50 år med Dansktoppen 2008 – 2018 (del 1)

Fredag, 9. marts 2018
af Carsten Michael Laursen, Dansktop-ekspert og jurymedlem af Dansktop Prisen, foto: All Over Press
Dansktoppen runder et halvt århundrede. Sangen og dansen fortsætter, men der er også udfordringer. For dansktop er fortsat en genre, der kæmper for at blive set og hørt. Hvem skal løfte arven efter Birthe Kjær, Bjørn Tidmand, Keld Heick og Dorthe Kollo?

”Vi er vilde med dansktop”. Sådan lyder titlen på en sang, der blev fremført på tv ved Danmarks Indsamling 2009. Den blev sunget af et stort dansktopkor, der talte kendte stemmer som Keld og Hilda Heick, Richard Ragnvald, Susanne Lana, Kisser og Søren, Lis og Per, Annette Klingenberg og Bjørn Tidmand og Fede Finn & Funny Boyz

Sangen, der var skrevet til lejligheden af Martin Brygmann og Søren Rasted, var en kærlig hyldest til den folkelige slager. Men titlen ”Vi er vilde med dansktop” spillede samtidig på det faktum, at dansktop er en elsket genre, der er blevet set ned på og holdt nede. Ved at blive fremført i et af de store shows, der normalt er gået uden om dansktopgenren, fik hyldesten til dansktoppen et strejf af kampånd. Den gjorde opmærksom på en folkelig genre, som mange var vilde med, men som også blev holdt nede.

Dansktop på Charlie

Dansktopmusikken var stort set forsvundet fra DR’s radiokanaler, lige bortset fra det tidspunkt om lørdagen, når selve programmet Dansktoppen kørte. Og nu havde TV 2’s nye kanal for modne seere, Charlie, overtaget rollen som formidler af dansktop på tv-skærmen.

Fra 2007 til 2013 var ”Top Charlie” dansktopmusikkens hovedprogram. I de syv år, programmet eksisterede, kunne seerne komme til dansktoptræf med musik og dans fra Damhuskroen i København. TV 2 Charlie arrangerede tilmed en række dansktop-koncerter i Parken i København. ”Top Charlie” havde ikke mindst stor betydning for mange af de mindre kendte navne, der kæmpede for at slå igennem.

I 2013 var det imidlertid slut med ”Top Charlie”, og dermed mistede dansktoppen igen en meget vigtig formidler af populærmusik. Til gengæld har en anden tv-kanal, DK4, gjort sit til, at dansktop fortsat kan ses og høres på tv. Det er af stor betydning i dag, hvor dansktop i radioen er henvist til dab-kanalen P5. Herfra sendes Dansktoppen fortsat hver uge. Programmet har endda fået udvidet sendetid, så der ud over den aktuelle top-10 spilles gamle dansktophits.

Svært at få hits

Men det kan ikke nægtes, at dansktoppen blev nedgraderet ved at blive forvist til P5. For P4, hvor udsendelsen blev bragt tidligere, var trods alt en hovedkanal. Mange lyttere hørte P4, fordi det var her, der blev sendt trafikmeldinger. Det var også den kanal, man skulle stille ind på, hvis man ville høre regionale nyheder. Her måtte man nøjes med den musik, som kanalen tilbød. Og her var man for længst holdt op med at spille dansktop eller bare noget, der lignede. Selv Brødrene Olsens engelsksprogede sange var blevet for folkelige for kanalen.

Dansktoppen var også udfordret af tiden. Dansktop solgte ikke længere med samme selvfølgelighed som i de gyldne dage i 70'erne. Og når færre og færre dansktopsangere blev spillet i radioen, var det svært at få nye hits. Måske derfor tillod flere og flere kendte dansktopsangere at udvide repertoiret. Det blev mere almindeligt, at kunstnere tog en afstikker til andre genrer, og nu kunne det også foregå på engelsk.

