Gammel kærlighed blev til sød musik

Mandag, 31. august 2009
af Redaktion
... og den søde musik har gjort Lene fra Snekkersten berømt i USA
Ella Fitzgerald er Lenes store idol. Foto: Birger Vogelius
Ella Fitzgerald er Lenes store idol. Foto: Birger Vogelius

Stemmen er kantet og rå, men samtidig blød og behagelig. Og sådan er 43-årige Lene Riebau også. Fyldt med kontraster. Hendes hjem i Snekkersten er præget både af tørrede blomster og et smukt, gammelt stel, der står fremme til pynt. Sammen med tre elguitarer og forstærkere i slangeskind. I musiksamlingen findes diverse opsamlingscd'er og Shu-bi-dua, mens de hvide vægge er prydet med Billy Holliday, Louis Armstrong og Esther Fitzgerald.

Nomineret i tre kategorier - og vandt
Lene er mor til to og pædagog. Men hun er også en international kendt soulsangerinde, som netop i lørdags var på scenen i USA for at optræde ved det amerikanske Just Plain Folks Awards, hvor hun også selv var nomineret. Oven i købet i hele tre kategorier. Udvalgt blandt 560.000 sange og 42.000 albums.
- Det er vanvittig stort. Men jeg tager det stille og roligt, som hun sagde med alvor i stemmen, mens de brune øjne sprudlede af iver og glæde, da Familie Journal besøgte hende og gemalen, producer Torben Lysholm, lige før de tog "over there".
Nu er de så landet i Danmark igen, og stille og roligt gik det nu ikke. For ud over at Lene havde en helt fantastisk oplevelse, vandt hun også prisen for bedste R'n'B album, som var en af de tre kategorier, hun var nomineret i.

Lene Riebau og Torben Lysholm har hjemmestudie i deres lille
rækkehus i Snekkersten

Kærligheden
Lene var midt i 30'erne, da hun efter 15 år blev skilt fra sine to drenges far. Men hun fik ikke lov til at gå ulykkelig rundt særlig længe.
For samme år ville hendes ældste søn, David, på efterskole. Og helst Odsherred Efterskole, som Lene selv boede på fra 1981-82.
Sammen slog de skolen op på nettet, og her så Lene en mail-liste med de gamle elevers. Heriblandt hendes ungdomskærlighed, Torben Lysholm.
- Når man er 15 år, kan man altid finde noget, der er galt med den anden, og det var der også med Torben. Vi var kærester i 14 dage, og så syntes jeg, at hans hår var for langt, griner hun.
Hun havde kun set ét billede af Torben siden dengang. Her var håret stadig langt. Alligevel skrev hun en mail til ham, de aftalte at mødes, og da dagen kom, stod der en skaldet mand på den anden side af døren.
- Og så kunne jeg jo ikke længere bruge det som argument, fniser Lene, som har været kæreste med Torben siden.

HØR LENES MUSIK

To forskellige verdener
Da kærligheden mellem Lene og Torben igen begyndte at spire for godt otte år siden, var det to vidt forskellige verdner, der skulle fusionere: Lene levede et roligt familieliv med sine to drenge og fuldtidsjob som pædagog. Torben levede det mere vilde liv, først som rockmusiker i bandet Pangea og siden som selvstændig producer.
- Men det føltes bare så rigtig, som hun siger.

Afslørende frikadeller
Med Torben fulgte musikken, og selv om Lene altid har elsket musik, har hun været for genert til at synge offentligt. Men en dag, hvor hun stod og stegte frikadeller, opfangede Torbens musiske radar Lenes helt unikke stemme, som altså nu også har betaget folk i det store udland.

Af Jannie Øberg

Læs også...
Helene er stolt af at synge på dansk