Clara og Rosa er fødte vindere

Mandag, 14. februar 2011
af Redaktion
Der var ikke mange chancer for, at Rikke og Kasper nogen sinde ville få deres ufødte tvillinger at se. Men de to tøser ville vinde...
Rikke og Kasper vandt konkurrencen om Danmarks sødeste tvillingefoto, så de to små fik en opsparing og to Bodil-sparedyr fra Jyske Bank og et gavekort til Lalandia, som hele familien kan have glæde af. Foto: Torkel Dyrting
Rikke og Kasper vandt konkurrencen om Danmarks sødeste tvillingefoto, så de to små fik en opsparing og to Bodil-sparedyr fra Jyske Bank og et gavekort til Lalandia, som hele familien kan have glæde af. Foto: Torkel Dyrting

- Mens jeg var gravid, havde jeg, om det mon var tvillinger, og så kom vi til scanning i uge 14 og får at vide, at det faktisk er enæggede tvillinger, jeg venter. Så tudede jeg, for jeg syntes pludselig, det hele var så forfærdeligt, fortæller Rikke Præstegaard i hjemmet ved Århus.
Hun var bange for, om de ville blive født for tidligt, og om det ville gå ud over deres storesøster Miriam på tre år.

Tvilling Til Tvilling Syndrom
Chokket over at vente tvillinger blev hurtigt vendt til glæde, men et par uger efter ved en rutinescanning fandt lægerne ud af, at tvillingepigerne led af Tvilling Til Tvilling Syndromet (TTTS).
De to små babyer delte moderkage og kredsløb. Det betød, at det kunne blive et spørgsmål om, hvorvidt tvillingerne begge to kunne overleve graviditeten, og hvis de begge overlevede, kunne børnene risikere mere eller mindre alvorlige hjerneskader.

Abort ikke en mulighed
- Vi fik tilbud om abort, for pigerne kunne sikkert ikke overleve begge to. Men vi havde besluttet, at det overhovedet ikke kom på tale med en abort, siger Rikke og Kasper.
Det blev en graviditet med megen angst - men også med små milepæle, der gav håb undervejs.
- Først handlede det om, at pigerne bare skulle veje minimum et kilo hver. Da de så gjorde det, skulle de helst bare lige passere uge 26, hvor man så ville forsøge at redde begge to ved kejsersnit.

Det var dette billede af Rosa og Clara, der vandt konkurrencen om Danmarks sødeste tvillingefoto

Trivedes i maven
I alt skulle der 26 skanninger til og en hurtig indlæggelse på Rigshospitalet i København lige før jul, hvor man overvejede at operere, så pigerne fik hver sit kredsløb.
En operation med høj risiko for, at en af pigerne kunne dø. Man besluttede at vente og se, for pigerne havde det faktisk godt derinde i maven.

Store og stærke piger
Det endte med, at pigerne blev født ved kejsersnit den 4. maj sidste år i uge 38. Clara vejede da 3.330 gram og Rosa 3.450 gram.
- De var store og stærke og fejlede absolut intet, og da vi sad med pigerne i armene var det, som om verden rykkede sig på plads igen. Nu var vi bare en helt almindelig familie med tre små børn - og det er en gave, siger Rikke og Kasper.