På Aabybro Mejeri er det sjovt at lave is

Tirsdag, 3. januar 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Aabybro Mejeri drives med hårdt arbejde, opfindsomhed og jysk lune af familien Lindhardt med Niels Henrik alias NH i spidsen. Ifølge hans filosofi handler det hele om at tjene penge, men huske at have det sjovt i processen.

Niels Henrik Lindhardt, står der på hans dåbsattest. Hustruen Alice, som han just har fejret sølvbryllup med, omtaler ham som Henrik. Selv kalder den 52-årige mejeriejer sig slet og ret for NH, og det gør de fleste andre også. Han kan godt lide at ryste en drilsk bemærkning om dovne og selvhævdende københavnere ud af ærmet. Men nogen typisk, beskeden nordjyde er han nu ikke selv, omend hans store armbevægelser er pakket ind i stilfærdig, jysk lune. Som han siger:

– Det er nemt at være en kopi. Jeg har det bedst med at være en original.

Læs også: Her kan alle tåle en kage mere.

Vi befinder os på Aabybro Mejeri i byen af samme navn nordvest for Aalborg. Det blev grundlagt allerede i 1888 og har været ejet og drevet af familien Lindhardt, siden NH’s far Anker overtog det i 1968. Og Familie Journals udsendte møder hele tre generationer, idet både 80-årige Anker og NH’s og Alices to sønner, Niels Jørgen og Hans Christian på 23 og 21, er til stede. Drengene har fået familiefirmaet ind med modermælken. Og de senere år har de bidraget til at føre mejeriet ind i nutiden med moderne markedsføring via nettet og Facebook.

– Man må jo følge med tiden. Det gør jeg så ikke. Men jeg har et par hvalpe, der jagter mig rundt. Jeg er jo af den gamle skole, der mener, at markedsføring ikke er noget at bruge penge på. Et godt produkt må kunne gøre det, siger NH med et grin.

Aabybro og Ryå Is

Aabybro Mejeri ligger få meter fra Vendsyssels længste vandløb, Ryå. Åen har lagt navn til Lindhardt-familiens største succes, Ryå Is. Og det er isen, de kan takke for, at mejeriet overhovedet eksisterer i dag:

– I 1990 kom det smørbare produkt Kærgården på markedet og blev lynhurtigt så populært, at mange små mejerier måtte lukke, fordi smør havde været deres største indtægtskilde. Men nu ville tilfældet, at jeg havde været i Island, hvor jeg pudsigt nok havde lært at lave is. Så min far og jeg satte os sammen og fik sat Ryå Is på skinner, og det greb hurtigt om sig med både isvafler, literis, sorbet og ikke mindst vores store nummer, islagkagerne, som kunderne endda kan få designet efter eget ønske til fødselsdage og andre festlige lejligheder, fortæller NH, der i 1998 overtog mejeriet fra sin far.

Du kan selv lave en lækker islagkage. Se her.

NH står også bag mejeriets målsætning og filosofi, der består af følgende fire læresætninger:

– Vi skal have det sjovt. Vi skal tjene penge. Vi skal ikke have det så sjovt, at vi ingen penge tjener. Og vi skal ikke tjene så mange penge, at vi ikke har det sjovt.

Læs om en anden nordjysk familiesucces her.

I Familie Journal nummer 1, som kan købes i kioskerne fra den 2. til den 8. januar 2017, kan du få hele historien om Aabybro Mejeri og blandt andet læse om

· NH’s kamp for sin ”energitætte” is

· De mange eksperimenter med is på Aabybro Mejeri

· Hvordan NH mødte sit livs Alice

· Familien Lindhardts begejstring for motorkøretøjer