Overvejer du et rygestop?

Lørdag, 10. februar 2024
Af Stine Troense
Foto: Colourbox
Overvejer du at lægge tobakken på hylden? Så er der to ting, du skal vide: For det første er et rygestop det sundeste, du overhovedet kan gøre for dig selv. Og for det andet kan langt de fleste blive røgfrie. Vi sætter spot på rygestop, men også på alle de sundhedsgevinster, der følger med.
En hånd, der holer en cigeret

Det er ikke nogen hemmelighed, at tobak er noget skidt. Hvert hiv af en cigaret indeholder ca. 70 kræftfremkaldende stoffer og 250 giftige stoffer. Og nikotin, som findes i bl.a. cigaretter, kan rent faktisk skabe lige så stor afhængighed som kokain og heroin.

Ikke desto mindre mener Charlotta Pisinger, der er Danmarks første professor i tobaksforebyggelse, at alle – også storrygere og rygere, der har røget hele livet – kan blive røgfrie. Det kræver “bare” den rette hjælp.

Om eksperten

Charlotta Pisinger, der er overlæge og professor, har i 20 år arbejdet med tobaksforskning- og forebyggelse. Hun har bl.a. skrevet Sundhedsstyrelsens nationale anbefalinger til rygestopbehandling.

Charlotta Pisinger leder p.t. en gruppe, der forsker i nye, nikotinholdige produkter som e-cigaretter, opvarmet tobak, snus/tyggetobak på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital.

Samme budskab finder vi hos rådgivningstilbuddet Stoplinien.dk, hvor de bl.a. skriver:

“Hvis du får professionel rådgivning og bruger nikotinpræparater eller rygestopmedicin, har du fem gange større sandsynlighed for at blive røgfri, end hvis du forsøger et rygestop med ren viljestyrke.”

Bedre sent end aldrig

Det er ikke småting, du får ud af at skodde smøgerne, hvis vi spørger Charlotta Pisinger. Du kan forebygge bl.a. lungekræft, KOL og en blodprop i hjertet, for tidlig aldring og for tidlig død. Ja, faktisk giver et rygestop dig langt mere sundhed for indsatsen end motion, sund kost og nul alkohol – lagt sammen!

– Rygning skader hele kroppen, og samtidig har rygere ofte en dårligere livskvalitet end ikkerygere. Stopper du med at ryge, får du en enorm sundhedsgevinst, siger Charlotta Pisinger.

Det vinder du med et rygestop

  • Stærkere helbred og mindre risiko for alvorlig sygdom.
  • Længere levetid.
  • Større overskud og bedre humør. Et rygestop er lige så effektivt som “lykkepiller”.
  • Er du blevet syg af at ryge, er der også gevinster ved et rygestop: Efter et år halverer du f.eks. risikoen for at få en ny blodprop i hjertet, og ved KOL er et rygestop det eneste, der kan stoppe faldet i lungefunktionen.
Kilde: Charlotta Pisinger

“Jo før, des bedre”-reglen gælder, når det kommer til antallet af leveår, du vinder. Men det er heldigvis aldrig for sent: Stopper du med at ryge som 30-årig, vinder du ca. 10 år, og derfra falder antallet af vundne leveår med alderen. Er du over 60, kan et rygestop forlænge dit liv med op til tre år.

Kvinder, der stopper med at ryge, går senere i overgangsalderen og døjer desuden med overgangsalder-gener i kortere tid end rygere. Og ikke nok med det: Jo tidligere, en kvinde stopper med at ryge, des lavere risiko har hun for at udvikle knogleskørhed i overgangsalderen, fortæller Charlotta Pisinger, der også peger på, at et rygestop får huden til at se mindre ældet ud.

Sådan stopper du med at ryge

Søg professionel hjælp
Stoplinien er et gratis rådgivningstilbud til rygere, der vil stoppe med at ryge eller har brug for råd til at fastholde et rygestop. Stoplinien er udviklet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, og på stoplinien.dk kan du bl.a. læse om rygestop-medicin, nikotinpræparater og kommunale rygestopkurser. På et hold har du fem gange større chance for at blive røgfri sammenlignet med at være på egen hånd. 
stoplinien.dk / tlf. 80 31 31 31
Tag rygestop-medicin
Når det gælder rygestop, er der ikke altid en vej, selv om der er vilje. Rygestop-medicin fjerner din fysiske rygetrang og gør det derfor også nemmere at arbejde med den mentale afhængighed. Din læge kan udskrive en recept på rygestop-medicin.
Erstat cigaretterne
Undgå at falde i ved i stedet at gøre noget godt for dig selv. Er du f.eks. stresset i en periode, så køb små gaver til dig selv fremfor at ryge. Og falder du i, så fortvivl ej. Et rygestop er en læringsproces, og du kan altid prøve igen. Det skal nok lykkes!

Kilder: Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse, og www.stoplinien.dk