Livshistorier
Min gæstfrihed blev taget for givet
Af Tonie Ørvad
Det er nemlig det latinske navn for den fantastiske blomst, der også kendes som julerosen, og den er både så nem og yndefuld, at jeg stopfodrer min have med den.
Hvert eneste år finder jeg plads til et par nye, og selv om vi egentlig slet ikke har jorden til det, så overlever de.
Vores matrikel er nemlig våd og leret, og juleroserne vil helst have en let sur, skovbundsagtig jord, siges det.
Men de kommer alligevel frem igen hver vinter/forår, en taknemlig og yderst let passet flok i de mest fantastiske pastelfarver, lige fra hvid og lime over rosa, lilla og blommefarvet.
Festival for julerosefans
Gartneriet Spiren (link fjernet) på Sjælland (tlf. 58 19 58 12) er en drømme-planteskole for julerosefans - man afholder f.eks. en Helleborus-festival d. 20. og 21. marts 2010. Planterne kan også købes online!
Helleborus, især den hvide Niger, er desværre
både smuk og giftig!
Læs om julerosens giftighed her
Helleborus orientalis, julerose, ser yndig og sart
ud, men er faktisk ret robust. Dog ikke som
snitblomst. Dens sprøde stilke kan ikke lide at
blive klippet med en saks, men vil hellere snittes
over med en kniv og straks sættes i vand
En god bog
Haveskribent Claus Dalby har skrevet denne udførlige og fantastisk billedrige bog, "Juleroser og påskeklokker". Hvad der ikke står heri om dem, er nærmest ikke værd at vide.
Og så er der på ægte Dalby-manér et genialt kapitel om, hvilke andre haveplanter juleroser står godt til. 249,95 kr. fra forlaget Klematis
To tip fra havenyt.dk
• Juleroser får let svamp (viser sig bl.a. ved brune blade, red.). Vælger man at dele planten, bliver svampen i planten. Frøformerer man, vil den nye plantevære frisk.
• Et udmærket tidspunkt at dele juleroser på kan være om foråret, når de er afblomstrede, og bladene har nået at opsamle en del energi. Planten deles forsigtigt med fingrene. Det er vigtigt ikke at lave unødvendigt mange sår, som vil være indfaldsveje for bl.a. svampe.
Følg Tonies have her
Spørg om haven