Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Skærmen er en tidsrøver uden lige.
43 procent af os ønsker at bruge meget mindre fritid på vores mobil, og mere end hver fjerde af os mener, at vores tidsforbrug er et problem. Det viser en undersøgelse lavet af analysefirmaet Megafon for Politiken sidste år.
Anja Enggren er selvstændig trivselskonsulent og genkender billedet fra sin egen praksis.
– Mange af mine klienter er stressede, har svært ved at sove og føler, at de er bagud hele tiden. Det går udover deres trivsel og livskvalitet. Ofte taler deres problemer ind i en form for misbrug af mobilen, forklarer Anja Enggren.
Hun vil gerne minde os om, at de funktioner og apps, som vores smartphones indeholder, er designet til at fange og ikke mindst fastholde vores opmærksomhed. Notifikationer tikker ind i en lind strøm, og kigger vi på ét emne eller én slags video, får vi automatisk tilbudt mere af samme skuffe – og inden vi får set os om, har vi siddet med næsen i telefonen i måske flere timer.
– Så er det ikke længere os, der vælger, hvad vi vil bruge mobilen til, men mobilen der suger os ind og styrer os, siger Anja Enggren.
Når Anja Enggrens klienter har dannet sig et overblik over deres aktiviteter og tidsforbrug på mobilen, er de fleste motiverede til at gøre noget ved problemet. Mange bliver ofte forskrækkede over realiteterne og indser måske samtidig, at det at spille f.eks. Wordfeud, se kattevideoer eller tjekke Facebook ikke gør noget godt for dem. Det giver ”nul værdi”, som Anja Enggren udtrykker det.
Heldigvis er trivselskonsulenten klar med et råd:
– Et simpelt og brugbart værktøj er at huske sig selv på, at ja er lig med nej. At sige ja til, at mobilen stjæler din tid, betyder samtidig, at du siger nej til noget andet. For der er kun 24 timer i døgnet. Bruger du tre timer på mobilen, er der altså noget andet, du ikke kan. F.eks. sove, mødes med en veninde, lege med børn eller børnebørn, træne, læse, strikke eller reflektere.
Skal vi lære at holde fingrene fra mobilen, kan det være en god idé at opstille regler for brugen af den – og selvfølgelig overholde dem så godt, vi nu kan. Med tiden vil det, vi vinder, forhåbentligt betyde mere end det, vi har mistet.
– Når du ikke længere er så afhængig af din mobil, vil du ofte begynde at sove bedre, du vil føle dig mere nærværende sammen med andre og opleve, at du får mere ro i hovedet, en større frihedsfølelse og bliver bedre til at fokusere. Du får pludselig tid til at gøre mere af det, der gør dig glad, og du kan også være en bedre rollemodel for eventuelle børn, siger Anja Enggren.
Tid
Nærvær
Frihed
Mental ro
Bedre søvn
Øget livskvalitet og trivsel
Mulighed for at være et godt eksempel
Slå skærmtid til under Indstillinger eller endnu bedre: Skriv ned hver gang, du tjekker mobilen, samt hvor længe du bliver hængende på sociale medier, spil, nyhedssites osv. Arbejde, opkald og sms’er tæller ikke med.
Slå alle notifikationer og lyde på apps fra i mobilens Indstillinger.
Beslut, hvor ofte du vil tjekke mobilen. F.eks. tre gange dagligt á 10 minutter. Sæt evt. en alarm.
Beslut, hvad du vil tjekke: Hvad er vigtigt, og hvad giver dig værdi at bruge tid på?
Vær kritisk i forhold til sociale medier og andre apps. Hvad og hvem giver dig værdi at følge?
Overvej, hvad du vil bruge den ekstra tid til – og hold fast, når mobilen kalder.
Tag den med ro, hvis du oplever tilbagefald. Det tager op til 30 dage at ændre en vane. Registrér evt. hvornår, hvor længe og hvorfor du faldt i, så du lærer af det.