Skåne tur-retur

Mandag, 7. september 2009
af Erik Pedersen
– Vi havde det egentlig rigtigt fint med at bo i Sverige, men da vi fik vores søn, var der nogle ting, som vi måtte tage op til alvorlig overvejelse. Det endte med, vi besluttede at flytte til Danmark igen, siger forskerparret Eva Johansson og Dennis Madsen.
 Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

Eva Johansson og Dennis Madsen er nogle af dem, som har fulgt med strømmen af danskere på vej tilbage fra udflyttereventyret i Sverige.

Mere fritid sammen
I oktober sidste år flyttede familien ind i et af de nyrenoverede stenhuse på den tidligere Flyvestation Værløse. Det er både dyrere og mindre end det hus, de havde i Sverige. Men når alt kommer til alt, går regnestykket op, fordi de sparer mange penge på kørselsudgifter. Udover det, har de mere fritid sammen.
Både Eva og Dennis har en doktorgrad, hun i biokemi og han i kemi. Begge arbejder de på en forskningsafdeling under Novo Nordisk få kilometer fra Værdsløse. Da de boede i Sverige pendlede de frem og tilbage, hvilket ikke generede dem. Det var først, da de fik sønnen Linus, det blev besværligt at bo i Sverige.

Skåne tur-retur

Satte huset til salg
- Som bosatte i Sverige havde vi ret til svensk børnepasning, når Linus fyldte et år. Men vi kunne bare ikke få en børnehaveplads til ham, før han var 15 måneder. Til gengæld kunne vi få en vuggestueplads i den nordsjællandske kommune, hvor både Dennis og jeg arbejder, så den tog vi naturligvis imod, fortæller Eva. Men de indså hurtigt, at det blev alt for omstændeligt at bo i Sverige og have barn i institution i Danmark. De satte huset i Skåne til salg i foråret 2008 og fik det solgt i juni med overtagelse 1. oktober. Pludselig skulle det gå stærkt med at finde et nyt hjem. De faldt for byggeriet i Værløse, fordi det kun lå i cykelafstand til deres fælles arbejdsplads og til Linus' daginstitution.

Måske tilbage igen
Eva og Dennis gætter på, at det især er de nye børnefamilier, der vender tilbage til Danmark, men selv afviser de ikke, at de måske engang flytter til Sverige igen.
- Vi har sommerhus i Skåne og holder meget af den svenske natur, men nu bliver vi nok boede her i lang tid, forudser Dennis.
- Vores søn er svensk statsborger, fordi han er født i Sverige, og vi vil gerne have at han vokser op med både det danske og det svenske. På den måde får han mulighed for at vælge, hvor han helst vil bo, når den tid kommer.

Af Erik Pedersen