Vi strikker til samfundets udsatte

Mandag, 31. august 2009
af Redaktion
Det er hyggeligt, men det går også til et godt formål. Det er bl.a. det, der får en flok strikkeglade kvinder til at samles året rundt og strikke til samfundets socialt udsatte
Snakken går lystigt, når varmestuestrikkerne er samlet. Fra venstre Bente Poulsen, Mimi Jensen, Lillian N. Christensen, Betina Kristensen, Anna-Grethe Robertsen, Marianne Præsius, Hanne Bjerring Jensen, Jannie Damgaard-Sørensen og Rita Hvid. Foto: Henrik
Snakken går lystigt, når varmestuestrikkerne er samlet. Fra venstre Bente Poulsen, Mimi Jensen, Lillian N. Christensen, Betina Kristensen, Anna-Grethe Robertsen, Marianne Præsius, Hanne Bjerring Jensen, Jannie Damgaard-Sørensen og Rita Hvid. Foto: Henrik Bjerg

Af Claus Gjedsig

Atmosfæren i Hanne Bjerring Jensens lille lejlighed på Chr. Wærums Gade i Århus er varm og meget intim denne lørdag. I dag er det Hanne, der lægger hjem til en kreds af strikkeglade kvinder, der kalder sig for Krea-Skør, og som godt kan lide at gøre en forskel.

KVINDEN BAG ROKKEN.DK

Bente Vinding blev i 2004 opfordret til at lave et forum for håndarbejde på internettet. Strikkeglade fra hele landet meldte sig i stort tal for bl.a. at videreformidle viden til kommende generationer om håndarbejde.
- Varmestuestrikkerne blev lanceret, da et medlem mødte en social udsat i Nykøbing Sjælland. Det var fem graders frost, og han havde et par udslidte handsker på fødderne i et forsøg på at holde varmen.
- Da var vi ikke i tvivl om, hvad vores største fællesprojekt skulle være, siger Bente Vinding.
Der er landsindsamling af penge til garn på Facebook og rokken.dk

En del af en større sammenslutning
Kvinderne i Krea-Skør er en del af den større sammenslutning Varmestuestrikkerne, der igen er en afdeling af foreningen rokken.dk. Deres primære formål er at strikke især strømper, huer og halstørklæder til samfundets socialt udsatte: brugerne af varmestuer - deraf navnet - hjemløse, prostituerede og kvinder med børn, som har søgt ly på landets krisecentre.

Venteliste for at være med
I Krea-Skør, er der omkring 20 medlemmer. I dag er der troppet omkring en halv snes op inkl. et par såkaldte gæstestrikkere. - Vi er så mange, at der er venteliste på at komme med i gruppen. Men derfor kan man jo godt sidde hjemme og strikke til det gode formål, siger Bente. En af de yngste er 28-årige Mimi Jensen fra Silkeborg. Her bor hun med sin kæreste Kim, som hun venter sit første barn med.

Mimi Jensen er gravid, men endnu
ikke begyndt at strikke babytøj.
Hun koncentrerer sig om strik til
samfundets socialt udsatte

Det tiltaler at hjælpe
Mimi lærte som barn at strikke af sin mor, men interessen holdt ikke rigtigt ved. Det var først, da Mimi havde mistet begge sine forældre og sine bedsteforældre, interessen pludselig dukkede op igen. - Jeg søgte på nettet efter strikkeopskrifter, da jeg ved et tilfælde kom ind på rokken.dk og læste om varmestuestrikkerne. Det tiltalte mig rigtigt meget, siger Mimi.

Håndværk og hjertevarme
Grupperne af varmestuestrikkere er godt organiseret. Rundt om i landet er der garncentraler, hvor man kan hente garn og aflevere de ting, man har strikket. Det meste af garnet får rokke-pigerne fra sponsorer. - Det eneste, vi skal bidrage med er altså tid, egne strikkepinde og en masse hjertevarme, siger 24-årige Anita Langholz, der er pædagogstuderende. Og så går snakken ellers lystigt videre, mens strikkepindene knitrer.

De strikker til samfundets udsatte

Læs også...
En poncho varmer 300 fødder