Spis havens brændenælder

Torsdag, 3. maj 2012
af Redaktion
Lav supper og andet godt af dine brændenælder
En skøn laksemad med ramsløg- og skvalderkålspesto  Foto: Frank Kirkegaard Hansen
En skøn laksemad med ramsløg- og skvalderkålspesto Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Af Frank Kirkegaard Hansen

De unge brændenældeblade indeholder specielt mange vitaminer og mineraler, og de er især hurtige og nemme at bruge til supper. De er også gode til urtete eller til at blande i urtesalt, hvis de tørres og herefter knuses i en morter.
Det er bedst kun at plukke brændenælder de steder, der er fri for snavs og jord, så de ikke skal vaskes. Våde brændenælder bliver let sorte og ubrugelige efter tørring.

Brændenældesuppe
En god, fyldig brændenældesuppe laves af en liter brændenælder, fem kartofler, to små løg og 1,5 liter bouillon. Kartofler og løg skrælles, skæres i skiver og koges. Efter 15 min. tilsættes brændenælder, salt og peber. Herefter blendes det hele og serveres med en klat cremefraiche og finthakket skvalderkål til

Tag en langærmet bluse og gode,
solide handsker med gummi-
belægning på, når du høster
brændenælder

Tørring
Brændenælder tørres lettest ved at hænge med toppen nedad, eller evt. på et stykke madpapir i et varmt rum, dog ikke i direkte solskin. Det tager tre, fire dage, hvis urterne vendes jævnligt. Du kan også tørre brændenælderne i ovnen ved maks 50 grader i fem, seks timer.

Mælkebøtter og skvalderkål egner sig også godt til madlavning. Læs mere her...

Masser af gode haveting i Familie Journals Shop