De skal vide, at vi tænker på dem

Tirsdag, 10. maj 2022
Marianne Knudsen
Birger Storm
Trøstemus Danmarks mange frivillige musemødre over hele landet har hæklet, strikket og syet små, bløde og farverige mus til de ukrainske børn, der kommer til landet med deres mødre. Indtil videre er 15.000 trøstemus blevet afleveret og er klar til at trøste, få fortalt hemmeligheder og blive krammet af børnene i en svær tid.
Maj Ricther

– Hvis de kan gøre en forskel for danske børn, kan de måske også gøre det for de ukrainske.

Krigen i Ukraine var ikke mere end en uge gammel, før Maj Richter Petersen fra Herlev fik forvandlet den tanke til konkret handling.

Hun sagde til sin mand, at der skulle gøres noget ekstra for børnene og skrev derfor en besked i sin facebookgruppe ”Trøstemus Danmark”. Det opslag satte landets musemødre i sving, og i løbet af kort tid væltede det ind med masser af mus. Små hæklede, syede og strikkede, farverige mus. Mus af garnrester, mus med spidse ører og stribede haler og mus af stof.

– Opbakningen har været fuldstændig overvældende. Det er ret tydeligt, at der sidder mange danskere rundt omkring og er dybt berørte af det, der sker i Ukraine. Mange har lige som mig selv lyst til at hjælpe på en eller anden måde, og det er jo også kun derfor, at det her er lykkedes, siger Maj.

Hun er stifter af Trøstemus Danmark, som består af en masse frivillige, der strikker, hækler eller syer mus til blandt andet børneafdelingerne på alle landets hospitaler.

Et trøstende redskab

De bløde mus ser måske ikke ud af meget, men de gør hver dag en kæmpe forskel for de børn, der f.eks. er utrygge og bange før en blodprøve eller operation. Her sørger det lille tøjdyr for at skabe tryghed og løfte humøret.

– De holder på hemmeligheder, så man kan fortælle dem alt muligt. Man kan kramme dem, nusse med dem og hive dem i halerne og ørene. Og så kan de trøste. Vi får så mange tilbagemeldinger fra hospitalerne og forældrene til de børn, der har fået en trøstemus, at det hjælper helt fantastisk. Det er et værktøj hver dag for personalet på børneafdelingerne, og under coronaen har testcentre og vaccinecentre også fået dem, fortæller Maj.

Indtil videre er det lykkedes at få lavet 15.000 trøstemus til de ukrainske børn ud over produktionen til de danske hospitaler.

Hver og en bliver vasket, kvalitetstjekket og pakket i gennemsigtig cellofanpose sammen med en lille hilsen på ukrainsk.

– Hold den godt i din hånd eller put den i din lomme. Den kan trøste og beskytte dig, står der blandt andet på kortet, som Trøstemus har fået lavet.

Men lige så nemt det var at få de frivillige i gang med at hækle, strikke og sy, lige så svært var det i begyndelsen at få dem afleveret de rigtige steder, fordi de ukrainske flygtninge er blevet indkvarteret hos private, og dermed var det logistisk umuligt for Trøstemus at få dem delt ud.

Men nu er der kommet bedre styr på koordineringen, og der er blevet skabt kontakt og opsamlingssteder rundt om i landet på flygtningecentre, nedlagte skoler, nedlagte plejehjem og kroer, hvor flygtningene er indkvarteret.

– Det er ret vildt, at sådan en lille mus kan gøre så stor en forskel. Men det ved vi bare, at den kan, siger Maj, der blandt andet har hørt fra en sygeplejerske, der har hentet børn og mødre ved grænsen til Ukraine, hvor meget det har betydet at kunne give børnene en trøstemus i bussen mod Danmark.

Maj tøver da ikke med at fremhæve de frivillige, der både er hurtige, kreative og dygtige.

– Prøv lige at se den her, siger hun og hiver en sød, farverig mus frem med krøllet hale og strikkjole på.

Hun er dybt imponeret over fantasien, og hun kan ofte kende de frivilliges mus fra hinanden. Selv hækler hun også, når tiden er til det, da hun ud over at være administrator for Trøstemus Danmark også har fuldtidsarbejde som A-kasseleder i 3F.

Det helt rigtige

Det var tilbage i 2017, at Maj faldt tilfældigt over et opslag på Facebook, hvor en social- og sundhedsassistent fra Herlev Hospital søgte efter hæklede dyr, der kunne trøste børnene på afdelingerne. Maj ønskede at hjælpe den gode sag, og som nabo til Herlev Hospital tilbød hun at stå for indsamlingen af musene, vaske og pakke dem.

Hun oprettede facebookgruppen ”Trøstemus til børneafdelingerne på Herlev Hospital”, men i løbet af kort tid voksede gruppen, da der var frivillige over hele landet, der ønskede at lave trøstemus. Maj fik derfor koblet Gull-Britt Sandell på som fast makker, og sammen har de gjort gruppen, der ændrede navn til Trøstemus Danmark, til det, den er i dag, hvor den har godt 20.000 medlemmer.

Ud over de to admins, Maj og Gull-Britt, fungerer 33 musemødre som ambassadører for foreningen og sørger for at indsamle trøstemusene i hver deres område. De kontrollerer, at musene lever op til kravene, vasker, tørrer og pakker dem, så de kan afleveres videre til hospitalerne.

Siden opstarten er der doneret 650.000 trøstemus, ligesom foreningen nu også har spredt sig til Sverige.

– Det fylder meget, og mere end jeg lige havde regnet med, da jeg oprettede gruppen. Men samtidig er der også bare så meget god energi i det. Vi har så mange gode hjælpere, der bare tropper op, hvis man har brug for det. Vi mangler ikke flere ambassadører lige nu i Danmark, selv om mange tilbyder at hjælpe. Her i forbindelse med Ukraine var der også flere hænder til at pakke, end vi havde brug for. Og sådan er det bare hver gang. Jeg havde virkelig ikke forestillet mig, at Trøstemus ville blive så stærk en frivillighedsorganisation, som det er blevet. Det gør mig glad og stolt af det, vi har nået indtil videre, siger Maj.

Hun fornemmer tydeligt, at interessen for håndarbejde er steget i de senere år – også blandt yngre – og at det skaber et helt særligt fællesskab.

– Folk har altid gjort det her af et godt hjerte og vil også hjælpe nu, hvor det gælder de ukrainske børn. Det betyder meget for mig, at det har kunne lade sig gøre at hjælpe. Det rører mig, og jeg er glad for, at jeg satte det i gang, da jeg fik idéen. De tilbagemeldinger, vi indtil videre har fået, fortæller mig, at det var det rigtige at gøre. De skal vide, at vi tænker på dem, siger Maj.