten af dejen i en lang tynd pølse og læg den rundt om bunden, så den kan holde på fyldet. Pensl dejen med æg eller fløde. Efterhæver ca. 20 min. og bages 20-25 min. på midterrillen ved 200°Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager Æble-gærtærteDej:150 g smør325 g mel½ dl håndvarmt vand25 g gær2 spsk. sukker2 ægFyld:3-4 æbler1 spsk. citronsaft2 spsk. syltet, hakket ingefær el. 1 spsk. friskrevet ingefær100 g blødt smør100 g sukkerFremgangsmådeSmuldr smør og mel. Rør vand og gær glat og tilsæt det sammen med sukker og æg. Ælt dejen sammen og lad den hæve lunt i godt 1 time i skålen.Fyld:Riv æblerne groft og bland dem med citronsaft og ingefær. Rør smør og sukker sammen. Rul 2/3 af dejen ud i en cirkel, som skæres til efter en stor tallerken. Læg den på plade medbagepapir. Smør fyldet på og fordel de revne æbler. Rul godt halvdelen af resten af dejen ud og skær den i strimler. Læg dem som gitter over fyldet. Tril resten af dejen i en lang tynd pølse og læg den rundt om bunden, så den kan holde på fyldet. Pensl dejen med æg eller fløde. Efterhæver ca. 20 min. og bages 20-25 min. på midterrillen ved 200°Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

Æble-gærtærte
Dej:
150 g smør
325 g mel
½ dl håndvarmt vand
25 g gær
2 spsk. sukker
2 æg

Fyld:
3-4 æbler
1 spsk. citronsaft
2 spsk. syltet, hakket ingefær el. 1 spsk. friskrevet ingefær
100 g blødt smør
100 g sukker

Fremgangsmåde
Smuldr smør og mel. Rør vand og gær glat og tilsæt det sammen med sukker og æg. Ælt dejen sammen og lad den hæve lunt i godt 1 time i skålen.

Fyld:
Riv æblerne groft og bland dem med citronsaft og ingefær. Rør smør og sukker sammen. Rul 2/3 af dejen ud i en cirkel, som skæres til efter en stor tallerken. Læg den på plade med
bagepapir. Smør fyldet på og fordel de revne æbler. Rul godt halvdelen af resten af dejen ud og skær den i strimler. Læg dem som gitter over fyldet. Tril resten af dejen i en lang tynd pølse og læg den rundt om bunden, så den kan holde på fyldet. Pensl dejen med æg eller fløde. Efterhæver ca. 20 min. og bages 20-25 min. på midterrillen ved 200°

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen, Foto: Jette M. Vesterager

14 / 15

Relaterede artikler

Måske foretrækker du julens æbleskiver i den helt klassiske version, eller måske får du lyst til at gemme lidt chokolade i midten, som smelter under bagningen? HEr får du to opskrifter på æbleskiver [2]

Gammeldags æbleskiver og æbleskiver med overraskelse [2]

[3]

Nu er Nancy på frimærkerne [3]

Per Pallesens juleminder involverer både slædetur i Grønland og kanetur i Jylland. [4]

Per Pallesens juleminder: Kanetur i Jylland og slædetur i Grønland [4]

Hjemme hos skuespiller Ditte Hansen er de meget kreative til jul, fortæller hun til Familie Journal. [5]

Ditte Hansen: Hos os er vi meget kreative til jul [5]

Nyeste artikler

  • VIND Sommerkjole fra Ciso. [6]
  • Puks brevkasse: Husk at give et klap på skulderen [7]
  • Derfor er Ukraine årets Eurovision-favoritter [8]
  • Jagten på et scoop [9]

[10]

højtider [11]
jul [12]
hvidvin [13]
æblegløgg [14]

Har du smagt hvid gløgg? Hvis ikke får du her opskriften.

forretter og tilbehør [15]
Opskrift: Kristina Marckmann
Image icon hvid-gloegg.jpg [16]
Landscape 1
1
artikel abo 05
82

Source URL: https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/forretter-og-tilbehoer/hvid-gloegg

Links
[1] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/dessert-og-kage/klassiske-aebleskiver
[2] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/bagvaerk/gammeldags-aebleskiver-og-aebleskiver-med-overraskelse
[3] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/nu-er-nancy-paa-frimaerkerne
[4] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/pallesens-juleminder-kanetur-i-jylland-og-slaedetur-i-groenland
[5] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/ditte-hansen-hos-os-er-vi-meget-kreative-til-jul
[6] https://www.familiejournal.dk/vind/vind-sommerkjole-fra-ciso
[7] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/puks-brevkasse-husk-give-et-klap-paa-skulderen
[8] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/derfor-er-ukraine-aarets-eurovision-favoritter
[9] https://www.familiejournal.dk/livshistorier/mennesker-imellem/jagten-paa-et-scoop
[10] https://www.familiejournal.dk/om-os/koeb-abonnement-paa-familie-journal-og-faa-bladet-med-posten-allerede-soendag
[11] https://www.familiejournal.dk/tags/hoejtider
[12] https://www.familiejournal.dk/tags/jul
[13] https://www.familiejournal.dk/tags/hvidvin
[14] https://www.familiejournal.dk/tags/aeblegloegg
[15] https://www.familiejournal.dk/madopskrifter/forretter-og-tilbehoer
[16] https://dk-drupaller-prod-s3bucket-ymg73fqfni8n.s3.amazonaws.com/familiejournal/s3fs-public/media/websites/familiejournalen-dot-dk/website/jul/1-julemad/2012/11/hvid-gloegg.jpg