Fatma fik varige mén efter overfald: Motorcyklen er min medicin

Lørdag, 30. marts 2024
Karna Bunk-Jensen
Foto: Lars H. Laursen
Flere kvinder end før tager kørekort til motorcykel, og for Fatma Andersen er motorcyklen en måde at tackle traumerne efter et voldeligt overfald.
Familie Journal har besøgt Gasolina, landets første motorcykelfestival for kvinder, for at forstå, hvordan hestekræfter og benzin også kan fremme feminine fællesskaber.
Familie Journal har besøgt Gasolina, landets første motorcykelfestival for kvinder, for at forstå, hvordan hestekræfter og benzin også kan fremme feminine fællesskaber.

På en græsmark udenfor Svi­nninge i Vestsjælland er det svært at høre fuglekvidderen. Eller noget andet for den sags skyld. Alt overdøves af brølet fra de hundredvis af motorcykler, der forsamles her. Gashåndtag drejes og slippes, og brølet vokser til et kor.

Gasolina er Danmarks første motorcykelfestival for kvinder, og selvfølgelig skal de store maskiner luftes, mens festivalen står på.

Suset i maven

Flokken af motorcykler sætter i bevægelse og forlader festivalpladsen. Ude på marken glemmer køerne helt at tygge drøv, da 51 motorcykler drøner forbi, og i landsbyerne stimler folk sammen på gaderne og strækker hals.

– Kan du mærke det? Suset i maven? Du skal skrive om suset i maven!

Ordene kommer inde fra hjelmen, der tilhører Fatma Andersen på 52 år. En lang, sort fletning pyntet med et gult tørklæde flagrer i vinden bag hende, da hun overhaler på en hvid motorcykel.

Hun er ikke alene, hverken her på landevejen eller i statistikken.

Ifølge tal fra Motorstyrelsen har 15.943 af landets 172.876 indregistrerede motorcykler kvindelige ejere. Det lyder måske ikke meget, men faktisk er kvinderne den hurtigst voksende gruppe inden for motorcykelkørsel. Og nu har de fået deres eget fællesskab i form af Gasolina MC-festival.

– Siden jeg var 12, har jeg ønsket mig en motorcykel, men min far syntes, det var for farligt. Så sagde jeg til ham, at så vil jeg springe i faldskærm i stedet, men det var også for farligt, mente han, så da jeg blev 25 år, sagde jeg, at nu kan det være nok! Så sprang jeg i faldskærm, og i 2002 tog jeg motorcykelkørekort, siger hun, da vi holder den første pause.

Men den farlige motorcykel endte faktisk med at blive Fatmas redning.

Familie Journal har besøgt Gasolina, landets første motorcykelfestival for kvinder, hvor Fatma Andersen deltog blandt mange andre.
Fatma Andersen føler sig allermest fri, når hun drøner afsted på sin motorcykel.
Foto: Lars H. Laursen

Motor som medicin

I 2013 blev Fatma udsat for en voldeligt overfald, mens hun var på arbejde i et vandland. To mænd ventede på hende i en parkeringskælder og kørte hende ned med deres bil, da hun forsøgte at flygte fra dem.

Gerningsmændene blev siden pågrebet og dømt, men Fatmas liv var for altid forandret. Overfaldet efterlod hende med varige mén i form af 35 procents arbejdsnedsættelse og ptsd, og hun er i dag tilkendt førtidspension.

Fatma bliver synligt bevæget, mens hun fortæller:

– Det psykiske slås jeg stadig med, men der hjælper motorcyklen. Den er min medicin. Jeg kommer af med min adrenalin og tænker kun på at køre, se naturen, mærke regnen. Jeg lever og ånder for, at jeg kan være mig selv, og at der er noget, jeg har kontrol over.

Fatma Andersen lytter opmærksomt, mens motorcykelmekaniker Pia Steen forklarer om dækpleje.
Fatma Andersen og flere andre lytter opmærksomt, mens motorcykelmekaniker Pia Steen forklarer om pleje af forskellige dæktyper.
Foto: Lars H. Laursen

Provokerende frihed

Fatma stammer fra Syrien og kom til Danmark i 1989. Hun har boet i Danmark i mere end halvdelen af sit liv og har med sine egne ord taget alle de gode ting ved at være dansker til sig. Men der er også dem, som mener, at hun er blevet for fri, og som bliver provokeret, når hun kommer drønende på to hjul.

– Fordi jeg har den farve, jeg har, er jeg stødt på meget, siger hun og tager sig til den sorte fletning.

– Mange indvandrere synes, at kvinden skal blive hjemme, vaske tøj og passe børn, forklarer Fatma. – Men det betyder meget for mig at kunne give slip. Ingen kan tage det fra mig, tilføjer hun.

Se også galleriet med skønne billeder fra Danmarks første motorcykelfestival for kvinder:

Gasolina 2024

Dette års MC-festival for kvinder finder sted 30. august - 1. september i To øL City, Svinninge, i Nordvestsjælland. Billetter koster fra 250 kr.

gasolinamc.dk

Læs også artiklen om 53-årige Henriette Thiim fra Smørum, der har besøgt 45 lande på motorcykel: