Smugkig i ugens Familie Journal Smugkig i ugens Familie Journal

Familie Journal nummer 22 er på gaden mandag den 27. maj 2019.

Køb et abonnement på Familie Journal 
Vil du have Familie Journal sendt til døren hver eneste uge? Køb dit abonnement her

Michael lever stadig i 1970’erne: Jeg kan ikke få nok af fortiden

Michael lever stadig i 1970’erne: Jeg kan ikke få nok af fortiden Hvis der er noget, der virkelig kan få Michael Bendstrup fra Lerbjerg i godt humør, så er det hans gamle teenageværelse hjemme i Kolding. Det er dog ved at være et stykke tid siden, Michael var teenager. Mere end 40 år. Dog nægter han at give slip på den glade tid i 1970’erne og bruger nu al sin fritid og energi i sit bed & breakfast, Retroworld, hvor man træder direkte ind i en 60’er- og 70’er-boble.

Fra selvskadende teenager til ung mor: Endelig gav mit liv mening

Fra selvskadende teenager til ung mor: Endelig gav mit liv meningKarina havde afprøvet næsten alle flugt-veje i sit forsøg på at slippe af med følelsen af mindreværd, som allerede begyndte at plage hende som barn. Afvisningen af mad og indtagelsen af euforiserende stoffer lindrede kun kortvarigt. Men som 17-årig blev hun gravid, og det ændrede alt.

Brugsen er blevet demensvenlig: Vi holder øje med dig – på den gode måde

Brugsen er blevet demensvenlig: Vi holder øje med dig – på den gode mådeDet handler om sammenhold i Millinge på Sydfyn. Dagli’Brugsen – eller Orlas Butik, som den også kaldes – er blevet demensvenlig, for her passer man på hinanden.

Mor og datter sælger tøj på Fyn og i Fiolstræde: Skændes vi, er det kun for sjov

Mor og datter sælger tøj på Fyn og i Fiolstræde: Skændes vi, er det kun for sjovStine & Ko blev skabt, da Stine for 20 år siden fik lyst til at være selvstændig og mente, at hendes mor kunne sy tøjet. – Så jeg må jo være ”Ko”, siger moren, Kirsten.

Chefredaktøren fortæller...

Godt initiativ

Jeg har en god ven, hvis mor for nogle år siden i en forholdsvis ung alder fik konstateret Alzheimers. Hun, en livsglad, kreativ, klog og energisk kvinde – hun var min håndarbejdslærer i folkeskolen – er nu kommet på plejehjem.

Der er ikke megen kontakt tilbage. Det er en trist historie.

I Danmark lider omkring 89.000 mennesker af en demenssygdom, hvoraf Alzheimers er den hyppigste. De fleste, der rammes, er over 60 år, men demens ses også blandt folk helt ned til 40 år.

Ifølge National Videnscenter for Demens er det den femte hyppigste dødsårsag i Danmark, og der er op mod 400.000 pårørende til mennesker med demens. Demens påvirker med andre ord rigtig mange af os.

I ugens blad fortæller vi på side 32-33 om brugsuddeler Orla Møller fra Dagli’Brugsen i Millinge på Fyn. I samarbejde med Alzheimerforeningen har han uddannet sig selv og hele sit personale til såkaldte Demensvenner.

Det betyder kort fortalt, at de lige holder lidt bedre øje med kunderne i butikken. Er der en, der begynder at opføre sig anderledes og måske køber en masse kattemad, selv om vedkommende slet ikke har kat, tager de lige en snak med kunden. Er der tale om begyndende demens, har de noget viden, de kan hjælpe med. 

Jeg synes, Demensvenner er et fantastisk initiativ. Det handler om, at vi alle bliver lidt bedre til at passe på hinanden.

God fornøjelse med ugens blad.

Søren Johannesen

Vil du være Facebook- venner med os på Familie Journal"Jeg elsker at strikke" og "Jeg elsker kage"

Vil du af med de overflødige kilo? På letliv.dk har vi samlet guides, kostplaner og opskrifter til nogle af tidens populæreste kure.

Ris og ros til bladet: redaktionen@familiejournal.dk.