Her kan alle tåle en kage mere

Mandag, 26. december 2016
af Caroline Wigdal Foto: Jacob Ljørring
Alvorlig hvedeallergi truede Christiane med et liv uden lyse, luftige boller. I dag driver hun mikrobageriet Feelgood Bakery sammen med søsteren Louise, og det er opskriften på succes.
To søstre har åbnet et mikrobageri, hvor de bager naturligt glutenfrit.

I Feelgood Bakery har de haft en kunde, som begyndte at græde af glæde, da hun spiste en hindbær-muffin. Grunden til den lykke og taknemlighed for brød og kager er, at Feelgood Bakery er et af de sjældne bagerier, som bager naturligt glutenfrit.

Bag bageriet er to kreative hjerner tilhørende søstrene Louise og Christiane Krogh. De beskriver hinanden som modsætninger, men alligevel er de sådan nogle søstre, som færdiggør hinandens sætninger, og hvis barndom har gjort, at båndet mellem dem er stærkt.

Læs også: Børn bager 250.000 julekager

En anderledes bager

Bageriet på Nørrebro i København åbnede den 28. august sidste år, og det er Københavns eneste naturligt glutenfri mikrobageri. – I dag er der mange lidelser, som lægerne ikke kan give en diagnose. Men vi har set mange tilfælde af kunder, som opdager, at hvis de dropper hveden, så går maven i orden, og de føler sig mere afbalancerede, siger Christiane.

Læs også: For Mikkel er julen dejlig - men ikke problemfri

Hentet af ambulance

Christiane gik for alvor hen og blev en bagenørd for 10 år siden. Under en løbetur fik hun et allergisk anfald. – Jeg gik temmelig meget i panik. Min hals snørede sig så meget sammen, så jeg ikke, hvor meget jeg end forsøgte, kunne sige min adresse, da jeg ringede til alarmcentralen. Heldigvis blev jeg reddet af nogle dygtige ambulancefolk og en Epi-pen, fortæller hun.

På lungemedicinsk afdeling mente de, at Christiane havde det, der hedder ”fødevarebetinget anstrengelsesanafylaksi udløst af hvede.” De ville teste hende, ved at hun skulle spise hvede og derefter op på et løbebånd. Oplevelsen med, at luftvejene ville snøre sig sammen, havde Christiane ikke lyst til at have igen.

Læs også: Diana fik en sølvmedalje i kagekunst

Kunsten at vækste

I stedet gik Christiane i gang med at udvikle opskrifter. – Man kan godt sige, at jeg byggede vejen, mens jeg gik. Der røg virkelig meget i skraldespanden. Men jeg tænkte hele tiden: ”Jeg kan finde ud af det her, jeg kan finde ud af det her,” husker Christiane.

Hun spurgte sin søster Louise, om hun ville være med, og svaret var: ”Så går vi hele vejen.”

Feelgood Bakery har åbent onsdag, torsdag og fredag fra 12 til 17. Derfor kalder de sig et mikrobageri. Hver mandag kan man på Facebook se, hvad bageriet vil byde på i løbet af ugen, og det er muligt at reservere blandt andet chokoladeboller og kanelsnegle.

Læs også: Sammenhold og julekager hos Oliver og bedstefar

Familien er vigtig

Balancen mellem arbejdsliv og familie er svær at finde, og lige nu har Louise og Christiane ikke ressourcerne til at vækste. Men på sigt vil de holde længere åbent og sælge deres produkter til caféer, restauranter og detail. Det skal bare ikke være på bekostning af familielivet.

– Men heldigvis bliver børnene jo ældre, og lige pludselig gider de ikke tale med os mere, griner Louise. Og derfor er de allerede nu i gang med at lede efter den rette investor, der vil være med på en bage-succes

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 26. december 2016

  • Hvordan fandt Christiane frem til sin diagnose
  • Planer for fremtiden
  • Sådan var barndommen