Radio Tønder fylder 10 år: Det var Gurli, der fik idéen

Tirsdag, 5. april 2022
Af Johan Isbran. Foto: Søren Lamberth
I 10 år har Radio Tønder spredt glæde i det sønderjyske – og såmænd også i det tyske – med glad musik, nyheder og taleradio. Stationen så dagens lys som et privat initiativ fra ægteparret Holger og Gurli Wollesens side, og 29. april fejrer de jubilæet med et mægtigt show i Tønder Kulturhus.

Når Gurli Wollesen hver søndag fra klokken 11 udfolder sig som radiovært i ”Gurlis hyggetime” på Radio Tønder, ligger der mange timers forberedelse og udvælgelse af musiknumre bag. Og mens udsendelsen kører, sætter hun selv cd’erne med de udvalgte sange på.

– Jeg er pladevender af den gamle skole. Jeg kommer aldrig til at overlade den del af mit værtsjob til en computer. I øvrigt har jeg stadig et varmt og kærligt forhold til cd-formatet. Jeg holder af, at musikken ligger på en fysisk skive, og jeg elsker at sidde og læse, hvad der står på cd-coveret om kunstnerne og de enkelte sange, fortæller 74-årige Gurli.

Således har hun stor gavn af, at cd’er i dag er faldet så voldsomt i værdi, at mange gladeligt forærer deres samlinger væk.

– En gang om ugen kommer der en fra Røde Kors med to store kasser med cd’er til mig, siger Gurli, som dog er andet og mere end blot radiovært.

Hun og ægtemanden Holger, 75, er simpelthen parret bag Danmarks eneste privatejede lokalradio. Radioen så dagens lys i maj 2012 og kan med andre ord i år fejre 10 års jubilæum.

– Det fejrer vi med en kæmpestor jubilæumsfest i Tønder Kulturhus fredag den 29. april fra klokken 17. Der bliver optræden af 20 dansktopkunstnere foruden linedancerne fra Border Line Dance Club. Der er plads til 500 gæster, og det er muligt at købe billet både med og uden spisning, fortæller Holger.

Rødt hus til salg

Musikprogrammet er skruet sammen af Sønderjyllands egen dansktophelt, Chris Hart fra Bylderup-Bov, som også er konferencier på showet. Navne som Lis & Per, Inge Marie Nielsen, Flemming Gammelholm og Maibrit Post er på plakaten og optræder alle uden hyre, men får mad, transport og overnatning for deres indsats.

Det er ikke forkert at tilskrive Gurli æren for, at Radio Tønder i sin tid blev etableret.

– En dag i marts 2012 sad jeg hjemme og bladrede i Ugeavisen Tønder, mens jeg tænkte vemodigt tilbage på mine 12 år på Radio Sydvest i Løgumkloster, som jeg og tre andre medarbejdere havde taget afsked med halvandet år tidligere. Pludselig så jeg, at et charmerende, rødt hus i byens centrum var til salg. Jeg blev helt forelsket i bygningen og viste straks avisen til Holger med ordene ”Se! Her ligger vores lille radio!” Det viste sig, at der tilmed fulgte en stor lejlighed og to skure med i købet, fortæller hun.

Allerede to måneder senere var Radio Tønder i luften. De første måneder var dog hårde for Holger, som på det tidspunkt stadig havde sit fuldtidsjob som assurandør i Tryg.

– Jeg havde i praksis to job i syv måneder frem til januar 2013, hvor jeg stoppede hos Tryg. Endda havde jeg i modsætning til Gurili ingen erfaring med at lave radio, men det kom jeg hurtigt efter, fortæller Holger, hvis karriere i forsikringsverdenen går helt tilbage til 1970.

Livets tilfældigheder

Hans bror, som havde et landbrug, var på et tidspunkt i kontakt med en forsikringsmand, da han skulle have erstatning for en ko, der var blevet dræbt af lynet.

– Det viste sig, at firmaet manglede en medarbejder. Og min bror fortalte, at han kendte den helt rigtige mand. Hvis der er noget, jeg har lært gennem tiden, er det, at vores liv er styret af tilfældigheder. Og når de opstår, gælder det om at benytte sig af chancen, filosoferer Holger, der den dag i dag stadig får mange spørgsmål om forsikring fra lytterne, når han indtager æteren som vært på programmet ”Taleradio”.

Hvad Gurlis arbejdsliv angår, har hun det meste af sit voksne liv været hjemmegående.

– Men jeg har også prøvet at have et rengøringsjob, og jeg har arbejdet frivilligt i blandt andet genbrugsbutikker. Da Radio Sydvest søgte en frivillig vært, vidste jeg dog, at det lige ville være mig. I mit barndomshjem hørte vi musik altid, og jeg har fået schlagermusikken fra de tyske tv- og radiokanaler ind med modermælken, siger hun.

Holger og Gurli blev gift, da de begge var 19 år, og det lange ægteskab har beriget dem med sønnerne Henrik, Lars og Per på 54, 52 og 46 år. Efterfølgende er otte børnebørn kommet til. Aktuelt er det dog til hverdag især den knap et år gamle shih tzu-hvalp Funny, der spreder hygge og glæde i parrets hjem.

– Da Radio Tønder havde premiere, var det som internetradio. Men 1. december 2018 fik vi licens til at sende på FM-båndet, så alle med en helt almindelig radio kunne høre os i 30 timer om ugen. Med aftalen blev vi en foreningsradio med støtte fra Radio- og tv-nævnet, og vi er i dag syv mennesker om at drive radioen – alle på frivillig basis, forklarer Holger.

Nyheder til blinde

Internetradioen har med hans formulering de senere år ligget i dvale. Men det firma, han oprindelig satte i søen i forbindelse med etableringen af radioen, har i dag en anden og vigtig funk-tion at udfylde. Holger fortæller:

– Vi redigerer og producerer nyheder til blinde og svagtseende i Tønder kommune i form af en cd med titlen ”Lydavisen”, der udkommer hver fredag. Nu ville lige præcis nyheder være uaktuelle og fuldstændig værdiløse, hvis vi sendte dem ud til folk med posten. Derfor tager jeg selv rundt og afleverer dem personligt på omkring 50 adresser over hele kommunen. Det er en fornøjelig lille tur på 180 kilometer, som er blevet en fast del af mit arbejdsprogram.

Arbejdet på radioen har givet ægteparret og deres team store oplevelser gennem årene.

– I 2016 havde vi besøg af et otte mand stort hold fra den hedengangne Radio24syv i København med værten Asger Juhl i spidsen. De samsendte med os hver dag i en uge. De besøgte også andre jyske lokalradioer, og idéen med det hele for dem var at bryde ud af den rutine, hvor alt foregik i og omkring København. De var flinke og dygtige, og det var fantastisk at have besøg af professionelle radiofolk. Vi kan meget på Radio Tønder, selv om vi er amatører uden uddannelse i faget, og vores niveau er blevet meget højere med tiden. Men man kan altid lære noget af stjernerne, og vi lærte utrolig meget på den uge, siger Holger Wollesen.