Styrketræning

Torsdag, 4. januar 2024
Af Stine Troense.
Foto: Colourbox.
Når du træner målrettet med frivægte eller med fitnesscentrets maskiner, får du stærkere muskler og knogler, og du er aldrig for gammel til at komme i gang.
Kvinde løfter vægte i fitnesscenteret

Unge, sveddryppende mandekroppe, muskler spændt til bristepunktet og høj technomusik. Er det dét, du ser for dig, når du hører ordet “styrketræning”? Så kan du godt tro om.

I dag er styrketræning også for ganske almindelige, modne kvinder (og mænd), der “bare” træner for at passe på sig selv.

- En stærk krop og målrettet fysisk træning er det bedste værn mod tab af muskel- og knoglemasse samt risiko for brud på knoglerne, når vi bliver ældre, siger 61-årige Annie Stahel, der er personlig træner og forfatter til bogen, “Træningsbog for voksne kvinder”.

Hun håber, at især flere modne kvinder får øjnene op for, hvor vigtigt det er at træne og vedligeholde sin krop hele livet.

Om eksperten

Annie Stahel er personlig træner, coach og forfatter til bogen, “Træningsbog for voksne kvinder”, der udkom på Muusmann Forlag i 2021.

De mange myter

- Der er meget, som tyder på, at styrketræning hænger på bagperronen i folks bevidsthed. Nogen tror fejlagtigt, at styrketræning automatisk er en del af konditionstræningen, fordi vi jo trods alt bruger kroppen.

- Der er også myten om, at kvinder kommer til at ligne mænd ved styrketræning. Det sker næppe og da slet ikke, når du er over 50, siger Annie Stahel, der har observeret en kedelig tendens:

- I den mere modne aldersgruppe er det ofte sådan, at det kun er mænd, der styrketræner. Nogle kvinder er nervøse eller bange for at løfte vægte. Der er nok både en frygt for at blive til grin, men også for at komme til skade.

Gevinster ved at styrketræne

  • Styrker muskler og knogler.
  • Hjælper med at opretholde en sund vægt og holde en fornuftig fedtprocent.
  • Bidrager positivt ved forhøjet kolesteroltal og blodtryk, problemer med blodsukkeret og søvnbesvær.
  • Kan være med til at forebygge aldersbetinget forfald af hjernen.
  • Stabiliserer humør og øger velvære.
Kilde: Annie Stahel

At der kan være den slags fordomme og misforståelser, ærgrer Annie Stahel, der selv kun oplever rummelighed og accept, når hun styrketræner og instruerer.

- Man giver den en skalle på det niveau, man nu er på, og svarende til den alder, man har. Og det er der altid opbakning til. Styrketræning er ikke farligt. Det er faktisk kun folk med knogleskørhed, der skal passe lidt på, og de kan søge råd hos en fysioterapeut eller deres egen læge.

Forbliv uafhængig

Annie Stahel oplever, at en del kvinder på hendes egen alder og også flere, der er måske op til 20 år yngre, ikke kender risikoen ved ikke at arbejde aktivt med deres muskler.

- Vi ældes og svækkes med årerne, og hvis vi ikke modarbejder den proces ved at træne målrettet og regelmæssigt, glider vores muskelstyrke og generelle helbred os simpelthen af hænde med årene. Husk på, at totredjedele af alle 60-årige kvinder kan forvente at blive 90 år. Det kræver sin kvinde, og det kræver stærke, spændstige arme og ben at passe på sig selv i så mange årtier.

Ét er at føle sig slap og slatten, som Annie Stahel selv gjorde, før hun begyndte at træne. Noget andet er den følelse af svaghed og afhængighed af andre, som kan følge med:

- Du mister simpelthen din selvbestemmelse og uafhængighed, hvis du ikke vedligeholder din krop og dine muskler. Du kan heller ikke være ret meget for din partner, dine børn og børnebørn, hvis du er for svagelig.
Læs om Annie Stahels personlige vej ind i styrketræningsverdenen på de forgående sider.

Kom godt i gang

Se træningsvideoer på YouTube, læs om styrketræning, følg grupper på Facebook eller inspirerende personer på Instagram.

Meld dig ind i et træningscenter, evt. med en veninde, og få lagt et program af en instruktør. Har du råd, så køb timer hos en personlig træner, så du lærer at træne korrekt og sikkert. Ofte har fysioterapeuter til huse i centre, hvor du også kan træne. På den måde kan du ved en skade, skavank eller funktionsnedsættelse få tilgodeset behovet for træning og behovet for fysioterapi.

Kilde: Annie Stahel