Her gror mayonnaisen

Lørdag, 27. august 2016
af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
… og på nabomarken vokser marmeladen, frugtsaften og snapsen. Lone og Jens Jakob er blandt dem, der på Samsø har specialiseret sig i at avle alt det gode til glas, flasker og frøposer.

Arbejdsfordelingen mellem Lone og Jens Jakob er krystalklar:

Kan det klares med en traktor, er det hans opgave. Ellers er det hendes!

– Jeg kan også godt li’ at køre traktor, men i modsætning til Jens Jakob mener jeg også godt, at man kan bruge klør fem, siger Lone Hundevad og smiler drilsk over til Jens Jakob.

Læs også: En have skal være til at spise

Her trædes i spinaten

De to har boet sammen de sidste seks år på Jens Jakob Vohnsens smukt beliggende fødegård, Rønnehave, syd for Ballen på Samsø, lige ud til Kattegat og med masser af bølgende og blomstrende marker omkring sig.

Og det er herude på de tilliggende jorder, at Jens Jakob har fundet den livsudfordring, der passer allerbedst til ham, at dyrke grønsager og korn så professionelt som muligt.

I år gror mayonaisen villigt på en af markerne – eller rettere krydderurter til den luksus-mayonaise, som to samsing er gået i gang med at lave under navnet Mayoriet.

På en anden vokser rabarber – for Lone mangler rabarber på virksomheden Samsø Bær, hvor hun har fuldtidsarbejde.

Og på en tredje mark træder Jens Jakob i spinaten – eller rettere i spinatfrøene. Og sådan kunne man blive ved...

Læs meget mere om det grønne par i Familie Journal, der udkommer mandag 29. august

Køb billigt køkkenudstyr

Har du været på Samsø? Se de skønne billeder fra øen herunder, klik blot i højre side af billedet ...

Derfor elsker vi Samsø