Sensommerhaven - sådan

Lørdag, 19. august 2017
af Toni, Foto: Henrik Bjerg.
Sæt kulør på sensommerhaven. Læs her hvilke blomster du skal plante netop nu i din sensommerhave.

Giv sensommerhaven et boost af farver

På denne tid af haveåret, hvor sommerblomsterne i krukkerne og de højsommerblomstrende stauder er ved at se lidt småtrætte ud, kan man give både bedene og krukkerne et kæmpe boost af farve, friskhed og struttende nyt løv ved at plante sensommerblomstrende stauder.

Det forskønner ikke alene havens blomstring her og nu, den tilføres faktisk også et smukt, ”langtidsholdbart” farveflor, der giver en større nydelse af efterårshaven.

De fleste af stauderne kan oven i købet overleve vinteren og blive nye, faste beboere i haven – hvis man har plads til dem.

Det skal du plante lige nu

Gartneriet Pedersen, som ejes af Henning Pedersen, har blandt andet specialiseret sig i at producere et stort udvalg af friske, sunde og smukke stauder, der står med både blomster og bristefærdige knopper og egner sig til udplantning præcis nu!

Det er for eksempel høstanemoner og solhat, som er de to absolut mest populære varer, samt havemargeritter, lavendler og prydpebre (capsicum).

Der produceres også et udvalg af gode ”makkerplanter” til ovenstående, blandt andet mange forskellige, fine prydgræsser, der giver højde i bedet eller krukken, heuchera (alunrod) med det smukke, efterårsfarvede bladløv og stedsegrøn hebe.

– Vi dyrker alle vores stauder udendørs på friland, så de er vant til det danske klima. Det gør, at de både vil etablere sig hurtigere ved udplantning nu og klare sig bedre på vore breddegrader resten af efteråret og vinteren end planter, der er født og opvokset i et varmt drivhus sydpå, siger Henning Pedersen.

Savner du sommerfugle i sommerhaven, så læs også: Planter til sommerfugle

Blomster der passer sig selv

Sensommerstauder holder sig smukke langt ind i efteråret, og indtil den første frost rammer dem.

Når de først er etableret med en god grundvanding, passer de sig selv – måske med undtagelse af lidt ekstra vanding, hvis man er inde i en meget tør periode, i lighed med sidste års usædvanligt varme september.

De fleste stauder er ikke specielt kræsne med jord, men alle elsker en god muldjord. Hvis man har tung lerjord, anbefaler Henning Pedersen, at man køber en sæk spagnum eller anskaffer lidt kompost og graver det med ned ved plantning, så planterne har noget at etablere sig på.

Læs også: 5 gode planter til havebassinet

Gartneriet Pedersens stauder er meget velegnede til krukker, fordi de er avlet med god fylde og til ikke at blive for høje. Deres overflod af knopper vil folde sig hurtigt ud, når de får ”jord under fødderne”.

Når krukkesæsonen er overstået, vil langt de fleste, muligvis med undtagelse af de mest sarte sorter af solhat, Echinacea, kunne plantes ud og overleve vinteren.

Det kalder Henning Pedersen spøgefuldt for ”flerårige forbrugsgoder”

Tip

Henning Pedersen anbefaler, 
at man sætter mindst tre planter 
sammen i et bed for harmoniens skyld. Tre eller flere giver fylde 
og helhed. Plant med maks. 25 cm imellem, så får man bedet mættet godt fra starten, og planterne vil hurtigt lukke evt. huller, når deres løv breder sig ud.

Sommerhaven