Det må du spise: Ja- og nej-liste til fødevarer på lavkarbo-kuren

Lørdag, 12. december 2015
Cecilie Lunding Tolversen
Foto: Colourbox
Læs her hvilke madvarer du må spise - og hvilke du skal holde dig fra, når du er på Lavkarbo-kost. Du får også 3 gode råd til at holde en low carb kur.
lavkarbo-kuren / low carb ja og nej liste

3 gode råd til at holde en low carb eller lavkarbo-slankekur

  1. På en Low carb-slankekur skal du spise meget lidt kulhydrat (f.eks. sukker, mel, pasta og ris) - og når du spiser kulhydrater, skal de være langsomt opsættelige. Karbo betyder i øvrigt blot kulhydrater.
  2. På en Low carb-slankekur skal du fylde godt på med proteiner (f.eks. kød og æg).
  3. På en Low carb-slankekur behøver du ikke gå den store bue udenom fedtet, som du sikkert har været vant til i årevis.

Her er en praktisk liste over, hvilke madvarer du kan spise - og hvilke du skal holde dig fra, når du er på Lavkarbo-kost.

Sådan spiser du efter Low carb-/Lavkarbo-slankekuren

Ja-mad

Herunder er de fødevarer, som du gerne må spise, men husk - lidt er godt.

  • Mælkeprodukter (mælk, kærnemælk, yoghurt naturel, ost, hytteost, creme fraiche, piskefløde og smør)
  • Fed ost som brie, camembert, feta, gorgonzola, mozzarella, gedeost og parmesan.
  • Oksekød, svinekød, lammekød, kylling, fisk, skaldyr (skær ikke det synlige fedt væk)
  • Grønsager (både friske og frosne): Blomkål, kål, broccoli, squash, løg, asparges, bambusskud, auberginer, tomat, peberfrugt, avocado, spinat og agurk. Og al slags salat (f.eks. rucola, romaine, iceberg,spinat)
  • Krydderier (inkl. salt som ikke indeholder glutamat) og friske krydderier.
  • Hjemmelavet sovs (uden kulhydrater).
  • Dressing af raps- eller olivenolie og eddike (eller citron).
  • Mayonnaise
  • Hørfrø
  • Oliven
  • Kokosfedt (fås i helsebutikker)
  • Æg (helst økologiske)
  • Bønner og linser
  • Frugt
  • Nødder, mandler og solsikkekerner
  • En lille smule chokolade (med mindst 70% kakao)

Nej-mad

  • Kartofler og kartoffelbaserede produkter
  • Ris og risprodukter
  • Majs og majsprodukter, f.eks. cornflakes
  • Kornprodukter som pasta, brød, kiks og grød
  • Pølser og andre blandingsprodukter
  • Alt sukker og søde sager som slik, kager og sukkersødede drikke
  • Margarine, omega-6-rige madolier som majs, solsikke- og peanutolie
  • Færdigretter - de indeholder næsten altid mere end 10% kulhydrat

En anden god huskeregel er at kigge på varedeklarationerne: Hvis der er under 10 g kulhydrat pr. 100 g, er det godt.