Efter 2000 kilometer kanosejlads i Alaska: Vi vil vise vores børn hele verden

Onsdag, 15. februar 2017
af Caroline Wigdal Foto: Morten Mejnecke
Familien Oud-Simonsen fra Sydfyn har brugt efteråret 2016 på at sejle i kano rundt i Alaskas ødemark. Hverken det vilde vejr eller bjørne kunne skræmme dem. Kun én ting frygter de: at sidde tilbage med følelsen af ikke at have levet livet fuldt ud.
En eventyrlysten familie har brugt efteråret på at sejle rundt i kano i Alaskas ødemark.

Lars og Suzi mistede begge deres job, da campingpladsen, de ejede i Sakskøbing, lukked. Derfor valgte de at sælge alle deres møbler og forlade Danmark for at sejle 7.300 kilometer gennem Europa fra København til Istanbul. Halvandet år senere var de tilbage, og alt, hvad de ejede, var fire soveposer og et telt.

– Så man bliver ramt af en form for depression, husker Lars.

Det er i dag lidt over et år siden, at familien kom hjem fra den lange rejse.

Dog blev det hele hurtigt lysere, da de fandt et hus i Svanninge på Sydfyn og en skole til børnene. Der går Liva på 8 år i 2. klasse og Tiuri på 10 i 3. klasse.

Ikke lang tid efter at de fandt pletten på Sydfyn, som med bakker og øhav passer perfekt til dem, begyndte de at planlægge den næste rejse. De ville sejle 2000 kilometer i kano gennem Alaskas ødemark.

Læs også: Masser af oplevelser venter, når du rejser til Mallorca

Bjørne og nordlys

I sommeren 2016 rejste de igen afsted. Først havde de sat målet for højt, og Lars og Suzi var i underskud med mad, og de var stressede, fordi de hele tiden var nogle kilometer bagud. Det gik op for dem, at det ikke var den hyggelige familietur, de havde drømt om. Så de lagde planen om, og resten af turen blev helt fantastisk for alle fire.

I tre uger mødte de ikke et menneske. Til gengæld så de bjørne, ørne og nordlys.

– Jeg kom aldrig i seng. Jeg sad oppe til klokken to 14 dage i træk og så på den lysende himmel. Det er helt unikt, siger Lars.

Læs også: Gode tips til din rejse til Rom

Arbejdede i døgndrift

Hverken Suzi eller Lars har haft en barndom med vilde rejser. Rejseerfaringer og minder er noget, de har skabt sammen. Men de kan også tænkte tilbage på en tid, hvor de hvert halve år knoklede på den samme lille plet i Danmark.

I løbet af syv år som campingpladsejere, kom børnene til verden. Liva på campingpladsen, Tiuri på sygehuset.

– Vi holdt af den rytme, der var i campinglivet. I seks måneder arbejdede vi hver dag, de næste seks måneder kunne vi holde fri og rejse derhen, hvor drømmene førte os, siger Lars.

På de syv år nåede familien at rejse gennem Europa i bil, køre rundt i USA i autocamper, rejse i Asien og være på cykelferie i Australien.

Så kom krisen. Den førte til, at campingpladsen og dermed også familiens hjem, blev solgt til Sakskøbings sportshal. At miste hus og job var imidlertid ikke noget, som slog Lars og Suzi ud.

Læs også: Rundrejser i pragtfulde Portugal

Mistede 23-årig bror

I oktober sidste år kom familien hjem fra den seneste rejse i Alaska. De er helt klar over, hvorfor de rejser så meget.

– Livet kan være kort, siger Suzi. Det har både hun og Lars set eksempler på under deres allerførste rejse sammen.

Den første rejse var til Asien, og turen endte med at blive afbrudt. – De ringede fra Holland. Min bror på 23 år havde 14 dage tilbage at leve i, så vi tog hjem til ham. Han døde to måneder senere af kræft, fortæller Suzi.

Siden har familien ikke tøvet med at bruge det meste af budgettet på billetter til alle verdens kontinenter. – Vi har aldrig rejst så meget, som efter at vi fik børn. Børnene var bare en undskyldning for at rejse endnu mere, for vi skal jo vise dem hele verden, siger Lars.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 13. februar.

  • Hvordan mødte Lars og Suzi hinanden
  • Hvordan får familien råd til de mange rejser
  • Hvilket frirum er der på rejserne