Haven lige nu: 3 gode råd når du gør drivhuset klart

Onsdag, 25. april 2018
Tekst og foto Frank Kirkegaard Hansen
Kribler det i de grønne fingre, og vil du gerne i gang med at gøre drivhuset klar til sommerens mange lækre afgrøder, får du her tre simple råd til, hvordan du gør

Lyset er tilbage, og temperaturen inde i drivhuset kan blive ganske høj i løbet af dagen. Desværre er det stadig for koldt om natten til, at du kan plante tomater, agurker og andre sarte planter ud i drivhuset.

Tomaterne kan du normalt plante ud fra midten af maj, når nattemperaturen over 10 grader.

Agurkerne kræver en højere temperatur, så de bør vente til omkring 1. juni.

Varm drivhuset op om natten

Hvis du alligevel vil ekstra tidligt i gang, kan du vælge at varme drivhuset op. Det er en dyr fornøjelse, men der er penge at spare ved at afskærme en mindre afdeling med bobleplast eller skabe en regulær tomatkuvøse.

Den kan laves som en kasse af lægter og bobleplast, der varmes op med elektriske varmemåtter eller varmeslanger.

Da det normalt kun er om natten, der skal tilføres varme, er det en begrænset udgift, og til gengæld kan du starte sæsonen ekstra tidligt.

LÆS OGSÅ: Spis din have - se hvilke planter du kan bruge i madlavningen

Tidlige radiser og salat

Har du ikke mod på opvarmning af drivhuset, kan du stadig dyrke ekstra tidlige radiser eller salat. Eller du kan så gulerødder i mælkekartoner, som du senere kan plante ud i haven.

Du har også mulighed for at forspire sene afgrøder som porre og kål.

Gør drivhuset klar

Men inden du begynder at sætte planter i jorden, gælder det først om fremmest om at få klargjort drivhuset, så du kan nyde frodigheden til sommer.

3 gode råd når du gør drivhuset klart

1: Ryd op og tøm ud

Start med at tømme hele drivhuset. Gamle planter skal på komposten, urtepotter og alt andet tilbehør skal ud og ligge på græsplænen – og ting, der er gået itu, skal på genbrugspladsen.

2: Effektiv brun sæbe

Forårsrengøringen skal være effektiv. Start med at skylle hele drivhuset, så overvintrende snavs og skidt bliver opløst. En højtryksrenser er effektiv, men pas på, at den hårde stråle ikke ødelægger noget. Herefter kan du sæbe hele drivhuset ind i varmt sæbevand af brun sæbe. Vask vinduer og sprosser godt igennem. På den måde dræber du overvintrende insekter, æg og svampekim.

3: Udskift jorden

Udskift jorden i faste bede i 20-30 cm’s dybde. Det er med til at holde drivhuset fri for sygdomme og skadedyr. Tag ny jord fra andre steder i haven og supplér med tre-fem cm kompostjord, der kultiveres godt ned.