Opskrifter

Hveder med kardemomme

Fredag, 26. april 2024Af Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
Uanset om du har en fridag eller ej, skal storebededag fejres med hjemmebagte hveder med et godt lag smør. Her får du opskriften på hveder med kardemomme.
1 t og 30 min
Hveder med kardemomme:
100 g gær
5 dl lunkent vand
2 tsk. salt
1 spsk. sukker
2 æg
1 spsk. stødt kardemomme
75 g smør
800 g hvedemel
1 bradepande, 30 x 25 cm

Med denne opskrift får du 12 hveder.

Fremgangsmåde:

  1. Smuldr gæren, og opløs den i vandet i en skål. Tilsæt salt og sukker.
  2. Pisk æggene let sammen med en gaffel i en skål, og bland dem med kardemomme. Hæld blandingen i skålen med gær, og rør godt sammen.
  3. Smuldr smørret i halvdelen af melet, og rør det i dejen. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem.
  4. Stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter.
  5. Del dejen i 12 boller, og sæt dem tæt sammen i en bradepande med bagepapir. Lad bollerne efterhæve over damp: Hæld vand i en stor gryde, sæt bradepanden over gryden, og lad vandet simre ganske svagt, så dampen stiger op omkring bollerne i ca. 15 minutter.
  6. Lad dem hæve i yderligere 15 minutter på køkkenbordet.
  7. Tænd ovnen på 225°.
  8. Pensl bollerne med vand, og bag dem i den varme ovn i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  9. Afkøle bollerne let, flæk dem, og rist dem evt. i ovnen eller på en brødrister, så de er sprøde og gyldne på skærefladen.