Nonne tur/retur

Mandag, 25. maj 2009
af Redaktion
Danske Helene Hägglund var underkuet nonne i 14 år, men forlod i 2003 klosterlivet og lever i dag et ganske almindeligt familieliv i Sverige med mand og børn. I sin erindringsbog fortæller hun om et liv, hvor manipulation, undertrykkelse og misrøgt hørte til dagens orden
Foto: Maria Qrazell
Foto: Maria Qrazell

I dag har Vatikanet løst Helene Hägglund fra de evige nonneløfter, og den katolske tro har hun vinket farvel til. Men sine 14 år som undertrykt nonne kan hun ikke løbe fra - og det ønsker den nu 36-årige mor og hustru heller ikke: - Jeg var nødt til at fortælle min historie. Ved at bryde tavsheden er jeg blevet fri. Og min fortid har ikke længere magt over mig. Det er der kommet bogen "Nonne tur/retur - magt og afmagt bag klostermurene" ud af.

Helene Nørgaard Marcher mødte sin mand, Björn Hägglund, da han skulle installere en brugt computer hos hende. Han "glemte" et par disketter, vendte tilbage, og de blev hurtigt et par - trods Helenes fordom over for computernørder og Björns ditto over for katolikker

Tvivlen voksede
Tidligere havde Helene Hägglund ellers med stort held afvist alle kritiske spørgsmål om forholdene i klostret og om den manipulerende abbedisse; hun var en loyal og lydig nonne. Men den spirende forelskelse i spillelæreren gjorde, at hun tillod ham at sætte spørgsmålstegn ved det rigtige i, at voksne mennesker blindt adlyder autoriteter og fornægter sig selv for at behage Gud. Den tvivl, som havde været hendes faste følgesvend i klostret, voksede.

Kummerlige forhold i klosteret
Kort tid herefter tog hun hjem på et af de få besøg, der var tilladt. Og da hun først begyndte at fortælle om de virkelige forhold i klostret, om mishandling og psykisk undertrykkelse, mobning og trusler, om den syge nonne, der blev låst inde og nægtet lægehjælp - og som til sidst døde - forsvandt hendes kvælende følelse af at være ulydig og illoyal. Og det gik op for hende, at hun faktisk havde et valg: Hun kunne bare forlade klostret.

Ud i friheden
Efter afskeden med sit ungdomskloster tog Helene ophold i et karmel-kloster, der var langt mere asketisk, men som syntes mere frit uden abbedissens konstante overvågning. Men lykkelig var hun ikke. Da hun blev foreslået at tage orlov i tre måneder, slog hun til. Og allerede efter en måned vidste hun, at hun aldrig ville vende tilbage.

Gud var på hendes side

14 år med undertrykkelse blev det til, før Helene fik nok og smed nonnedragten. I dag er hun ved at uddanne sig til socialrådgiver

Paradoksalt nok følte hun for første gang nogen sinde, at Gud var på hendes side. - Jeg havde brugt lang tid og mange kræfter på at bebrejde mig selv, at jeg længtes efter et andet liv, og at jeg ikke kunne leve op til det, som Gud forlangte af mig. Og derfor var det virkelig en stor oplevelse, da jeg begyndte at tro, at han faktisk ville mig det godt; at han lod mig gå.

Lykkelig familie
Helene er i dag bosat i Sverige, hvor hun er lykkeligt gift, mor til to børn, Marcus på fire og Ronja på to år, og i gang med at uddanne sig til socialrådgiver.

Af Lotte Kirkeby Hansen

NONNE TUR/RETUR

Helena Hägglunds bog om sine oplevelser i klosteret, "Nonne tur/retur - magt og afmagt bag klostermurene", er netop udkommet på Kristeligt Dagblads Forlag. Den er på 255 sider og koster 249 kroner

I går New York, i dag New Zealand