Evnen til at holde fokus

Onsdag, 31. januar 2024
Af Stine Troense.
Foto: Colourbox.
I dag vil vi hellere være fokuserede end at have mere tid til rådighed. Når vi ikke fastholder fokus, går vi nemlig glip af gode oplevelser, er uproduktive og kommer desuden nemt til at virke selvoptagede. Heldigvis kan du træne din “fokusmuskel”.
Tre personer sidder rund om et bord

Vi skal ikke mere end 10 år tilbage, førend tid var den største mangelvare. Nu er vi generelt mere optagede af, hvordan vi bruger vores tid. Det fortæller Trine Kolding, der har beskæftiget sig med effektivisering og tidsstyring i 22 år.

- Fokus er ubetinget det emne, mine kursister og klienter helst vil undervises og coaches i nu. Jeg definerer fokus som en evne til at rette sin opmærksomhed mod noget bestemt og bevare den i en given periode uden at lade sig distrahere, siger Trine Kolding, der står bag bogen “Fokus. Sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne”.

Om eksperten

Trine Kolding er ekspert i tid og måden, vi bruger den på. Hun underviser i effektivitet og planlægning og står bag bøger om tid og effektivitet. Trine er uddannet på Copenhagen Business School, Danmarks Pædagogiske Universitet og som coach.

De fleste af os kan skabe fokus, men mange af os har ifølge tidseksperten problemer med at fastholde det fokus. Vi oplever, at bl.a. kollegaer, lyde, mails, støj, rod og vores eget tankemylder forstyrrer os i det, vi er i gang med. For slet ikke at tale om den måske største fokus-tyv: Vores smartphone.

- Mobilen udfordrer os, fordi informationsstrømmen er konstant og massiv. Alt er kun et klik væk. Når vi læser nyheder og bruger apps, bliver signalstoffet dopamin udløst i vores hjerner. Det får os til at føle os godt tilpas og jo mere, vi er på vores mobil, des mere afhængige bliver vi af den, siger Trine Kolding.

Multitasking er umuligt

Når vi er ufokuserede, er vi selvsagt ineffektive, f.eks. i arbejdssituationer, men det uskarpe fokus har også konsekvenser for os, når vi holder fri og er sammen med familie og venner.

- Alle kender den klassiske situation fra caféen, hvor du drikker kaffe med en veninde. Hendes mobil bimler og bamler, og hver gang tjekker hun, hvad det er, og svarer måske endda på en besked. Det er irriterende, fordi det afbryder jeres samtale og signalerer, at hun ikke ønsker at være nærværende, siger Trine Kolding.

Mange af os kan heller ikke kan holde koncentrationen, når vi ser film eller læser. Pludselig er vi i gang med flere ting på én gang. Det går ud over oplevelsen og kan få os til at føle os forkerte:

- Jeg har mødt mange, der er bekymrede, fordi deres tanker skøjter rundt. Andre siger til sig selv, at de multitasker, men det er faktisk kognitivt umuligt at holde 100 procent fokus på flere ting samtidig.

Heldigvis er skaden ikke er sket, selv om du er nok så flyvsk i dine tanker og handlinger. Ifølge Trine Kolding er du bare ude af træning med at holde fokus. Og medmindre du har kognitive skader, f.eks. efter langvarig stress eller en hjerneskade, kan du (genop) træne din fokusmuskel med små hverdagsøvelser.

Sådan træner du din “fokusmuskel”

  • Sørg for at være udhvilet. Søvn er nemlig en forudsætning for at kunne fastholde sit fokus.
  • Tilvælg korte pauser i løbet af (arbejds) dagen.
  • Få øje på tidsrøverne i din hverdag, og tænk i løsninger. Kan du ikke koncentrere dig om en samtale på en café, kan I gå en tur. Bliver du forstyrret af støj eller rod, kan du arbejde med høreværn eller rydde op. Sluk mobilen, gem den væk, eller sæt den på lydløs, så den ikke afleder dig, når du skal være nærværende.
  • Reagerer du på alle impulser, bliver du mester i hyppige fokusskift og ikke i multitasking. Derfor skal du målrettet træne din evne til at fordybe dig. Har du f.eks. svært ved at samle dig om en bog, så start med at læse i intervaller af 15 minutter.
  • Hvis du keder dig, når du i et kort øjeblik ikke stimuleres, lider du af mikrokedsomhed. Mærker du f.eks. en impuls til at gribe mobilen, mens du ser en serie, så sæt serien på pause, og gør noget andet i fem minutter, inden du igen trykker på play-knappen.
  • Lav regler for, hvad du må og ikke må, når du er social og bør være nærværende. Og oplever du, at andre f.eks. svarer på beskeder eller tjekker Facebook, mens I spiser eller holder møde, er det helt okay at spørge, om det ikke kan vente til et mere passende tidspunkt.