Jeg gør mig umage med livet

Onsdag, 10. august 2011
af Lilli Henriksen
Da Birgitte Andersen var ti år, begik hendes mor selvmord. Siden har der været mange tanker, der hver gang er mundet ud i et: hvorfor?
Der er smil, latter og lette toner i luften, når Birgitte i dag nyder tilværelsen med kæresten, Torben  Foto: Stefan Kai Nielsen, Ekko
Der er smil, latter og lette toner i luften, når Birgitte i dag nyder tilværelsen med kæresten, Torben Foto: Stefan Kai Nielsen, Ekko

-Jeg må være et meget dårligt barn, siden jeg har fremkaldt det. Ja, sådan tænkte jeg, fortæller Birgitte, der aldrig i sin barndom fik lov til at dele sine tanker med andre.
Sammen med lillebroderen, fandt hun som 10-årig sin mor med en pose over hovedet. Moderen havde valgt at begå selvmord i en alder af 32 år.
I dag er Birgitte 45 år og uddannet psykolog. Hun husker tilbage på sin barndom med forundring:
-Jo, hun havde da været lidt ked af det, men der blev støvet af og smurt madpakker, der var ikke antydninger af dette drama på vej.

Svigt på flere måder
Hverdagen gik videre med en far, der ikke ville tale om det. Og ingen andre voksne var der med omsorg for den 10-årige pige og hendes bror.
-Jeg græd ikke, men i to år følte jeg det, som om jeg levede i en osteklokke. Jeg fattede ikke, at alting bare kunne gå videre, fortæller den 45-årige, som i dag har slået sig til tåls med, at hun aldrig får en forklaring på sin mors selvmord.

Fri af fortiden
Selv mener Birgitte, at det var hendes robuste sind, som fik hende videre i livet - og solen skinnede for alvor i hendes liv, da hun fik børnene, Hans, Birk og Solvej. Hun var fast besluttet på, at børnene skulle kende sandheden om deres mormor, hvis de spurgte.
-Min egen skyldfølelse kom jeg ikke af med, før min datter var ti år, samme alder, som jeg selv havde, da min mor døde. Jeg indså, at et barn på ti år hverken kan fremkalde et selvmord eller har magt til at ændre det. Det gjorde mig fri.

DE DER BLEV TILBAGE

Sammen med kæresten, fotografen Torben Åndahl, har Birgitte Andersen rejst Danmark rundt for at skrive bogen, "De der blev tilbage". Her fortæller 30 danskere om deres tanker og følelser om det at miste til selvmord.
Første oplag af bogen blev revet væk, så et nyt er på vej.
Bogen er udgivet af forelaget Hovedland og kan købes for 299 kr.

For mine børn
I dag lever Birgitte sammen med sin kæreste Torben, og de har sammen lavet bogen "De der er tilbage". Bogen handler om det at overleve og finde livsgnisten, når man har oplevet selvmord tæt på.
-Det handler dybest set om at finde meningen med sit eget liv. Jeg gør mig umage med mit liv, håber det bedste for mine børn, lyder det fra Birgitte.

Læs også...
Jeg har fået livsglæden tilbage
Gert kunne ikke klare at se flere dø
Eller forkæl din mor med en fin hjertedekoration

På Facebook-gruppen kan du melde dig ind i gruppen Jeg elsker mor og dele dine erfaringer