Læs også: 50 år med Dansktoppen: Da det hele begyndte

Din musik, min musik

En af de solister, der har afprøvet nye veje, er Birthe Kjær. Der er heller ikke noget at sige til, at en folkekær sangerinde i karrierens efterår har haft appetit på at prøve noget nyt og andet end det sædvanlige. I 2007 udsendte hun en jule-cd på engelsk, ”Let It Snow”, der både bød på juleklassikere og prominent medvirken af Prags Symfoniorkester. Og i 2011 kom den engelsksprogede ”Smile”, hvor dansktopdronningen kastede sig ud i sprudlende swing med et bigband.

Allerede i perioden omkring Grand Prix-hittet ”Vi maler byen rød” var Birthe Kjær klar til at prøve nye udfordringer. Hun indledte et samarbejde med violinisten Kim Sjögren og guitaristen Lars Hannibal. Sammen indspillede de visepladen ”På en anden måde”. Og samarbejdet med Sjögren blev videreført, da hun i 1991 deltog i Melodi Grand Prix med ”Din musik, min musik”.

Netop ”Din musik, min musik”, der hyldede musikkens utallige stilarter, kom symbolsk nok, netop på det tidspunkt hvor hun og flere dansktop-kolleger begyndte at flirte med andre stilarter. Keld og Hilda indsang ligeledes en viseplade, ”Det vi aldrig sagde”. Kirsten Siggaard indspillede en plade med musical-sange og fik en hovedrolle i Det Ny Teaters opsætning af forestillingen om Edith Piaf. Og Lene Siel forenede popviser og folkesang og indsang duetter med internationale stjerner som John Denver, Helmut Lotti og Roger Whittaker.

Læs også: Oplev stemningen fra Dansktop Prisen 2017

Dansktop med afstikkere

Denne udvikling er fortsat helt op i disse år, hvor Dansktoppen runder et halvt århundrede. Keld Heick kom i 2010 med en solo-udgivelse med titlen ”Time Machine”. Her tog han ikke alene fat på nogle engelsksprogede 60'er-sange, han viste også en helt anden side af sin sangstemme, end den man kendte fra sange som ”Li' som du” og ”Vi skal gå hånd i hånd”.

Lotte Riisholt, der fik sin debut i 70'erne, kort før den gamle dansktop lukkede ned, har også udvidet sit felt. Ved siden af de traditionelle dansktopnumre har hun sunget country på engelsk. I den boldgade har hun fået følgeskab af blandt andre Johnny Hansen fra Kandis, der ligeledes har indspillet soloalbums med engelsksprogede countrysange. Veteranen Dorthe Kollo udgav i 2012 sin seneste cd, ”Lykken er lige her”. Også den var et brud med tidligere dansktopnumre. Dorthe holdt sig til det danske sangsprog, men stilen var mere latin-inspireret. Og på sangskriversiden fik hun hjælp af blandt andre Maria Montell, igen et vidnesbyrd om ny inspiration.

De små afstikkere fra slagermusikken var ikke en flugt fra dansktoppen. Det var en mulighed for at prøve nye grænser af og række ud mod et publikum, der normalt ikke hørte dansktop. Birthe Kjær fik nye lyttere, da hun lavede sin swingplade. Men lyden og stilen var heller ikke fjernere fra dansktoppen, end at den også kunne appellere til de lyttere, der var vant til den knaldrøde gummibåd.

De små sidespring fra dansktoppen er forfriskende og udviklende. Man får noget foræret, når man prøver nye græsgange. Birthe Kjærs seneste cd-udspil, ”Lige fra hjertet”, har da også øjeblikke, hvor man både vokalt og rytmisk kan høre den udvikling, som vise- og swing-udgivelserne har tilført hendes talent.

Læs også: Disse kunstnere optræder til Dansktop Prisen 2018

Læs del 2 af 50 år med Dansktoppen 2008 - 2018 her

Har du lyst til at fejre Dansktoppens jubilæum, så kom med til Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen Herning d. 14. april. Køb dine billetter her: